ΗΠΑ: «Η Ρωσία θέλει να γυρίσει το ρολόι πίσω»

Οικονομικές κυρώσεις κατά της Μόσχας εξήγγειλε ο Μπάιντεν, που δηλώνει πως έχει υπολογίσει το κόστος

Σκλήρυνε τη στάση της η Ουάσινγκτον μετά τη ρωσική στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία, σε μια προσπάθεια να προκαλέσει οικονομική ασφυξία στη Ρωσία, με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να ανακοινώνει χθες βράδυ νέο πακέτο σαρωτικών κυρώσεων κατά της Μόσχας. Ο ένοικος του Λευκού Οίκου μίλησε για «προμελετημένη κίνηση» και «κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου» και ξεκαθάρισε πως «ο Πούτιν είναι ο επιτιθέμενος και ως τέτοιος θα υποστεί τις συνέπειες και τις κυρώσεις».

Όπως είπε, οι ΗΠΑ σε συμφωνία με τους ηγέτες του G7 και τον δυτικό κόσμο στο σύνολό του θα χτυπήσουν το ρούβλι, το οποίο είχε ήδη σημαντικές απώλειες, και ανακοίνωσε πως οι τέσσερις μεγάλες τράπεζες της Ρωσίας θα αποκοπούν άμεσα -ήδη από χθες- από το αμερικανικό τραπεζικό σύστημα.

Κυρώσεις επιβλήθηκαν ακόμα σε εταιρίες και πρόσωπα του στενού πυρήνα του Πούτιν που αποκομίζουν οφέλη από τη συγκεκριμένη κατάσταση, ενώ διεμήνυσε πως εξουσιοδοτεί την ανάπτυξη νέων δυνάμεων τόσο στη Γερμανία όσο και στις χώρες συμμάχους στη Βαλτική, τονίζοντας ότι το ΝΑΤΟ έχει ήδη εκπονήσει σχέδια ταχείας επέμβασης -μόνο όμως σε κράτος-μέλος του-, αν κριθεί απαραίτητο.

Επιπλέον θα παγώσουν τα περιουσιακά στοιχεία Ρώσων στις ΗΠΑ και θα υπάρξουν σημαντικοί περιορισμοί στις εξαγωγές που εκτιμάται πως θα μπλοκάρουν σχεδόν το 50% των εισαγωγών προϊόντων υψηλής τεχνολογίας στη Ρωσία.

«Η Αμερική αντιστέκεται σε αυτούς που εκφοβίζουν. Αυτοί είμαστε. Και αυτό θα κάνουμε. Οι δυνάμεις μας δεν θα πάνε στην Ουκρανία να πολεμήσουν. Οι κινήσεις του Πούτιν αναδεικνύουν τις βλέψεις του για το μέλλον του κόσμου» τόνισε και συμπλήρωσε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα επωμιστούν το κόστος αυτού του πολέμου, καθώς υπάρχει επάρκεια αγαθών, πετρελαίου και φυσικού αερίου, και θα γίνουν όλα όσα χρειάζεται ώστε να μειωθεί ο αντίκτυπος στην αμερικανική οικονομία.

Αίσθηση πάντως προκαλεί πως λίγες ώρες νωρίτερα από την εισβολή ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Άντονι Μπλίνκεν δήλωνε στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC News ότι αναμένει η Ρωσία να προχωρήσει σε εισβολή στην Ουκρανία προτού τελειώσει η νύχτα.

Και παρ’ όλα αυτά όλοι φάνηκαν να πιάνονται στον ύπνο από την ξαφνική επίθεση του Πούτιν, η οποία, σύμφωνα με Αμερικανό στρατιωτικό αξιωματούχο, στοχεύει στην αντικατάσταση της κυβέρνησης Ζελένσκι με ένα φιλορωσικό καθεστώς. Την ίδια ώρα, ο Γενς Στόλτενμπεργκ έκανε λόγο για «απρόκλητη και συνεχιζόμενη επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία», στην οποία όμως ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας γνωρίζει καλά πως δεν έχει λόγο να εμπλακεί, ενώ τόνισε πως «η Ρωσία προσπαθεί να γυρίσει το ρολόι πίσω με τη βία» και «να υπονομεύσει τους παγκόσμιους κανόνες που κράτησαν την Ευρώπη ασφαλή για δεκαετίες». Παράλληλα, συγκάλεσε τηλεδιάσκεψη κορυφής των μελών για σήμερα και γνωστοποίησε πως η Συμμαχία θα αναπτύξει περισσότερες δυνάμεις στην ανατολική της πτέρυγα μετά την εισβολή.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα