Η Τουρκία συνεχίζει να παίζει με τη φωτιά! Παρενόχλησε το ελικόπτερο του Χαρδαλιά

Ηχηρό μήνυμα από Βαρβιτσιώτη στον Ερντογάν για σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και στην Ευρώπη

Η Τουρκία, παρά το γεγονός ότι δέχεται συνεχώς «χαστούκια» και από το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ αλλά και από την Ε.Ε. όσον αφορά την προκλητική ρητορική του Ερντογάν και των υπουργών του, με τελευταίο τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος απείλησε ευθέως με εισβολή, εξακολουθεί τις επιθετικές ενέργειες. Εφτασε δε στο σημείο, το περασμένο Σάββατο, να παρενοχλήσει το ελικόπτερο στο οποίο επέβαινε ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Χαρδαλιάς, στο ανατολικό Αιγαίο, και συγκεκριμένα πάνω από το Αγαθονήσι.

Μέσω ασυρμάτου, οι Τούρκοι κάλεσαν το ελικόπτερο στη συχνότητα κινδύνου, υποστήριξαν ότι πετούσε στον διεθνή εναέριο χώρο της Τουρκίας και του ζήτησαν να απομακρυνθεί. Από ελληνικής πλευράς κάλεσαν τον τουρκικό σταθμό να σταματήσει τις παρενοχλήσεις του ελικοπτέρου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, σχολιάζοντας το επεισόδιο με την παρενόχληση στο ελικόπτερο με τον κ. Χαρδαλιά, αφού το χαρακτήρισε απαράδεκτο, κάλεσε  την Τουρκία να αλλάξει στάση: «Το επεισόδιο με τον κ. Χαρδαλιά είναι τελείως απαράδεκτο. Θα μας πουν πού θα φωτογραφίζεται ή αν θα βλέπει ο υφυπουργός Αμυνας τους άνδρες και τις γυναίκες που φυλάνε τα ελληνικά σύνορα και τα νησιά; Η εντεινόμενη προκλητική συμπεριφορά της Αγκυρας -τα χιλιοειπωμένα που η χώρα μας τα αντιμετωπίζει σε όλα τα διεθνή φόρα- φανερώνει δύο πράγματα: Πρώτα απ’ όλα, την ανάγκη εξωτερίκευσης της πολύ δύσκολης κατάστασης που υπάρχει στην Τουρκία στα οικονομικά, αλλά και τη νευρικότητα της Τουρκίας. Στη μεγάλη ενίσχυση του γεωστρατηγικού και γεωπολιτικού αποτυπώματος της Ελλάδας, στο αυξανόμενο κύρος του πρωθυπουργού και της χώρας διεθνώς, στην ενίσχυσή μας με το εξοπλιστικό πρόγραμμα που υλοποιεί η κυβέρνηση. Ολα αυτά που έχουν κάνει την Ελλάδα παράγοντα σταθερότητας και ειρήνης, με πολύ αυξημένο αποτύπωμα όχι μόνο στο Αιγαίο, αλλά και στη νοτιοανατολική Μεσόγειο. Όλα αυτά προκαλούν τη νευρικότητα της Τουρκίας. Είναι τα Rafale, οι φρεγάτες που έρχονται, οι συμφωνίες με τη Γαλλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής».

Πολλαπλά και ηχηρά μηνύματα με αποδέκτες την Τουρκία, για τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και την Ευρώπη, αλλά και για την ενίσχυση της νησιωτικότητας εστάλησαν και από τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, από το Καστελόριζο, όπου συμμετείχε σε ειδική εκδήλωση με θέμα «Η νησιωτικότητα ως προτεραιότητα για το μέλλον της Ευρώπης»: «Εδώ, στο Καστελόριζο, χτυπάει η καρδιά της Ευρώπης. Εδώ, στο Καστελόριζο, πατάμε σε ευρωπαϊκό έδαφος, που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της Ευρωπαϊκής Ενωσης, της ευρωπαϊκής ηπείρου. Εδώ, υπερασπίζονται τις αξίες των κοινών μας συνόρων, των κοινών μας δεσμών. Και, βέβαια, εδώ ενώνουμε τη φωνή μας για να κοιτάξουμε το ειρηνικό μέλλον των πολιτών μας, πώς θα αναπτυχθούμε με ισότητα, με ευκαιρίες μέσα σε ένα περιβάλλον ειρήνης».

Ο κ. Βαρβιτσιώτης έκανε ειδική αναφορά στην Τουρκία ως παραλήπτη του μηνύματος αυτού. «Είναι ένα μήνυμα που στέλνουμε από το Καστελόριζο προς όλους, αλλά ιδιαίτερα προς την απέναντι πλευρά του Αιγαίου, που πρέπει επιτέλους να αντιληφθεί ότι στον σύγχρονο κόσμο μιλάμε με όρους συνεργασίας και Διεθνούς Δικαίου, και όχι με συμπεριφορές που παραπέμπουν στον 18ο αιώνα, σε κράτη “πειρατές” ή σε αυτούς που μόνο διά της βίας νόμιζαν ότι θα αλλάξουν τον ρου της Ιστορίας».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα