Απαράδεκτη δήλωση του Γ. Τσίπρα για την αγορά των τριών Belharra των επιπλέον Rafale και των 44 τορπιλών

«Η άμυνα της χώρας δεν είναι αυτοσκοπός για τον ΣΥΡΙΖΑ»!

Στα χαρακώματα βρέθηκαν κυβέρνηση και αντιπολίτευση, επ’ αφορμή της κύρωσης των συμφωνιών του υπουργείου Εθνικής Αμυνας για την απόκτηση των τριών φρεγατών Belharra, των επιπλέον έξι Rafale και των 44 τορπιλών για τα υποβρύχια, με τον πρωθυπουργό να επιτίθεται με σφοδρότητα στον ΣΥΡΙΖΑ, που δήλωσε «παρών» επί της αρχής, αποκαλώντας τον «εθνική παραφωνία» σε μια κρίσιμη συγκυρία.

Η συζήτηση στιγματίστηκε από τον αδιανόητο ισχυρισμό του Γιώργου Τσίπρα, αρμόδιο τομεάρχη Αμυνας του ΣΥΡΙΖΑ, πως η άμυνα δεν είναι αυτοσκοπός. Η πρωτοφανής αυτή τοποθέτηση προκάλεσε την αντίδραση της Ν.Δ. και του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Αλέξη Τσίπρα να μιλά για απομόνωση μιας φράσης προκειμένου να δημιουργηθούν εντυπώσεις. Η αναφορά του βουλευτή, πάντως, ήταν παραπάνω από σαφής. «Το ζήτημα της εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής ασφάλειας είναι αυτό το οποίο πρέπει να υπηρετεί η άμυνα της χώρας. Η άμυνα της χώρας δεν είναι αυτοσκοπός» είπε επί λέξει ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ στο νομοσχέδιο, προσθέτοντας πως «η Ελλάδα είναι υποβαθμισμένη στη διεθνή διπλωματία. Και αυτό δεν θα αλλάξει και δεν μπορεί να αλλάξει με την αγορά κανενός οπλικού συστήματος». Άμεση υπήρξε η αντίδραση από την πλευρά της Ν.Δ., η οποία σχολίασε πως «δεν πρόκειται για φραστικά ολισθήματα, αλλά για πολιτική στάση του ΣΥΡΙΖΑ».

Ακολούθησε η οξύτατη κριτική του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη από βήματος Βουλής. «Επιμένετε, κύριε Τσίπρα, σε αυτό που είπατε;» ρώτησε τον βουλευτή, ενώ απευθύνθηκε και στον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας πως «παρών σημαίνει απών από εθνικό μέτωπο», σημειώνοντας πως για τη Νέα Δημοκρατία η άμυνα της χώρας είναι ο «υπέρτατος αυτοσκοπός». Ο Αλέξης Τσίπρας, πάντως, κάλυψε πλήρως τον βουλευτή, αναφέροντας πως «δεν μπορεί να σταθεί η άμυνα αν δεν υπηρετεί συγκροτημένη πολιτική».

Ο ίδιος, δε, ο Γιώργος Τσίπρας προέβη σε δήθεν διευκρινιστική δήλωση αργά το απόγευμα, κάνοντας λόγο για «άθλια μονταζιέρα» της Ν.Δ. και υποστηρίζοντας πως αυτοσκοπός δεν μπορούν να είναι τα Rafale, αλλά η ασφάλεια και η υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Την ίδια ώρα, τα αίματα άναψαν και ανάμεσα στον υφυπουργό Εθνικής Αμυνας Νίκο Χαρδαλιά και τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Θεοδώρα Τζάκρη, όταν η τελευταία ανέφερε πως «η πατρίδα δεν γίνεται δυνατή με τους Χαρδαλιάδες να φωτογραφίζονται βάζοντας από πίσω απευθείας αναθέσεις και τα σκάνδαλα να πέφτουν βροχή, ούτε με τους Μητσοτάκηδες και τις κουστωδίες διαφθοράς. Γιατί διεφθαρμένος και πατριώτης δεν γίνεται» όπως είπε, με τον Νίκο Χαρδαλιά να απαντά σε ιδιαιτέρως οξείς τόνους, υποστηρίζοντας πως «όλη αυτή η συμφωνία είναι ίσως η μόνη που δεν έχει κανέναν μεσάζοντα, πώς μιλάτε για πολιτικούς παπατζήδες;», ζητώντας της να ανακαλέσει τα περί διεφθαρμένων μεσαζόντων. Μέσα σε αυτό το κλίμα ακραίας έντασης, οι συμβάσεις κυρώθηκαν τελικώς αργά το βράδυ, με τη θετική ψήφο της Ν.Δ., του ΚΙΝ.ΑΛ. και της Ελληνικής Λύσης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε «παρών» επί της αρχής, υπερψηφίζοντας τις Belharra και τις τορπίλες, καταψηφίζοντας ωστόσο την προμήθεια των Rafale. Το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25 καταψήφισαν. Η σύγκρουση αναμένεται να έχει και συνέχεια, καθώς εντός των επόμενων ημερών θα κατατεθεί και θα συζητηθεί στη Βουλή το πρωτόκολλο τροποποίησης της συμφωνίας αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ, με την αντιπολίτευση να ασκεί ήδη σκληρή κριτική.

Ο Μητσοτάκης συνεχίζει το κραυγαλέο προεκλογικό ψέμα για τις Πρέσπες

Να δικαιολογήσει την κραυγαλέα ασυνέπεια των προεκλογικών λόγων της Ν.Δ. με τις μετεκλογικές της πράξεις όσον αφορά τη Συμφωνία των Πρεσπών επιχείρησε ο πρωθυπουργός, αποκρύπτοντας συνειδητά την αλήθεια για όσα δήλωνε τις ημέρες κύρωσης της επαίσχυντης συμφωνίας.

Απαντώντας στις αναφορές του Αλέξη Τσίπρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ισχυρίστηκε πως το 2018, όταν ψηφιζόταν η συμφωνία, είχε δηλώσει «χωρίς αστερίσκους και επιφυλάξεις, ενημερώνοντας πλήρως τον ελληνικό λαό, ότι σε περίπτωση που μας εμπιστευθούν οι Ελληνες πολίτες δεν θα είμαστε σε θέση να αλλάξουμε τη συμφωνία, διότι αποτελεί διεθνώς κυρωμένη σύμβαση του ελληνικού κράτους».

Ο ισχυρισμός αυτός είναι τουλάχιστον παραπλανητικός, καθώς στην πραγματικότητα ο πρωθυπουργός προεκλογικά είχε αναφέρει ουκ ολίγες φορές πως θα επιχειρήσει να βελτιώσει τη συμφωνία των Πρεσπών. Ενδεικτικώς, το 2018 από το βήμα της Βουλής είχε αναφέρει επί λέξει πως «η βασική αδυναμία της συμφωνίας με τα Σκόπια είναι η μακεδονική γλώσσα και ταυτότητα. Εάν υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση, δεν θα μπορώ να το κάνω αυτό δεκτό ως πρωθυπουργός».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα