Αλαλούμ και διχασμός στους επιστήμονες για την Όμικρον!

Ο πρωτόγνωρος αριθμός μεταλλάξεων στην πρωτεΐνη ακίδα προβληματίζει τους ειδικούς. «Καμπανάκι» από τον ΠΟΥ

Διχασμένοι αντιμετωπίζουν οι επιστήμονες την εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον, με μερίδα τους να εκτιμά πως, εκτός της ήπιας νόσησης, με βάση τα έως τώρα δεδομένα, τα υπάρχοντα εμβόλια κατά του Covid-19 είναι πιθανόν αποτελεσματικά στην πρόληψη της σοβαρής νόσησης και νοσηλείας από τη νέα παραλλαγή.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιούσε πως το παραλλαγμένο στέλεχος είναι πιθανό να εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο, ενώ ανάλογα με τα χαρακτηριστικά της παραλλαγής «ενδέχεται να υπάρξουν μελλοντικές εξάρσεις του Covid-19, οι οποίες μπορεί να έχουν σοβαρές επιπτώσεις» σε κάποιες περιοχές. Η υπηρεσία του ΟΗΕ, στις τεχνικές της συμβουλές προς τα 194 μέλη της, τα κάλεσε να επιταχύνουν τον εμβολιασμό των ευάλωτων ομάδων κατά του Covid-19 και να «καταρτίσουν σχέδια μετριασμού», προκειμένου να παραμείνουν σε λειτουργία οι βασικές υγειονομικές υπηρεσίες τους.

«Η Όμικρον έχει έναν πρωτόγνωρο αριθμό μεταλλάξεων στην πρωτεΐνη ακίδα της, κάποιες από τις οποίες προκαλούν ανησυχία για την ενδεχόμενη επίπτωσή τους στην πορεία της πανδημίας» προειδοποίησε ο Οργανισμός.

«Συνολικά ο παγκόσμιος κίνδυνος από το νέο στέλεχος ανησυχίας Όμικρον εκτιμάται ότι είναι πολύ υψηλός» τόνισε. Προς το παρόν δεν έχουν αναφερθεί θάνατοι που να συνδέονται με το στέλεχος Όμικρον, αν και χρειάζεται να γίνουν περαιτέρω έρευνες για να εκτιμηθεί η ικανότητά του να διαφεύγει την προστασία που προσφέρουν τα εμβόλια και οι προηγούμενες μολύνσεις, σημείωσε ο ΠΟΥ.

«Η αύξηση των κρουσμάτων, ανεξαρτήτως της σοβαρότητάς τους, ενδέχεται να αυξήσει την πίεση στα συστήματα υγείας και ίσως οδηγήσει σε αυξημένη νοσηρότητα και θνητότητα. Οι επιπτώσεις στους ευάλωτους πληθυσμούς θα είναι σημαντική, κυρίως σε χώρες με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη» τόνισε ο Οργανισμός.

Πιο ψύχραιμος, ο κορυφαίος επιδημιολόγος της Νότιας Αφρικής Σαλίμ Αμπντούλ Καρίμ, ο οποίος διετέλεσε και επικεφαλής σύμβουλος της εκεί κυβέρνησης στην αρχική ανταπόκρισή της στην πανδημία. Ο ειδικός εξήγησε πως η νέα μετάλλαξη δείχνει όντως να είναι πιο μεταδοτική και φαίνεται ότι είναι πιο πιθανό να προσβάλει ανθρώπους που έχουν αναπτύξει ανοσία στον ιό, είτε λόγω εμβολιασμού είτε λόγω προσβολής τους από αυτόν. «Βάσει αυτού που γνωρίζουμε και του πώς οι άλλες παραλλαγές ανησυχίας έχουν αντιδράσει στην ανοσία από τα εμβόλια, μπορούμε να περιμένουμε ότι θα εξακολουθήσουμε να βλέπουμε υψηλή αποτελεσματικότητα κατά της νοσηλείας και της σοβαρής νόσησης και ότι η προστασία των εμβολίων θα παραμείνει πιθανόν ισχυρή» σημείωσε ο Αμπντούλ Καρίμ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

«Υπάρχει πιθανότητα για περισσότερες επαναμολύνσεις και νέες μολύνσεις, αλλά οι εμβολιασμένοι είναι λιγότερο πιθανό να νοσήσουν σοβαρά» τόνισε. Η ειδικός δημόσιας υγείας Oυασίλα Τζάσατ συμπλήρωσε κατά την ίδια συνέντευξη Τύπου ότι η επαρχία Γκαουτένγκ, η αστική περιοχή στο κεντρικό τμήμα της χώρας όπου αυξήθηκαν τα κρούσματα από τότε που εντοπίστηκε η νέα παραλλαγή του κορονοϊού, δεν έχει μέχρι στιγμής αντιμετωπίσει αύξηση των θανάτων από Covid-19.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα