Πάνε με… ψίχουλα να πάρουν την πολύπαθη Attica Bank!

Τα δύο σχήματα πιέζουν το ΤΧΣ να καλύψει τη ζημιά των 500.000.000 € για να αποκτήσουν την τράπεζα με 150.000.000 €

Με την ανοχή της Τραπέζης της Ελλάδος βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και πολύ καιρό το θέμα της ιδιωτικοποίησης της Attica Bank, ενώ όλες οι ενδείξεις παραπέμπουν σε ένα από τα μεγαλύτερα οικονομικά σκάνδαλα των τελευταίων ετών.

Το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί και συγκαλύπτεται τεχνηέντως από την κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών είναι ότι οι δύο προτάσεις που έχουν υποβληθεί για την εξαγορά της πολύπαθης τράπεζας από τα σχήματα Ellington – ΤΜΕΔΕ και Bain – JC Flowers, αντί να διευκολύνουν την εξεύρεση λύσης, περιπλέκουν το παζλ, καθώς προϋποθέτουν συμμετοχή του ΤΧΣ στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 240.000.000 ευρώ, και μείωση του ποσοστού του σε επόμενη ΑΜΚ ή/και με πώληση μεγάλου μέρους του πακέτου μετοχών που θα κατέχει τότε.

Οι δύο υποψήφιοι στρατηγικοί επενδυτές ζητούν ουσιαστικά να ανακεφαλαιοποιηθεί η τράπεζα από το Δημόσιο / ΤΧΣ και να την πάρουν σε λίγους μήνες «καθαρή», γνωρίζοντας ποια θα είναι η κεφαλαιακή επίπτωση από τις τιτλοποιήσεις και την εκκαθάριση του «κόκκινου» δανειακού χαρτοφυλακίου της. Η βελτιωμένη δεσμευτική προσφορά από το σχήμα ΤΜΕΔΕ – Ellington προβλέπει κεφαλαιακή ενίσχυση της τράπεζας σε δύο φάσεις:

• Ανακεφαλαιοποίηση από το ΤΧΣ με συμμετοχή του ΤΜΕΔΕ ως τωρινού δεύτερου βασικού μετόχου

• Έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου που θα καλυφθεί από την Ellington. Παρόμοια είναι η πρόταση του σχήματος Bain – JC Flowers, με βασική διαφορά ότι δεν προβλέπει αυξημένη συμμετοχή του ΤΜΕΔΕ στην πρώτη φάση.

Συγκεκριμένα, στις προσφορές που υπέβαλαν ζητούν από τον βασικό μέτοχο στην Attica Βank, με ποσοστό 68,2%, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, να καλύψει όλη τη ζημιά της τράπεζας (γύρω στα 500.000.000 ευρώ) και εν συνεχεία με 100.000.000 – 150.000.000 ευρώ να αποκτήσουν τον έλεγχο της Attica Bank εις βάρος των συμφερόντων του Ελληνικού Δημοσίου. Το βασικό ζήτημα εδώ είναι πώς θα δεχθεί το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να αναλάβει μια τόσο ευρείας κλίμακας ζημία και κατόπιν να χαρίσει σε έναν ιδιώτη επενδυτή, ένα ξένο fund, την τράπεζα. Το δίλημμα για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας είναι τεράστιο, καθώς οι πραγματικές κρυφές ζημίες της Attica Bank είναι περίπου 500.000.000 με 550.000.000 ευρώ.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα