Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Βρετανία και Ε.Ε. έκοψαν τον… βήχα στην Άγκυρα

Τριπλό ράπισμα στον Τσαβούσογλου

Τριπλό… χαστούκι δέχθηκε το Σαββατοκύριακο η Αγκυρα, η οποία διά στόματος Τσαβούσογλου είχε φροντίσει ξανά, με τον πιο χυδαίο τρόπο, να αμφισβητήσει την εθνική κυριαρχία της Ελλάδας. Το τριπλό αυτό ράπισμα βέβαια προήλθε από την Ε.Ε., τη Βρετανία και τις ΗΠΑ, που έσπευσαν να βάλουν τα πράγματα στη θέση τους με τον πιο εμφατικό τρόπο.

Την αδιαμφισβήτητη κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά της τόνισε με δηλώσεις του ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, αρμόδιος για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων, Πίτερ Στάνο. «Η κυριαρχία της Ελλάδας σε αυτά τα νησιά είναι αδιαμφισβήτητη» υπογράμμισε σε ανακοίνωση που εξέδωσε, απαντώντας στα πρόσφατα απαράδεκτα σχόλια του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ειδικά, ο Στάνο τόνισε πως «τα σχόλια του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε πρόσφατη συνέντευξη, που αμφισβητούν την κυριαρχία της Ελλάδας σε ορισμένα από τα νησιά της, είναι αντιπαραγωγικά και έρχονται σε αντίθεση με τις προσπάθειες αποκλιμάκωσης στην Ανατολική Μεσόγειο που ζητούνται στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου από τις 23 Μαρτίου και τις 24-25 Ιουνίου. 2021». «Η κυριαρχία της Ελλάδας σε αυτά τα νησιά είναι αδιαμφισβήτητη. Η Τουρκία θα πρέπει να το σεβαστεί, να απέχει από προκλητικές δηλώσεις και ενέργειες ως προς αυτό, να δεσμευτεί απερίφραστα σε σχέσεις καλής γειτονίας και να εργαστεί για την ειρηνική επίλυση τυχόν διαφορών. Οι διεθνείς συμφωνίες πρέπει να τηρούνται» υπογράμμισε με νόημα ο εκπρόσωπος της Κομισιόν. Και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όμως, έσπευσε με καθαρό λόγο να υπογραμμίσει πως δεν υπάρχει απολύτως κανένα θέμα αμφισβήτησης της κυριαρχίας των ελληνικών νησιών.

Είναι χαρακτηριστικό πως εκπρόσωπός του ξεκαθάρισε ότι «η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνεται σεβαστή και να προστατεύεται. Η κυριαρχία της Ελλάδας σε αυτά τα νησιά δεν αμφισβητείται». Τέλος, σε ανάλογο τόνο και το Φόρεϊν Οφις, με μια λιτή πλην όμως κρυστάλλινη δήλωση του εκπροσώπου του, πήρε θέση υπέρ της Ελλάδας μετά τις απαράδεκτες και απολύτως προκλητικές δηλώσεις του επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου. «Δεν θεωρούμε ότι αμφισβητείται η κυριαρχία των ελληνικών νησιών. Η Ελλάδα και η Τουρκία παραμένουν στενοί φίλοι και σύμμαχοι του Ηνωμένου Βασιλείου» ανέφερε το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών, σημειώνοντας πως ενθαρρύνει και τις δύο πλευρές να συνεχίσουν να εργάζονται για την επίλυση των εντάσεων στο Αιγαίο μέσω του διαλόγου.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα