Αίσχος! Ανθελληνικό παραλήρημα από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Ο Ζεϊμπέκ δήλωσε ότι η Ελλάδα δεν είναι κοσμικό κράτος, εν αντιθέσει με την Τουρκία. Ο Φίλης τάχθηκε κατά του φράχτη στον Έβρο

Πρωτοφανές ντελίριο ανθελληνισμού κατέκλυσε τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, ο οποίος, εντός του ελληνικού Κοινοβουλίου, διατύπωσε τον επαίσχυντο ισχυρισμό ότι η Ελλάδα δεν είναι κοσμικό κράτος, εν αντιθέσει με την Τουρκία, ενώ σε αντεθνικές δηλώσεις προέβη και ο Νίκος Φίλης.

Μιλώντας στη Βουλή, επί του πορίσματος της διακομματικής επιτροπής για τη Θράκη, ο προκλητικός μειονοτικός βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στην προσπάθειά του να υπερασπιστεί την άποψη περί πλήρους κατάργησης της σαρίας, ισχυρίστηκε πως η Τουρκία είναι κοσμικό κράτος, ενώ η Ελλάδα όχι.

«Εμείς λέμε ναι στην κατάργηση της σαρίας. Η Τουρκία είναι κοσμικό κράτος. Στην Τουρκία δεν ανοίγουν ποτέ τα σχολεία με το Κοράνι. Εδώ έχει επίσημη θρησκεία, δεν είναι κοσμικό κράτος» ανέφερε, προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων εντός και εκτός Βουλής. Ο ΣΥΡΙΖΑ, αντί να διαγράψει πάραυτα τον βουλευτή που δεν δίστασε να βροντοφωνάξει τα φιλοτουρκικά και ανθελληνικά του αισθήματα ακόμη και μέσα στον ναό της δημοκρατίας, ποιήθηκε την νήσσαν, περιοριζόμενος στο να τον πιέσει ώστε να προβεί σε δήθεν επανορθωτική – διευκρινιστική δήλωση. Η δήλωση, ωστόσο, του Ζεϊμπέκ Χουσεΐν υπήρξε ακόμη πιο εξοργιστική από τον αρχικό ισχυρισμό του, καθώς δεν ζήτησε συγγνώμη για όσα ποταπά ανέφερε, αλλά μίλησε για διαστρέβλωση, καθώς και για «καθ’ υπερβολή» σύγκριση. «Εν όψει εκτεταμένων διαστρεβλώσεων ενός τμήματος της ομιλίας μου στη Βουλή», δήλωσε ειδικότερα, «διευκρινίζω ότι συνέκρινα καθ’ υπερβολήν τα πολιτειακά συστήματα Ελλάδας – Τουρκίας, με σκοπό να αναφερθώ στην ανάγκη κατάργησης της σαρίας στη Θράκη, που αποτελεί παραφωνία θρησκευτικής νομικής ρύθμισης σε ένα κοσμικό κράτος. Σαφέστατα αναγνωρίζω τις προβλέψεις του Συντάγματος περί ανεξιθρησκίας και θρησκευτικής ουδετερότητας. Στο πλαίσιο αυτό υποστηρίζω και εγώ την ανάγκη πλήρους λειτουργικού διαχωρισμού Πολιτείας και Εκκλησίας».

Σημειωτέον, πως στην απαράδεκτη αναφορά του από το βήμα της Βουλής αντέδρασε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης (Ν.Δ.), λέγοντας πως «ο ισχυρισμός ότι η Ελλάδα δεν είναι κοσμικό κράτος είναι τραγικός. Υπάρχει κρατούσα θρησκεία, υπάρχει ανεξαρτησία. Υπάρχει ισχυρή θρησκευτική και κοσμική παράδοση». Όσο για τον Γιώργο Κατρούγκαλο (ΣΥΡΙΖΑ) επιχειρησε -ανεπιτυχώς- να μαζέψει τα ασυμμάζευτα, υποστηρίζοντας πως «αυτό που εννοούσε ο βουλευτής ήταν ότι πρέπει να γίνουν βήματα για τον πλήρη προσδιορισμό των σχέσεων Εκκλησίας και κράτους».

Την ίδια ώρα εθνικά επικίνδυνους ισχυρισμούς διατύπωσε και ο Νίκος Φίλης, τασσόμενος κατά του φράχτη στον Εβρο, λέγοντας πως «δεν μπορεί να αποτελέσει λύση στο Μεταναστευτικό», καθώς «ο φράχτης θέτει έναν φράχτη για τη Θράκη όχι για προστασία σε αυτή τη στιγμή, αλλά για περιορισμό και διαχωρισμό της από την υπόλοιπη χώρα». Μάλιστα, διαφώνησε με την αναβάθμιση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, μιλώντας για εμπλοκή της «σε επιθετικούς αμερικανικούς σχεδιασμούς», ενώ τάχθηκε υπέρ της απογραφής μειονοτήτων στη Θράκη.

«Επίθεση» φιλίας στην Υποσαχάρια Αφρική! Σε Γκάνα και Γκαμπόν σήμερα ο Δένδιας

Σφήνα στις προσπάθειες της Τουρκίας να χτίσει συμμαχίες στην Υποσαχάρια Αφρική μπαίνει η ελληνική διπλωματία. Η Τουρκία κατά την τελευταία δεκαετία έχει καταφέρει να αυξήσει σημαντικά την παρουσία της και συνεπώς την επιρροή της, με την ίδρυση πρεσβευτικών Αρχών, οι οποίες από 11 στο σύνολο της Αφρικής έχουν φτάσει σε λιγότερο από δύο δεκαετίες σε 43.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα βρίσκεται σήμερα στην Γκάνα και αύριο στην Γκαμπόν και, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η επίσκεψη γίνεται σε συνέχεια της πολιτικής της διεύρυνσης και ενδυνάμωσης των σχέσεων της Ελλάδας με χώρες της Υποσαχάριας Αφρικής. Υπενθυμίζεται ότι οι ανωτέρω χώρες θα αναλάβουν από 1ης Ιανουαρίου 2022, και για διάστημα δύο ετών, θέση μη μόνιμου μέλους στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με τις ίδιες διπλωματικές πηγές, «δεδομένης της ελληνικής υποψηφιότητας για μία θέση στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την περίοδο 2025-26, καθώς και τη διαχρονική σημασία που έχει το Συμβούλιο Ασφαλείας, ιδιαίτερα όσον αφορά το Κυπριακό, και πιο πρόσφατα άλλα ζητήματα άμεσου ελληνικού ενδιαφέροντος, όπως η Λιβύη και η Συρία, κρίνεται επιτακτική η ενίσχυση των δεσμών με τις χώρες που απαρτίζουν το Συμβούλιο Ασφαλείας».

Πάντως, είναι γεγονός ότι το τελευταίο εξάμηνο ο κ. Δένδιας είχε εκτεταμένες διμερείς επαφές με ομολόγους του, από 11 από τα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας για την περίοδο 2022-25. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται τα πέντε μόνιμα μέλη (Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Κίνα και Ρωσία), ενώ με τρία από αυτά έχει επίσης υπογράψει σημαντικές συμφωνίες.

H επίσκεψη Δένδια σε Γκάνα και Γκαμπόν θα έχει και ανθρωπιστική διάσταση, καθώς ο υπουργός Εξωτερικών θα επισκεφθεί ελληνικό σχολείο στην Γκάνα, όπου φοιτούν 160 μαθητές, και θα κάνει δωρεά για την ενίσχυση του σχολείου, ενώ αναμένεται να προβεί σε δωρεά και στην Γκαμπόν, σε οργανισμό που θα υποδειχθεί από τις Αρχές της χώρας.

Παράλληλα, συνεχίζοντας την παροχή βοήθειας της Ελλάδας προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πανδημία του κορονοϊού, με την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια θα λάβει χώρα, επίσης, η παράδοση δωρεάς εμβολίων κατά του Covid-19: 150.000 εμβολίων στην Γκάνα και 200.000 στην Γκαμπόν.

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα