Δραπέτης «τιμωρεί» σωφρονιστικούς

Τρεις υπάλληλοι στις Φυλακές Κορίνθου βρίσκονται κατηγορούμενοι ως εμπνευστές απόδρασης χωρίς να έχουν βρεθεί στοιχεία

Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2021 και ώρα περίπου 15.20, κρατούμενος με 45 χρόνια φυλακή για απάτες, διακεκριμένες κλοπές και απόπειρα ανθρωποκτονίας πατάει το μπουτόν του θυρωρείου, με το οποίο ανοίγει η συρόμενη κεντρική πόρτα των Φυλακών Κορίνθου.
Διασχίζει το προαύλιο διανύοντας απόσταση περίπου 12 μέτρων και βγαίνει σαν κύριος. Έξω από τη φυλακή τον περιμένει η πρώην σύζυγός του, μέσα σε μια Mercedes, μαζί με τα δύο ανήλικα παιδιά τους. Λίγα δευτερόλεπτα πριν του κόρναρε -αυτό ήταν το σινιάλο-, σαν να είχαν ραντεβού για να πάνε οικογενειακώς σινεμά. Ο 45χρονος κρατούμενος επιβιβάζεται, το αυτοκίνητο σπινάρει και φεύγει προς άγνωστη κατεύθυνση.

  • Του
    Μάνου Μεϊμαράκη

Μερικά λεπτά αργότερα μια κραυγή σκίζει το προαύλιο των φυλακών: «Ο … [όνομα κρατουμένου] απέδρασε». Δύο σωφρονιστικοί υπάλληλοι τον αναζητούν τρέχοντας στα γύρω στενά, χωρίς να τον εντοπίσουν, ενώ έχει ειδοποιηθεί η Αστυνομία και αρχίζουν να φτάνουν στη φυλακή αστυνομικοί της Ασφάλειας και της Ομάδας ΔΙΑΣ.

Πέντε ημέρες αργότερα ο 45χρονος δραπέτης εντοπίζεται από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αθηνών και συλλαμβάνεται με συνδρομή της ΕΚΑΜ σε ένα διαμέρισμα airbnb στην Καλλιθέα. Ομοίως, έχουν συλληφθεί και οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι της βάρδιας, κατηγορούμενοι για διευκόλυνση απόδρασης κατ’ επάγγελμα και αφού έλαβαν διάφορα ωφελήματα, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, το οποίο στηρίζεται απολύτως στην κατάθεση του δραπέτη και της συζύγου του.

Ο αρχιφύλακας

Τρεις σωφρονιστικοί υπάλληλοι των Φυλακών Κορίνθου, γονείς ανήλικων παιδιών, σκορπίζονται στους πέντε ανέμους, σε διαφορετική φυλακή ο καθένας, σαν να είναι εγκληματική οργάνωση, συγκεκριμένα στις Φυλακές Μαλανδρίνου, Λάρισας και Διαβατών. Μεταξύ αυτών είναι και ο νέος αρχιφύλακας, ο οποίος, σύμφωνα με πολύ σοβαρές πηγές στην κοινότητα των σωφρονιστικών υπαλλήλων, πήγε με αποστολή να λύσει «γόρδιους δεσμούς». Μάλιστα, την ημέρα της προφυλάκισής του οι ανήλικοι κρατούμενοι των φυλακών αντέδρασαν καίγοντας τα στρώματα στα κελιά τους και ζητώντας την αποφυλάκισή του. Από την πρώτη ημέρα στα καθήκοντα αρχιφύλακα ζητούσε με αναφορές του να αυξηθούν τα μέτρα ασφαλείας, ενώ συνεργαζόταν συχνά -ως όφειλε- υπηρεσιακώς με διάφορες υπηρεσίες, όπως και με τις Εσωτερικές Υποθέσεις της ΕΛ.ΑΣ.

Ο 45χρονος δραπέτης τις προηγούμενες ημέρες της απόδρασης, ενώ ήδη εργαζόταν ως μάγειρας στη φυλακή, είχε ζητήσει να αναλάβει ως βαφέας την περιποίηση της εσωτερικής πρόσοψης του κτιρίου. Έτσι, μπορούσε να μπαινοβγαίνει από τον εσωτερικό χώρο της φυλακής στο προαύλιο, αλλά και να παρακολουθεί όλες τις κινήσεις των σωφρονιστικών.

Η κατάθεση του δραπέτη

Όταν συνελήφθη, λοιπόν, εξιστόρησε στην κατάθεσή του -και με αυτή την κατάθεση προφυλακίστηκαν- ότι οι σωφρονιστικοί σχεδίασαν την απόδραση ζητώντας του 60.000 ευρώ σε δύο δόσεις, με τα μισά προκαταβολικά, πριν από την απόδραση.

Στην ίδια κατάθεση αναφέρει ότι κατά το παρελθόν τού είχαν ζητήσει 1.000 ευρώ για να τον βάλουν στα μεροκάματα της φυλακής, 800 ευρώ για να του δώσουν κινητό τηλέφωνο, 500 ευρώ για να του εξασφαλίσουν κουβέρτες, μια σόμπα και ελεύθερο επισκεπτήριο. Τα 1.000 ευρώ, μάλιστα, όπως είπε, τα έδωσε σε σωφρονιστικό υπάλληλο της φυλακής η πρώην σύζυγός του σε χώρο στάθμευσης ακριβώς απέναντι από τη φυλακή.

Ωστόσο, στη δική της κατάθεση εκείνη αναφέρει, όπως θα δούμε παρακάτω, ότι δεν είχε χρήματα ούτε για να προσφέρει στα παιδιά τα απαραίτητα για το σχολείο! Ο δε 45χρονος κατέθεσε ότι αυτή τον πίεζε να αποδράσει για ζητήματα που αφορούσαν τα δύο ανήλικα παιδιά τους.

Στις 9 Νοεμβρίου 2021, όπως αναφέρει στην κατάθεσή του ο 45χρονος, τον πλησίασε σωφρονιστικός υπάλληλος λέγοντάς του ότι όλα είναι έτοιμα. Τότε εκείνος, όπως αναφέρει, επικοινώνησε με την πρώην σύζυγό του υποδεικνύοντάς της σημείο από το οποίο θα παραλάμβανε χρηματικό ποσό 30.000 ευρώ σε χαρτονομίσματα των 500 ευρώ.

Στη συνέχεια, πάντα σύμφωνα με τον ίδιο, η πρώην σύζυγός του συνάντησε -έπειτα από οδηγίες που της έδωσε- σε ένα άδειο σπίτι άτομο το οποίο αναγνώρισε, όπως αναφέρει η ίδια στην κατάθεσή της, ως σωφρονιστικό υπάλληλο και του παρέδωσε τα 30.000 ευρώ. Είπε μάλιστα ότι την απείλησε, λέγοντας ότι αν μιλήσει για το ποιος είναι, θα πάθουν κακό εκείνη και τα παιδιά της.

Την Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2021, λίγη ώρα πριν από την απόδραση, όπως αναφέρεται στην κατάθεση, τον πλησίασε συνωμοτικά σωφρονιστικός υπάλληλος λέγοντάς του: «Καλά να περάσεις, μεγάλη προσοχή. Μετά τις 15.00 που θα κατέβει ο … (σ.σ.: όνομα σωφρονιστικού υπαλλήλου) σηκώνεσαι όρθιος από εκεί που είσαι, γυρίζω την πλάτη μου και πατάς το μπουτόν».

«Ούτε για σχολικά»

Στη δική της κατάθεση μετά την απόδραση και την εκ νέου σύλληψή του, η πρώην σύζυγός του ισχυρίζεται -μεταξύ άλλων- ότι η οικογένεια είχε σοβαρά οικονομικά προβλήματα, τα οποία επιβάρυναν έτι περαιτέρω καταδικαστικές αποφάσεις και εις βάρος της για απάτες. Περιγράφει δεινή την οικονομική της κατάσταση, λέγοντας συγκεκριμένα ότι δεν υπήρχαν χρήματα ούτε για τα σχολικά είδη των δύο παιδιών τους, που είναι 8 και 9 ετών.

Μάλιστα, ο 45χρονος της είχε εκμυστηρευτεί, όπως αναφέρει στην κατάθεσή της, ότι αυτός σκεφτόταν με διάφορους τρόπους να αποδράσει, όπως «να αποδράσει από το νοσοκομείο, να πηδήξει από μια σκάλα σε ένα κοντέινερ που βρισκόταν μέσα στη φυλακή, να βγει από την πόρτα την ώρα που μπαίνουν τα φορτηγά στη φυλακή, να δώσει 60.000 ευρώ σε σωφρονιστικούς για να κάνουν τα στραβά μάτια, ώστε να μπορέσει να βγει και άλλα τέτοια».

Πάντως, χρήματα δεν βρέθηκαν στην κατοχή κανενός εκ των σωφρονιστικών, πέρα από ένα ποσό περίπου 6.000 ευρώ (μεταξύ αυτών και ένα 500ευρο), το οποίο κατείχε σωφρονιστικός της συγκεκριμένης φυλακής από αποζημίωση που είχε λάβει από κάποιο σοβαρό ατύχημα εις βάρος του.

Το βασικό ερώτημα είναι πώς προφυλακίστηκαν τρεις σωφρονιστικοί με μόνο στοιχείο την κατάθεση ενός απατεώνα δραπέτη! Τη σκοτεινή αυτή υπόθεση έχει αναλάβει να επιλύσει εκπροσωπώντας τον αρχιφύλακα ο δικηγόρος Σπύρος Ρομποτής, που δίνει πραγματική μάχη για να αποκαλυφθεί η αλήθεια. Επίσης η Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδας με ανακοίνωσή της στηρίζει ανεπιφύλακτα τους τρεις σωφρονιστικούς.

Ο κ. Ρομποτής δήλωσε στη «δημοκρατία»: «Προτού η Πολιτεία, διά των κρατικών της λειτουργών, στον βωμό της πάταξης της διαφθοράς, δείξει αδιακρίτως το πιο σκληρό της πρόσωπο, ας έχει προηγουμένως αξιολογήσει ορθά τα αποδεικτικά στοιχεία που διαθέτει. Αλλως η ίδια είναι που θα εκτεθεί ανεπανόρθωτα και για πολλοστή φορά θα διασυρθεί για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

{{-PCOUNT-}}18{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα