Ροζάκης και Ιωακειμίδης στην υπηρεσία του Ερντογάν

«Πάρτι» στα τουρκικά ΜΜΕ με τις προδοτικές προτάσεις του συμβούλου του Σημίτη και του συνεργάτη του ΕΛΙΑΜΕΠ

Νερό στον μύλο της τουρκικής επεκτατικότητας ρίχνουν οι επικίνδυνες δηλώσεις τόσο του καθηγητή Χρήστου Ροζάκη, περί υπαναχώρησης της Ελλάδας από την αξίωση για 12 ναυτικά μίλια χωρικά ύδατα, οι οποίες έγιναν πρωτοσέλιδο μέσα στο Σαββατοκύριακο στα ΜΜΕ της Τουρκίας, όσο και του Παναγιώτη Ιωακειμίδη, συμβούλου του υπουργείου Εξωτερικών και ανθρώπου του ΕΛΙΑΜΕΠ και του Βαγγέλη Μαρινάκη, ο οποίος, μεταξύ πολλών άλλων, εκστόμισε πως η προσπάθεια της Ελλάδας να αποτρέψει την Τουρκία «είναι αδιέξοδη, ατελέσφορη, ανέφικτη». Οι απαράδεκτες δηλώσεις και των δύο ανδρών έγιναν «ανάρπαστες» στην Τουρκία.

Αρχικώς την περασμένη Παρασκευή ο ομότιμος καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και πρώην υφυπουργός Εξωτερικών Χρήστος Ροζάκης δήλωσε στο ραδιόφωνο του Alpha πως η Ελλάδα έχει εξαντλήσει όλα τα περιθώρια, στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών της με την Τουρκία, για αναθέρμανση του διαλόγου, καταθέτοντας προτάσεις, όπως η αποδοχή επέκτασης των χωρικών μας υδάτων στα 10, και όχι στα 12 ναυτικά μίλια. Οπως δήλωσε επί λέξει: «Η Ελλάδα είναι καλόπιστη και προχωράει με μια πλήρη σειρά προτάσεων, οι οποίες είναι εποικοδομητικές, με την έννοια ότι δεχόμαστε ίσως και τα 10 ναυτικά μίλια αιγιαλίτιδας ζώνης. Η Τουρκία αρνείται να μας δώσει τη δυνατότητα να έχουμε 10 ή 12 ναυτικά μίλια και στα ηπειρωτικά εδάφη».

Οι δηλώσεις αυτές αναπαρήχθησαν από πλήθος ιστοσελίδων και καναλιών της γείτονος, με τους τίτλους τους να αναφέρουν, μεταξύ άλλων, πως «η Ελλάδα παραιτήθηκε από την απαίτησή της για 12 μίλια σε χωρικά ύδατα».

Μετά τον σάλο, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε, με διπλωματικές πηγές να επισημαίνουν πως «πάγια θέση της Ελλάδας ήταν και παραμένει το αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια, όπως προβλέπεται ρητώς από το Διεθνές Δίκαιο και συγκεκριμένα τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS)».

Έντονη υπήρξε η αντίδραση του Ανδρέα Λοβέρδου, που ρώτησε το υπουργείο Εξωτερικών αν η επίμαχη πρόταση σχετίζεται με τις διερευνητικές επαφές ή όχι.

Την ίδια ώρα, τις τουρκικές αξιώσεις υπηρετούν και οι αδιανόητες δηλώσεις του συμβούλου του υπουργείου Εξωτερικών Παναγιώτη Ιωακειμίδη, τις οποίες αναπαρήγαγε και η φιλοερντογανική «Yeni Safak», ο οποίος δήλωσε προκλητικά πως «η εφαρμοσμένη πολιτική της Αθήνας στο σκέλος της αναχαίτισης της Τουρκίας από το να καταστεί περιφερειακή δύναμη είναι αδιέξοδη, ατελέσφορη, ανέφικτη. Δεν θα φέρει αποτελέσματα. Σπαταλάμε τζάμπα πόρους».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα