Σενάρια για κυβέρνηση τεχνοκρατών

Το δημοσίευμα του Euractiv επιβεβαιώνει τις αποκαλύψεις της «δημοκρατίας» για αντιγραφή του μοντέλου Ντράγκι στην Ελλάδα

Παρά τη διάψευση σκοπιμότητας που ακολούθησε από τον εκπρόσωπο της Κομισιόν, το αποκαλυπτικό δημοσίευμα του Euractiv για τον επικείμενο σχηματισμό «τεχνοκρατικής κυβέρνησης» στην Αθήνα, στα χνάρια της περιόδου 2011-212 με τον Λ. Παπαδήμο, βάζει φωτιά στις εγχώριες πολιτικές εξελίξεις!

Οι πληροφορίες που επικαλείται η έγκυρη ευρωπαϊκή ιστοσελίδα έρχονται να επιβεβαιώσουν πανηγυρικά τις αποκαλύψεις τόσο της «δημοκρατίας» όσο και του newsbreak.gr για τις διεργασίες που συντελούνται εδώ και καιρό στα παρασκήνιο για την αντιγραφή του μοντέλου Ντράγκι και στην Ελλάδα, καθώς θεωρείται ότι η σημερινή κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη έχει κλείσει τον κύκλο της και «δεν αντέχει άλλο».

Το Euractiv προσθέτει μάλιστα και νέα ενδιαφέροντα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία η πολιτική αλλαγή σχετίζεται με τη διαχείριση των κονδυλίων του Ταμείου Διαχείρισης. Πιθανολογείται δε ότι θα μπλοκαριστεί η επόμενη δόση του Ταμείου, ώστε να τη διαχειριστεί η επόμενη κυβέρνηση. Επίσης, έχει τεράστια σημασία η αναφορά και στο ενδεχόμενο οι εκλογές να γίνουν όχι στο τέλος της τετραετίας, αλλά τον Σεπτέμβριο, παρά τις έως σήμερα διαβεβαιώσεις του κ. Μητσοτάκη.

Το δημοσίευμα επικαλείται «πηγές της Κομισιόν», σύμφωνα με τις οποίες «υπάρχουν ισχυρές συζητήσεις και σκέψεις για την προώθηση του μοντέλου Ιταλίας τύπου Ντράγκι και για την Ελλάδα». Και όπως έχει αποκαλύψει η «δημοκρατία», τον ρόλο αυτόν διεκδικούν να παίξουν δύο πρόσωπα, ο διοικητής της ΤτΕ Γ. Στουρνάρας και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργ. Σχοινάς.

Ρεπορτάζ

Με βάση το ρεπορτάζ του Euractiv, ο κ. Μητσοτάκης φαίνεται να έχει χάσει πλέον την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων, καθώς αναφέρεται ότι η υπάρχουσα κυβέρνηση είναι «έρμαιο ισχυρών πιέσεων και δεσμεύσεων σε μια περίκλειστη ομάδα Ελλήνων επιχειρηματιών». Επίσης, το σημερινό πολιτικό σύστημα «δεν είναι σε θέση να φέρει εις πέρας τις βαθιές τομές που απαιτείται προκειμένου η χώρα να αλλάξει σελίδα». Καταλυτικό ρόλο στον «έντονο προβληματισμό» των Ευρωπαίων έπαιξαν μάλιστα και τα κρούσματα διάλυσης του κρατικού μηχανισμού λόγω της χιονοθύελλας.

Συνολικά μεταδίδεται μια εικόνα κατάρρευσης της κυβέρνησης Μητσοτάκη, με αποτέλεσμα να επικρατεί ανησυχία στις Βρυξέλλες για τον «τεράστιο όγκο χρημάτων που θα εισρεύσουν στην ελληνική οικονομία μέχρι το 2026» και τη δημιουργία ενός «φαύλου κύκλου που δεν αφήνει να ανοίξει η οικονομία σε ευρωπαϊκές και ξένες επενδύσεις». Οι πηγές του δημοσιεύματος εκφράζουν μάλιστα την ανησυχία ότι το ελληνικό κράτος θα δώσει προτεραιότητα σε «ασφαλείς» επενδύσεις -οι οποίες ούτως ή άλλως θα λάμβαναν χρήματα από τις τράπεζες- και όχι σε επενδύσεις υψηλού κινδύνου σε τομείς και μικρομεσαίες επιχειρήσεις που υπέστησαν σοβαρό πλήγμα κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Υπενθυμίζεται δε ότι τον Ιούνιο του 2021 το ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης ήταν το μόνο που άλλαξε κατόπιν απαίτησης των Βρυξελλών. Με δεδομένη και την αναφορά σε πιέσεις από «μια περίκλειστη ομάδα Ελλήνων επιχειρηματιών», όλα αυτά παραπέμπουν σε απειλή πλιάτσικου…

Το δημοσίευμα επισημαίνει με νόημα επίσης ότι «η εκταμίευση της πρώτης δόσης του Ταμείου ήδη έχει καθυστερήσει λόγω αργοπορίας των μεταρρυθμίσεων», ενώ «με βάση το σενάριο για εκλογές τον Σεπτέμβριο που φαίνεται να έχει κλείσει και μέσα στην κυβέρνηση, φαντάζει απίθανο να υπάρξει εκταμίευση της δεύτερης δόσης μέσα στο καλοκαίρι, όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός». Το «διά ταύτα» των διεργασιών αυτών, λαμβανομένης υπ’ όψιν και της απλής αναλογικής, είναι ότι «μπροστά στο φάσμα ακυβερνησιμότητας και εκκρεμότητας πληρωμής της δεύτερης δόσης του Ταμείου η Κομισιόν, σε συνεννόηση με μεγάλα κράτη, όπως η Γερμανία και η Γαλλία, θα πιέσει για κυβέρνηση εθνικής ενότητας με τεχνοκράτες εγνωσμένου κύρους». Πάντως άλλες πληροφορίες επιμένουν ότι η δημιουργία μιας νέας «κυβέρνησης Παπαδήμου» συνδέεται και με τα σενάρια για καινούργια δημοσιονομικά μέτρα μνημονιακού τύπου. Όπως μάλιστα είχε αποκαλύψει εγκαίρως και το newsbreak.gr, εν όψει μιας νέας χρεοκοπίας το 2023, για τη θέση του νέου Παπαδήμου «ώστε να αναλάβει το σκληρό σχέδιο αποτροπής της νέας χρεοκοπίας και την επιβολή δρακόντειων μέτρων» προαλείφεται ο Μαργαρίτης Σχοινάς.

«Η Κομισιόν δεν θα πέσει τόσο χαμηλά σχολιάζοντας ένα τόσο γελοίο και αβάσιμο δημοσίευμα» περιορίστηκε να δηλώσει -όχι και τόσο πειστικά, πάντως- ο εκπρόσωπός της Ερίκ Μαμέρ, όταν ρωτήθηκε σχετικά…

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα