«Επιβάλλεται η προμήθεια μονοκλωνικών αντισωμάτων»

Συνέντευξη στην Κέλλυ Φαναριώτη

Έντονο προβληματισμό για την αποτελεσματικότητα των μέτρων και την ετοιμότητα του Εθνικού Συστήματος Υγείας θα πρέπει να προκαλέσουν οι αριθμοί των ανθρώπων που καθημερινά πεθαίνουν από επιπλοκές του κορονοϊού στη χώρα μας, αναφέρει σε συνέντευξή του στη «δημοκρατία» ο διεθνής σύμβουλος Πολιτικών και Στρατηγικών Υγείας και πρώην διευθυντής Πολιτικής και Διακυβέρνησης για την Υγεία και την Ευεξία στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Άγις Τσουρός.

«Επιβάλλεται να ερευνούμε συνεχώς και συστηματικά τι κρύβεται πίσω από αυτούς τους αριθμούς. Αναμφισβήτητα και αποδεδειγμένα, το μεγαλύτερο ποσοστό εκείνων που νοσούν σοβαρά και πεθαίνουν είναι ανεμβολίαστοι. Και εδώ το μήνυμα είναι ξεκάθαρο. Αλλά δεν είναι ο μόνος λόγος. Ενα μέρος της εξήγησης μπορεί να αφορά παράγοντες όπως ο αριθμός όσων νόσησαν, η ηλικία τους, η συννοσηρότητα και, βέβαια, το αν ήταν εμβολιασμένοι.

Όμως, η εξίσωση δεν σταματά εδώ» αναφέρει χαρακτηριστικά ο δρ Τσουρός και διερωτάται: «Υπήρχε ενημέρωση των πολιτών για την ανάγκη άμεσης ιατρικής παρακολούθησης όταν εμφάνισαν τα κλινικά συμπτώματα της νόσου; Δόθηκε έγκαιρα η κατάλληλη εξωνοσοκομειακή φροντίδα σε εκείνους που νόσησαν, από τους ιδιώτες ιατρούς στην περιφέρεια και στα Κέντρα Υγείας; Είχαν εύκολη και έγκαιρη πρόσβαση σε νοσοκομειακή περίθαλψη όταν τη χρειάστηκαν; Υπήρχε ΜΕΘ διαθέσιμη όταν διασωληνώθηκαν ή έμειναν εκτός; Ηταν κατάλληλα εκπαιδευμένο το προσωπικό που τους φρόντισε; Υπάρχουν διακρίσεις στην πρόσβαση ή εμπόδια σε ανθρώπους που είναι κοινωνικά και οικονομικά ευάλωτοι;».

Η πανδημία, όπως υποστηρίζει, δεν είναι ένα στατικό φαινόμενο και η διαχείρισή της απαιτεί να σκεφτόμαστε αρκετά μπροστά και να προετοιμαζόμαστε για την αντιμετώπιση καταστάσεων ακόμα πιο πιεστικών για το σύστημα περίθαλψης.

«Επιβάλλεται η προμήθεια επαρκούς ποσότητας φαρμάκων, όπως τα αντιιικά και τα μονοκλωνικά αντισώματα, όχι μόνον οι 2.000 δόσεις που πήρε η Ελλάδα, όπως έκαναν και οι άλλες χώρες της Ευρώπης. Και, οπωσδήποτε, χρειάζεται ενημέρωση των γιατρών για τις ενδείξεις και τους όρους προτεραιοποίησης και διαφάνειας σε ποιους χορηγούνται» λέει κατηγορηματικά.

Όσον αφορά το πρόστιμο των 100 ευρώ, ο δρ Τσουρός επισημαίνει ότι το εμβόλιο είναι ένα από τα ισχυρότερα όπλα που έχουμε στη διάθεσή μας για να αντιμετωπίσουμε τον ιό, ωστόσο, το συγκεκριμένο μέτρο επιβαρύνει μόνο τους οικονομικά ευάλωτους.

«Πιστεύω πως θα έπρεπε να είχαμε δώσει μεγαλύτερη σημασία από πολύ πιο νωρίς σε κίνητρα και στο επικοινωνιακό σκέλος της διαχείρισης της πανδημίας, με συνέπεια, ευαισθησία και συστηματικότητα. Πολλοί άνθρωποι έχουν ανάγκη από απαντήσεις στους φόβους τους και τους ενδοιασμούς τους. Είναι αντιδεοντολογικό που βγήκαν στα μέσα ενημέρωσης επιστήμονες οι οποίοι εξέφραζαν απόψεις που δεν βασίζονταν σε επιστημονικά δεδομένα. Οι χώρες που κατάφεραν να επιτύχουν υψηλά ποσοστά εμβολιασμού, όπως είναι η Δανία και η Πορτογαλία, επένδυσαν στη σωστή επικοινωνία» τονίζει.

Σύμφωνα με τον καθηγητή που, μεταξύ άλλων, κατέχει τιμητικό τίτλο από την Ακαδημία Δημόσιας Υγείας της Βρετανίας, η πανδημία του Covid-19 αποτελεί την «πρόβα τζενεράλε» απειλών για τον πλανήτη που, όπως όλα δείχνουν, θα είναι όλο και συχνότερες στο μέλλον. Οπως λέει, οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής δεν περιορίζονται μόνο σε ακραία καιρικά φαινόμενα, αλλά αφορούν και την ευκολότερη μεταφορά ασθενειών από τα ζώα στους ανθρώπους και αντιστρόφως. Για τον λόγο αυτόν, η Ελλάδα οφείλει να επενδύσει σε ένα σύγχρονο κρατικό σύστημα δημόσιας υγείας.

«Είναι μια επένδυση στην άμυνα της χώρας για την προστασία της υγείας και της ευεξίας του πληθυσμού, για την προστασία της οικονομίας και την κοινωνική δικαιοσύνη. Η σημαντικά ενισχυμένη χρηματοδότηση της δημόσιας υγείας είναι επιβεβλημένη. Είναι όπως όταν επενδύουμε σε οπλικά συστήματα. Ας είμαστε έτοιμοι, και ας είναι αχρείαστα» εξηγεί.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα