Επιτροπή Ανταγωνισμού: Mε παιδαριώδη σποτ στη μάχη κατά της ακρίβειας!

Τα ψιλικατζίδικα στις γειτονιές φαίνεται πως έχει στο μυαλό του ως επικίνδυνο καρτέλ ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού (Ε.Α.) Ιωάννης Λιανός, γι’ αυτό κι… έβγαλε ένα σπαθάκι (από αυτά τα πλαστικά των παιδικών μας χρόνων) για να κυνηγήσει… τους κακούς.

Μόνο έτσι μπορεί να ερμηνεύσει κανείς το σποτάκι το οποίο παίζεται τις τελευταίες μέρες στην ελληνική τηλεόραση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού σε μορφή καρτούν και δείχνει δύο εργαζομένους να συνομιλούν κι ο ένας να προτρέπει τον άλλον να καταγγείλει ανώνυμα τον εργοδότη του για καρτελική σύμπραξη, επειδή τον άκουσε να συνεννοείται με ανταγωνιστή για τις τιμές. Με τον τρόπο αυτόν θέλει, λέει ο κ. Λιανός, να εισαγάγει τον θεσμό της ανώνυμης παροχής πληροφοριών στη χώρα μας ή πιο σωστά να μας πείσει ότι κάνει κάτι για την ακρίβεια.

Είναι προφανές πως οι καρτελικές συμπράξεις που επηρεάζουν τις τιμές της αγοράς πραγματοποιούνται από εταιρίες κολοσσούς. Δεν πρόκειται για τον Δημήτρη τον λογιστή, που ακούει το αφεντικό του, τον Μπάμπη, στο διπλανό γραφείο να μιλάει με τον Τάκη, τον ανταγωνιστή. Και οι εταιρίες κολοσσοί μπορεί να συνεννοηθούν μεταξύ τους, ακόμη και χωρίς να επικοινωνήσουν. Και οι πρωτοετείς φοιτητές οικονομικών σπουδών γνωρίζουν πως όταν οι επιχειρήσεις περιορίζουν την παραγωγή και αυξάνουν τις τιμές για να αυξηθούν τα κέρδη όλων, έχουμε σιωπηρή αθέμιτη σύμπραξη, την οποία ο κ. Λιανός διαθέτει σαν πλούσιο νομικό οπλοστάσιο για να πολεμήσει. Δεν είναι ανάγκη να αναζητά τον Δημήτρη, που άκουσε τον Μπάμπη.

Το ερώτημα είναι γιατί κάνει όλες αυτές τις άστοχες, αν όχι αστείες ενέργειες; Το γεγονός πως δεν έχει λογοδοτήσει ποτέ στα περίπου δυόμισι χρόνια της θητείας του, όπως προβλέπεται να κάνει κάθε χρόνο, στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ίσως είναι μία απάντηση. Κάτι πρέπει να παρουσιάσει κι ας είν’ και ρώγες! Γιατί αποφάσεις που να δείχνουν έργο δεν έχει να εμφανίσει.

Παρ’ όλα αυτά, η κύρια έγνοια του τις τελευταίες μέρες ήταν να κάνει μαθήματα ενωσιακού δικαίου μέσα από τον λογαριασμό του στο twitter, προκειμένου να καθησυχάσει τους υποτιθέμενους, μελλοντικούς μάρτυρες, επειδή η ευρωπαϊκή οδηγία που τους προστατεύει δεν έχει ακόμη ενσωματωθεί στη χώρα μας. Εξήγησε, λοιπόν, πως η οδηγία έχει άμεση ισχύ από τη στιγμή που η ενσωμάτωσή της είχε προθεσμία μέχρι τις 17 Δεκεμβρίου 2021. Η ειρωνεία της τύχης, όμως, είναι πως ο κ. Λιανός τοποθετήθηκε στη θέση του, αφού απομακρύνθηκε η κυρία Βασιλική Θάνου, με νόμο που παραβίαζε ευρωπαϊκή οδηγία, την οποία έπρεπε να είχε ενσωματώσει η χώρα μας μέχρι τις 4 Φεβρουαρίου 2021 και δεν το έχει κάνει ακόμη. Επομένως, ο κ. Λιανός μάς εξήγησε πως και η συγκεκριμένη οδηγία είναι πλέον σε ισχύ. Τότε ο ίδιος γιατί είναι ακόμη στη θέση του;

Μαρία Παναγιώτου

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα