Για συμφωνία με ΗΠΑ και Κατάρ μίλησε ο Τσαβούσογλου, ενώ «βάφτισε» τουρκική υφαλοκρηπίδα τμήμα της κυπριακής ΑΟΖ

Τι «ψήνεται» με τις έρευνες στο τεμάχιο 5 της Κύπρου;

Βρόμικα παιχνίδια στην καμπούρα της Κύπρου φαίνεται ότι κάνουν ΗΠΑ και Κατάρ, εφόσον αληθεύουν όσα υποστήριξε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Συγκεκριμένα, ο Τούρκος αξιωματούχος, αναφερόμενος στις έρευνες της κοινοπραξίας ExxonMobil – Qatar Energy μετά την αδειοδότηση στο τεμάχιο 5 της κυπριακής ΑΟΖ, δημοσίως τόνισε πως ΗΠΑ και Κατάρ δεσμεύτηκαν να μην μπουν στην «υφαλοκρηπίδα» που παρανόμως η Τουρκία υποστηρίζει πως έχει εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Στην ομιλία του κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού στην τουρκική εθνοσυνέλευση, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε:

«Όσον αφορά τη συμφωνία που υπογράφηκε από το Κατάρ και την Exxon, κανείς δεν μπορεί να εισέλθει στην υφαλοκρηπίδα μας χωρίς την άδειά μας, ανεξάρτητα από το ποιος είναι. Επιπλέον, κανείς δεν μπορεί να εισέλθει στις περιοχές που αδειοδοτούνται χωρίς την άδειά μας. Επομένως, σε αυτή τη συμφωνία στο τεμάχιο 5 και οι δύο χώρες -η Αμερική και το Κατάρ- έχουν δεσμευτεί ότι δεν θα μπουν στην υφαλοκρηπίδα μας».

Ο ισχυρισμός σίγουρα γεννά πλήθος ερωτημάτων που θα πρέπει να απαντηθούν από τις αδειοδοτημένες από τη Λευκωσία εταιρίες, αφού εάν κάτι τέτοιο ισχύει, η Κύπρος θα έχει υπογράψει τον «αυτοακρωτηριασμό» της μέσω του περιορισμού της ΑΟΖ της μόνο στα σημεία όπου δεν ενοχλείται η Αγκυρα.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου όμως δεν έμεινε εκεί, αλλά συνέχισε τονίζοντας πως το ψευδοκράτος έχει δικαιώματα σε όλο τον πλούτο γύρω από την Κύπρο και εξήγησε ότι γι’ αυτό η Τουρκία θα συνεχίσει τις εργασίες της στις περιοχές που αδειοδοτούνται από αυτό «μέχρι να υπάρξει δίκαιη κατανομή». Στο πλαίσιο αυτό,συμπλήρωσε πως η Τουρκία είναι έτοιμη για όλα στο πεδίο της δράσης.

Ακόμη μία έμμεση απειλή κατά Ελλάδος και Κύπρου, σαν και αυτές που πολύ πρόσφατα έκανε και ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας. Μάλιστα, ως κερασάκι στην τούρτα, φρόντισε να επιβεβαιώσει τις αποκαλύψεις του Μιχάλη Ιγνατίου σχετικά με όσα συνέβησαν στο Κραν Μοντανά, επιβεβαιώνοντας ότι η τουρκική πλευρά δεν προτίθεται να κάνει υποχωρήσεις.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα