Το μέγα λάθος με τους εμβολιασμένους που δεν έμπαιναν σε καραντίνα

Εγκλήματα από τους… επιστήμονες του Μαξίμου

Ρεπορτάζ Βασίλης Γαλούπης

Ο χθεσινός απολογισμός με τους 105 θανάτους, ζοφερός. Οι διασωληνωμένοι ξεπέρασαν τους 600, με το 17,2% εξ αυτών να είναι εμβολιασμένοι. Κι όμως, ακόμα και σε μια τέτοια δραματική εξέλιξη, ο ΕΟΔΥ εξακολουθεί να κρατά θολό το τοπίο, δίνοντας επιλεκτικά στοιχεία. Η… υπόσχεση από τον οργανισμό είναι ότι, τελικά, μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας θα παρέχεται μια πιο αναλυτική εικόνα με τα κρούσματα και τους θανάτους εμβολιασμένων/ανεμβολίαστων, κάτι που όφειλε να κάνει από την πρώτη στιγμή.

Είτε εμβολιασμένοι είτε ανεμβολίαστοι, οι πολίτες εξακολουθούν να αισθάνονται ανασφάλεια και φόβο, βλέποντας κυβέρνηση, οργανισμούς και διορισμένες επιστημονικές ομάδες να λένε σήμερα «άσπρο», αύριο «μαύρο». Το κυβερνητικό καλοκαιρινό σλόγκαν «πετάξτε τις μάσκες, πλήρης ελευθερία στους εμβολιασμένους» λειτούργησε παραπλανητικά για όλους τους πολίτες.

Μάλιστα, από τον Μάρτιο μέχρι και τον Αύγουστο, ο ΕΟΔΥ έδινε οδηγίες στους ασυμπτωματικούς εμβολιασμένους να μην απομονώνονται σε καραντίνα!

Το σαφές μήνυμα κυβέρνησης και επιστημόνων της, ως «δέλεαρ» για περισσότερους εμβολιασμούς, συγκεκριμένο: Οι πλήρως εμβολιασμένοι είναι άτρωτοι, δεν κολλούν, δεν μεταδίδουν, δεν νοσούν, δεν πεθαίνουν. Κάτι που αποδεικνύεται όχι μόνο ψευδές και παραπλανητικό, αλλά και ολέθριο για τη δημόσια υγεία. Το ακόμα πιο φοβερό είναι ότι το ίδιο ίσχυε και για τους εμβολιασμένους υγειονομικούς!

Στις 23 Μαρτίου 2021, ο ΕΟΔΥ δημοσιοποίησε τις επικαιροποιημένες «οδηγίες καραντίνας εμβολιασμένων/αναρρωσάντων», με την υπογραφή της Eπιτροπής Εμπειρογνωμόνων υπουργείου Υγείας.

Εκεί αναφερόταν ότι κανένας πλήρως εμβολιασμένος πολίτης ή υγειονομικός δεν χρειαζόταν να μπει σε καραντίνα εφόσον παρέμενε ασυμπτωματικός, ακόμα και ύστερα από έκθεση υψηλού κινδύνου. Μπορούσε, δηλαδή, να κυκλοφορεί ουσιαστικά ελεύθερα, κι ας είχε κολλήσει κορονοϊό από μια επαφή του. Φτάνει να μην είχε συμπτώματα.

Σημείωνε ο ΕΟΔΥ στην οδηγία του: «Υγειονομικοί που έχουν εμβολιαστεί ή είχαν στο παρελθόν επιβεβαιωμένη λοίμωξη από SARS-CoV-2 και έχουν έκθεση είτε χαμηλού είτε υψηλού κινδύνου σε άτομα ύποπτα ή με επιβεβαιωμένη λοίμωξη Covid δεν χρειάζεται να μπουν σε καραντίνα εάν πληρούν όλες τις ακόλουθες προϋποθέσεις: 1. Είχαν επιβεβαιωμένη λοίμωξη από SARS-CoV-2 τους προηγούμενους 6 μήνες και είναι ασυμπτωματικοί. 2. Είναι πλήρως εμβολιασμένοι, η έκθεση έγινε εντός 6 μηνών από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού ή τη νόσο και είναι ασυμπτωματικoί».

Όσον αφορά τους απλούς πολίτες, οι οδηγίες του ΕΟΔΥ για εμβολιασμένους με έκθεση υψηλού κινδύνου, που παρέμεναν ασυμπτωματικοί, ήταν οι εξής:

«Τα πλήρως εμβολιασμένα άτομα ή άτομα με επιβεβαιωμένη λοίμωξη από SARS-CoV-2 τους προηγούμενους 6 μήνες, που είχαν έκθεση υψηλού κινδύνου σε ασθενή με Covid και παραμένουν ασυμπτωματικά, δεν χρειάζεται να μπουν σε καραντίνα, γιατί ο κίνδυνος λοίμωξης είναι πολύ χαμηλός».

Αρκετές εβδομάδες αργότερα, στις 8 Ιουνίου, ο τότε πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας αναρτούσε ξανά τις οδηγίες στο facebook, υπερτονίζοντας την απουσία καραντίνας για εμβολιασμένους ασυμπτωματικούς, δηλαδή για ανθρώπους που πιθανόν είχαν μολυνθεί και δεν είχαν υποχρέωση ούτε τεστ ούτε μάσκας ούτε καραντίνας.

Επρεπε να περάσουν σχεδόν 6 μήνες για να φτάσουμε στις 9 Αυγούστου, ώστε να υποχρεωθεί λόγω των κρουσμάτων να αναθεωρήσει πλήρως τις οδηγίες του ο ΕΟΔΥ, συμπεριλαμβάνοντας πλέον και τους εμβολιασμένους στην εφαρμογή της καραντίνας.

Συγκεκριμένα:

«Απομόνωση κρουσμάτων Covid-19: Για όλα τα επιβεβαιωμένα κρούσματα Covid-19 (εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι) ακολουθείται το ισχύον πρωτόκολλο απομόνωσης». Και παραπέμπει με λινκ στο παλαιότερο πρωτόκολλο, προ εμβολιασμών, ότι «με βάση τη γνωστή περίοδο επώασης 1-14 ημερών συνιστάται καραντίνα διάρκειας 14 ημερών για τα άτομα που ήρθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένα κρούσματα Covid».

Στις 23 Ιουνίου, όταν ο τότε υπουργός Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωνε τα μέτρα για το τέλος της μάσκας, μέσα στο γενικότερο πανηγυρικό κλίμα της κυβέρνησης για το σχέδιο «Ελευθερία», τα κρούσματα είχαν πέσει σε 520 και οι νεκροί σε 14.

Εν μέσω τουριστικής περιόδου, ελλιπέστατων ελέγχων, «ακύρωσης» της καραντίνας για Ελληνες και τουρίστες εμβολιασμένους και κυβερνητικού μηνύματος για το τέλος της πανδημίας, τα κρούσματα εκτινάχθηκαν και πάλι, αποτελώντας τη μοιραία μαγιά για όσα θα ακολουθούσαν από Σεπτέμβριο.

Στις 9 Αυγούστου, ημέρα «γυριστής» του ΕΟΔΥ, τα κρούσματα είχαν εκτοξευθεί ήδη σε 2.595! Και, ως γνωστόν, τα κρούσματα φέρνουν διασωληνωμένους και θανάτους, αφού το ιικό φορτίο εξακολουθεί να παραμένει υψηλό στην κοινότητα, πλήττοντας περισσότερο τους ανεμβολίαστους, αλλά και τους εμβολιασμένους.

{{-PCOUNT-}}21{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα