Ξεχειλίζει η οργή για τους εγκλωβισμένους στην Αττική Οδό

Έως τις 8 χθες το πρωί είχαν «απελευθερωθεί» 1.800 οχήματα, ωστόσο παρέμεναν ακινητοποιημένα άλλα 1.200, τα πιο πολλά εγκαταλειμμένα

Καταστάσεις που παραπέμπουν σε τριτοκοσμικές χώρες βίωσαν χιλιάδες οδηγοί και επιβάτες, οι οποίοι παρέμειναν εγκλωβισμένοι στην Αττική Οδό σε θερμοκρασίες πολικού ψύχους, χωρίς νερό και φαγητό, ακόμη και για περισσότερο από 20 ώρες!

Χθες το πρωί, την ώρα που στο Μέγαρο Μαξίμου ήταν σε εξέλιξη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, προκειμένου να γίνει ένας πρώτος απολογισμός των προβλημάτων που άφησε πίσω του το σαρωτικό πέρασμα της κακοκαιρίας «Ελπίς», πολλοί συνάνθρωποί μας οι οποίοι εγκλωβίστηκαν εξαιτίας του χιονιά στον πιο… σύγχρονο αυτοκινητόδρομο στην «καρδιά» της χώρας περίμεναν εναγωνίως να φτάσει η πολυπόθητη χείρα βοηθείας.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, ως τις 8 χθες το πρωί είχαν απεγκλωβιστεί από την Αττική Οδό 1.800 οχήματα, ωστόσο παρέμεναν εγκλωβισμένα άλλα 1.200, τα περισσότερα εκ των οποίων εγκαταλείφθηκαν από τους οδηγούς τους. Συνολικά, ως εκείνη την ώρα, είχαν απεγκλωβιστεί με την υποστήριξη του Στρατού, της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας 3.500 άνθρωποι, οι οποίοι άρχισαν να αναζητούν εναγωνίως τρόπο για να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Στον προαστιακό της Δουκίσσης Πλακεντίας παρατηρήθηκε τεράστια κοσμοσυρροή από εκατοντάδες απελπισμένους πολίτες κάθε ηλικίας, που δεν δίσταζαν να πηδούν πάνω στις ράγες για να βρεθούν στο σωστό ρεύμα κατεύθυνσης, στην προσπάθειά τους να εξασφαλίσουν μια θέση στον έκτακτο συρμό που έφτασε με καθυστέρηση μισής ώρας και σε… λάθος αποβάθρα! Σύμφωνα με μαρτυρίες, ανάμεσα στους εγκλωβισμένους στον σταθμό του προαστιακού στην Κάντζα ήταν και ένα βρέφος 19 μηνών, το οποίο δεν είχε φάει ολόκληρη τη μέρα!

Για τις εικόνες ντροπής που καταγράφηκαν χθες στον προαστιακό πήρε θέση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ο οποίος αρκέστηκε να απαντήσει ότι «η προτεραιότητά μας είναι να φτάσουν στα σπίτια τους αυτοί οι άνθρωποι». Οπως ανέφερε ο ίδιος, «η Πολιτική Προστασία σε συνεργασία με τον προαστιακό θα οργανώσει πυκνά και τακτικά δρομολόγια για να φύγουν από το αεροδρόμιο και από όπου αλλού προσεγγίζουν για να πάνε σπίτι τους οι άνθρωποι αυτοί. Υπάρχει επικοινωνία για να μπουν οι συρμοί που πρέπει να μπουν».

Ενδεικτικό της απίστευτης ταλαιπωρίας που υπέστησαν πολλοί συμπολίτες μας είναι ότι ένας 62χρονος οδηγός, το όχημα του οποίου είχε ακινητοποιηθεί μόλις ένα χιλιόμετρο μακριά από τον σταθμό διοδίων της Αττικής Οδού, στο ύψος της Παλλήνης, με κατεύθυνση προς Ελευσίνα, υπέστη έμφραγμα μέσα στο αυτοκίνητό του και μεταφέρθηκε σε κρίσιμη κατάσταση στη Μονάδα Εμφραγμάτων του Ερυθρού Σταυρού.

Η κινητοποίηση για τον απεγκλωβισμό των οδηγών που κόλλησαν στον αυτοκινητόδρομο εξαιτίας της σφοδρής κακοκαιρίας άρχισε από το απόγευμα της Δευτέρας, όταν οχήματα του Στρατού γεμάτα φαντάρους άρχισαν να κατευθύνονται στην Αττική Οδό, προκειμένου να μεταφέρουν τους εγκλωβισμένους οδηγούς σε ασφαλή σημεία και να συμβάλουν στις προσπάθειες καθαρισμού του δρόμου, ώστε να δοθεί ξανά στην κυκλοφορία. Καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας πεζοπόρα τμήματα της Πυροσβεστικής, του Στρατού και της Αστυνομίας κατέβαλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες για τον απεγκλωβισμό των οδηγών και μοίρασαν 1.040 κουβέρτες, 600 μερίδες φαγητό και 5.000 μπουκάλια νερό. Ωστόσο, αρκετοί ήταν οι εγκλωβισμένοι πολίτες που κατήγγειλαν πως δεν δέχτηκαν την παραμικρή βοήθεια, ούτε από την Αττική Οδό, αλλά ούτε και από την Πολιτεία.

Τελικά, νωρίς χθες το πρωί άρχισαν να μετακινούνται στη ΛΕΑ της Αττικής Οδού με ειδικά μέσα όλα τα οχήματα τα οποία είχαν εγκαταλείψει οι οδηγοί που απεγκλωβίστηκαν, προκειμένου να απελευθερωθεί το οδόστρωμα και να μπορέσουν τα εκχιονιστικά μηχανήματα να δουλέψουν πιο αποτελεσματικά.

Με την οργή των πολιτών να ξεχειλίζει για την αδιανόητη ταλαιπωρία τους, πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Οπως έγινε γνωστό, ο πρωθυπουργός επικοινώνησε με τη διοίκηση της Αττικής Οδού και ζήτησε την καταβολή του ποσού των 2.000 ευρώ ανά εγκλωβισμένο αυτοκίνητο, αίτημα που αποδέχθηκε η εταιρία διαχείρισης. «Σε συνέχεια της πρωτόγνωρης και έντονης χιονοκαταιγίδας που σημειώθηκε χθες στην Αττική και με αίσθημα έμπρακτης συμπαράστασης απέναντι στους οδηγούς και συνεπιβάτες τους που δοκιμάστηκαν στους οδικούς άξονες της Αττικής Οδού, πρόκειται να διαθέσει παροχή ύψους 2.000 ευρώ ανά εγκλωβισμένο όχημα» ανέφερε η Αττική Οδός στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε.

Πάντως, οι τεχνικές λεπτομέρειες για το πώς θα αποζημιωθούν οι οδηγοί και οι συνεπιβάτες τους, που υποχρεώθηκαν σε αδιανόητη ταλαιπωρία, αναμένεται να διευκρινιστούν σε δεύτερο χρόνο, εφόσον ολοκληρωθεί η καταγραφή όλων των οχημάτων από τις αρμόδιες Αρχές.

Στη σύσκεψη στο Μαξίμου μετείχαν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης, οι υπουργοί Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και Ακης Σκέρτσος, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου, ο υφυπουργός Παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ο γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης και ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ Αναστάσιος Μάνος.

Συγκλονιστικές μαρτυρίες: «Τρέμω από το κρύο και φοβάμαι ότι θα πεθάνω»

Εικόνες ντροπής που σε καμία περίπτωση δεν θυμίζουν ευρωπαϊκό κράτος μετέφεραν χθες οι χιλιάδες πολίτες που έμειναν ως και 24 ώρες εγκλωβισμένοι στα οχήματά τους χωρίς νερό, τροφή και βενζίνη εξαιτίας της κυβερνητικής ανικανότητας να αντιμετωπίσει μια κακοκαιρία γνωστή τουλάχιστον μία εβδομάδα πριν. Ηλικιωμένοι με σοβαρά προβλήματα υγείας, έγκυες και μικρά παιδιά έζησαν τον εφιάλτη του επιτελικού κράτους, με μόνη βοήθεια τον Στρατό, που τους πρόσφερε μια χούφτα… σταφίδες!

Ενδεικτικά της κατάστασης που επικρατούσε χθες το πρωί στους δρόμους είναι όσα δήλωσε φανερά καταπονημένος σε τηλεοπτικό σταθμό ένας ηλικιωμένος που περίμενε 20 ώρες μέσα στο αυτοκίνητό του στην Αττική Οδό, έναν από τους πιο ακριβοπληρωμένους δρόμους της χώρας.

«Πεθαίνουν άνθρωποι εδώ πέρα. Τρέμω από το κρύο και φοβάμαι ότι θα πεθάνω. Ντρέπομαι για την παιδεία του πρωθυπουργού και των υπουργών! Ντρέπομαι και λυπάμαι. Θύματα θέλουν;» αναρωτήθηκε. Ανάλογη ήταν και η εμπειρία ενός 75χρονου, ο οποίος έκλεισε 22 ολόκληρες ώρες στο αυτοκίνητό του στα διόδια της Κάντζας. Οπως δήλωσε, δεν έλαβε ούτε φαγητό ούτε κουβέρτες από τον Στρατό. «Δεν ήρθε κανείς. Τρέμουμε από το κρύο. Ενας συνάδελφος μου έδωσε νερό να πιω τα χάπια μου, πετρέλαιο δεν έχω, δεν μπορώ, τρέμω, θα μείνω στον τόπο. Ενας άλλος κύριος εδώ έχει άσθμα, τι να τον κάνω; Είναι δυνατόν να μην έρχεται κανείς;» διερωτήθηκε με απόγνωση, απευθύνοντας παράλληλα έκκληση στους αρμοδίους να δείξουν έλεος, εκλιπαρώντας: «Σας παρακαλώ, σώστε μας».

Όπως κατήγγειλε, τη Δευτέρα το πρωί οι υπάλληλοι της Αττικής Οδού τον άφησαν κανονικά να περάσει, αντί να του πουν ότι οι δρόμοι είναι κλειστοί. «Αφηναν μέχρι και βυτιοφόρα να περνούν. Οταν μπήκαμε στην Αττική Οδό, δεν μας ρωτούσαν ούτε αν έχουμε αλυσίδες, δεν καταφέραμε να κάνουμε ούτε 500 μέτρα. Δεν έπρεπε να μας αφήσουν. Ηταν χιλιάδες οδηγοί εγκλωβισμένοι και οχήματα παρατημένα. Λες και είμαστε σε άλλον αιώνα». Τον δικό του γολγοθά έζησε κι ένας καρδιοπαθής, που, ενώ ήταν στο αυτοκίνητό του για ώρες ολόκληρες στην Αττική Οδό, στο ύψος της Δουκίσσης Πλακεντίας, έπαθε κρίση πανικού. Οσα περιέγραψε σε τηλεοπτική εκπομπή η σύζυγός του, που, αν και από μακριά, προσπαθούσε να τον βοηθήσει καλώντας διαρκώς τις αρμόδιες Αρχές, είναι ενδεικτικά της πλήρους ανικανότητας του κράτους να ανταποκριθεί σε καταστάσεις που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των πολιτών.

«Κάλεσα όλες τις υπηρεσίες και μου είπαν το μεσημέρι από το 112 ότι θα τον πάρουν να του προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες, δεν τον πήρε κανείς. Στις εννιά το βράδυ είπαν να στείλουν τον Στρατό. Η ώρα πήγε 3 τα ξημερώματα, ξαναπήρα τηλέφωνο τον σύζυγό μου και δεν υπήρχε κανείς εκεί. Ούτε Αστυνομία ούτε Στρατός. Πήρα στην Αστυνομία, μου είπαν να κλειδώσει το αυτοκίνητο και να πάει να βρει τα λεωφορεία. Στη συνέχεια κάλεσα την Πυροσβεστική και μου είπαν να μην το κάνει αυτό σε καμία περίπτωση» διηγείται, τονίζοντας πως τη λύση τελικά την έδωσαν οι φαντάροι, τους οποίους η ίδια κατηύθυνε από το τηλέφωνο προκειμένου να βρουν τον άντρα της.

Όπως είπε, όταν κάλεσε στην Αττική Οδό προκειμένου να εξηγήσει πως ο σύζυγός της έχει πρόβλημα με την καρδιά του και είναι επικίνδυνο να μείνει εκεί, οι υπάλληλοι της απάντησαν ευθαρσώς «ας μην έβγαινε από το σπίτι του» και της το έκλεισαν.

Εφιαλτική ήταν η χθεσινή ημέρα και για μια γυναίκα που μετέβη στο νοσοκομείο με τον χειρουργημένο πατέρα της. Αφού τελείωσαν οι εξετάσεις που έπρεπε να γίνουν, πήραν τον δρόμο της επιστροφής, αλλά έμειναν για 12 ώρες εγκλωβισμένοι στη Μεσογείων. «Αρχισε να μας θάβει το χιόνι, πιστεύαμε ότι αυτό θα είναι το νέο Μάτι. Περπατήσαμε στο χιόνι, για να μπούμε στο μετρό, απελπισμένοι πια. Ημασταν κοντά στο Νομισματοκοπείο. Το αυτοκίνητό μου το άφησα κάπου στη Μεσογείων. Πήγαμε σε ένα ξενοδοχείο, μετά από 12 ώρες μέσα στο αυτοκίνητο» ανέφερε.

Όσο για την περιβόητη βοήθεια του Στρατού, για την οποία μάλιστα κυβερνητικοί αξιωματούχοι καμάρωναν, ελάχιστοι ήταν εκείνοι που την έλαβαν.

Όπως δήλωσε ένας οδηγός νταλίκας που μπήκε το πρωί της Δευτέρας στην Αττική Οδό και έμεινε περί τις 20 ώρες στο όχημά του, πλήρωσε κανονικά τα διόδια χωρίς κανείς να τον εμποδίσει και η μόνη βοήθεια που έλαβε ήταν μια χούφτα σταφίδες από έναν φαντάρο.

«Δεν έλαβα τίποτα, ούτε νερό ούτε τροφή» είπε και πρόσθεσε ότι η Αττική Οδός, η Περιφέρεια Αττικής και το κράτος τούς άφησαν αβοήθητους. «Για όλα φταίει ο πολίτης. Μόνο για ατομική ευθύνη κάνουν λόγο. Κρατική δεν υπάρχει;» διερωτήθηκε φανερά αγανακτισμένος.

{{-PCOUNT-}}23{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα