Νέος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης ο Ευγένιος

Έως τα μέσα Φεβρουαρίου θα έχει ενθρονιστεί ο νέος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ευγένιος , ο οποίος εξελέγη χθες από την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Η Εκκλησία της Κρήτης είχε καταθέσει στο Φανάρι το τριπρόσωπο με τους αρχιερείς που ήταν υποψήφιοι για τη θέση του προκαθημένου και χθες η Σύνοδος του Πατριαρχείου -κατά την πρώτη της συνεδρία- εξέλεξε ως Αρχιεπίσκοπο τον Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου Ευγένιο με επτά ψήφους. Πέντε ψήφους πήρε ο Κισάμου και Σελίνου Αμφιλόχιος, ενώ στο τριπρόσωπο ήταν και ο Πέτρας και Χερρονήσου Γεράσιμος.

Το όνομα του νέου Αρχιεπισκόπου ανακοινώθηκε αμέσως στον προεδρεύοντα της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης και ο κ. Ευγένιος πήγε στο Φανάρι για την τέλεση του μικρού και του μεγάλου μηνύματος στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου, ενώ στην Κρήτη οι καμπάνες των ναών ηχούσαν χαρμόσυνα.

Προεδρικό Διάταγμα

Την ίδια στιγμή, ενημερώθηκε η ελληνική κυβέρνηση ώστε να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες. Αναμένονται, ακόμη, η διαβεβαίωσή του στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας και αμέσως μετά η ενθρόνισή του, η οποία, όπως όλα δείχνουν, θα γίνει έως τις αρχές Φεβρουαρίου.

Ο νεοεκλεγείς εγκαθιδρύεται με Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο εκδίδεται με επιμέλεια του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Η εγκαθίδρυσή του θα γίνει στον μητροπολιτικό ναό του Αγίου Μηνά Ηρακλείου και αναμένεται να είναι μια λιτή τελετή εξαιτίας της αύξησης των κρουσμάτων του κορονοϊού. Προκαθήμενοι, τοπικές Αρχές και αρχιερείς απέστειλαν αμέσως συγχαρητήριο μήνυμα στον νέο Αρχιεπίσκοπο με ευχές για τη νέα του πορεία.
Ο ίδιος, μιλώντας σε μέσα ενημέρωσης, ευχαρίστησε τον Θεό που τον αξίωσε η Μητέρα Εκκλησία και ο Οικουμενικός Πατριάρχης να του αναθέσουν αυτή τη νέα διακονία και δεσμεύτηκε πως θα κάνει πράξη την ενότητα της Εκκλησίας. Μίλησε για την Ιστορία του τόπου και σημείωσε ότι «πρέπει να διακρατήσουμε ό,τι παραλάβαμε και να τα δώσουμε στη νέα γενιά. Η Εκκλησία δεν είναι παρελθόν και μουσειακό είδος. Είναι ζωντανή» είπε χαρακτηριστικά. Προτού αναχωρήσει για την Κωνσταντινούπολη, ο σεβασμιότατος επισκέφθηκε τον Αρχιεπίσκοπο πρώην Κρήτης Ειρηναίο στο νοσοκομείο, όπου νοσηλεύεται τις τελευταίες μέρες, για να πάρει την ευχή του, τονίζοντας πως είναι «ο Αρχιεπίσκοπος της καρδιάς μας».

Ο νέος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ευγένιος γεννήθηκε στο Ηράκλειο στις 14 Φεβρουαρίου 1968. Μετά τις εγκύκλιες σπουδές, φοίτησε στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Η μοναχική του κουρά έγινε στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Σελλινάρι στις 23 Φεβρουαρίου 1991 και την επόμενη μέρα χειροτονήθηκε διάκονος και στις 3 Μαρτίου πρεσβύτερος. Η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας Κρήτης τον εξέλεξε παμψηφεί στη θέση του επισκόπου Κνωσού και στη θέση του αρχιγραμματέως στις 26 Μαΐου 2005. Η παμψηφεί εκλογή του ως μητροπολίτη έγινε στις 9 Σεπτεμβρίου 2010.

H «Ορθόδοξη Αλήθεια» είχε προβλέψει την εκλογή του

Μεγάλη δικαίωση της «Ορθόδοξης Αλήθειας», καθώς η εφημερίδα με πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της στις 15 Δεκεμβρίου έγραψε πρώτη για την εκλογή του μητροπολίτη Ρεθύμνης Ευγένιου στη θέση του νέου Αρχιεπίσκοπου Κρήτης. Το δημοσίευμα ήρθε να επιβεβαιώσει περίτρανα η χθεσινή συνεδρίαση της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου υπό την προεδρία του κ. Βαρθολομαίου, κατά τη διάρκεια των εργασιών της οποίας εξελέγη ο κ. Ευγένιος στον αρχιεπισκοπικό θώκο της Κρήτης με εφτά ψήφους.

Συγκεκριμένα, στο πρωτοσέλιδό της με τίτλο «Ο Ευγένιος “κλείδωσε” για Αρχιεπίσκοπος» η «Ορθόδοξη Αλήθεια» ανέφερε ότι ο μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου ήταν ο «εκλεκτός» του Οικουμενικού Πατριάρχη για τα «ηνία» της Κρήτης. Ο ιεράρχης αποτελούσε την ιδανική επιλογή, καθώς μπορεί να συμβιβάσει όλες τις πλευρές και τις αντίρροπες δυνάμεις, ενώ, σύμφωνα με το δημοσίευμα, το όνομά του «είχε πέσει» και στη συνάντηση που είχε ο Οικουμενικός Πατριάρχης με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα