Μυστήριο με τον θάνατο 10 ομογενών σε Σαρτανά – Μπουγάς

Έντονη αντίδραση της κυβέρνησης, που δήλωσε βέβαιη πως σκοτώθηκαν από Ρώσους, οι οποίοι ρίχνουν την ευθύνη στους Ουκρανούς

Πέπλο μυστηρίου καλύπτει την αποτρόπαια δολοφονία των δέκα Ελλήνων ομογενών στην Ουκρανία, με την ελληνική κυβέρνηση να καταδικάζει με τον πλέον απερίφραστο τρόπο, δηλώνοντας βέβαιη πως σκοτώθηκαν σε ρωσική επίθεση, επικαλούμενη μάλιστα συγκεκριμένα αποδεικτικά στοιχεία, τα οποία ωστόσο δεν δημοσιοποιεί.

Tην ίδια ώρα η Ρωσία ισχυρίζεται πως στα χωριά της ευρύτερης περιοχής της Μαριούπολης, όπου έπεσαν νεκροί οι Ελληνες ομογενείς, δεν επιχειρούσαν ρωσικές δυνάμεις και πως για τον θάνατό τους ευθύνονται Ουκρανοί εθνικιστές από το Τάγμα Αζόφ. Η ελληνική κυβέρνηση και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών φέρουν, πάντως, αδιαμφισβήτητα ευθύνη, καθώς απέτυχαν να διασφαλίσουν τη σωματική ακεραιότητά τους. Επιπροσθέτως, η αγωνία εντείνεται για τους χιλιάδες Ελληνες γηγενείς που βρίσκονται σε κίνδυνο και οι οποίοι πρέπει να προστατευτούν πάση θυσία.

Αμέσως μόλις έγινε γνωστή η είδηση του θανάτου των ομογενών στα περίχωρα του χωριού Σαρτανά και στη συνέχεια στο χωριό Μπουγάς, η Αθήνα αντέδρασε αστραπιαία, με το υπουργείο Εξωτερικών να μιλά για «βομβαρδισμό αμάχων από ρωσικό αεροσκάφος».

Με εντολή Δένδια, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών Θεμιστοκλής Δεμίρης πραγματοποίησε χθες διάβημα διαμαρτυρίας στον Ρώσο πρέσβη στην Αθήνα Αντρέι Μασλόβ, ενώ επέδωσε και σχετική ρηματική διακοίνωση, στην οποία τονίζεται, μεταξύ άλλων, ότι το υπουργείο Εξωτερικών εκφράζει τον αποτροπιασμό του για τις «απρόκλητες στρατιωτικές επιθέσεις και καλεί τη Ρωσία να σεβαστεί το Διεθνές ανθρωπιστικό Δίκαιο και να σταματήσει τις επιθέσεις κατά του άμαχου πληθυσμού».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δε, έγραψε σε ανάρτησή του πως «δέκα αθώοι πολίτες ελληνικής καταγωγής σκοτώθηκαν σήμερα από ρωσικές αεροπορικές επιδρομές κοντά στη Μαριούπολη. Σταματήστε τους βομβαρδισμούς τώρα». Από την πρώτη στιγμή, ωστόσο, η ρωσική πλευρά επιμένει πως δεν επιχειρούσε στις περιοχές.

Με μια -σε κάθε περίπτωση απαράδεκτου ύφους- ανάρτησή της στο διαδίκτυο η ρωσική πρεσβεία στην Ελλάδα κατηγόρησε τους Ελληνες για αντιρωσική προπαγάνδα, καλώντας τη «να συνέλθει», υποστηρίζοντας πως υπαίτιοι για τον θάνατο των ομογενών είναι Ουκρανοί εθνικιστές από το Τάγμα Αζόφ, οι οποίοι χτύπησαν με εκτοξευτές πολλαπλών πυραύλων Grad. «Καλούμε όλους, και ιδιαίτερα τους πολύ υψηλά ιθύνοντες, πολιτικούς και πολιτειακούς παράγοντες, βουλευτές, κομματικά στελέχη, υπουργεία, ΜΜΕ, διάφορους παπαγάλους και άλλους που τόσο βιάστηκαν χθες να κατηγορήσουν για όλα τη Ρωσία (όπως πάντα), να συνέλθουν και να αναλάβουν τις ευθύνες τους, να σταματήσουν την αντιρωσική προπαγάνδα και να δείξουν ψυχραιμία, νηφαλιότητα και σοβαρότητα» αναφέρεται στην επίμαχη ανάρτηση, ενώ προστίθεται πως «για κάποιο λόγο, τον γνωστό μάλλον, δεν ήταν τόσο ομιλητικοί κατά τα ολόκληρα οκτώ χρόνια που από τις σφαίρες, βόμβες και οβίδες του ουκρανικού στρατού και των εθνικιστικών φασιστικών ταγμάτων επέφερε το μαρτυρικό Ντονμπάς. Και ενώ εκεί θρηνούσαν χιλιάδες νεκρούς και τα χωριά και οι πόλεις ήταν αιματοβαμμένα, κανένα επίσημο κτίριο ή σιντριβάνι εδώ στην Αθήνα δεν ντύθηκε ποτέ σε χρώματα ειρήνης, κανένα τουίτ δεν έσπευσε να αναρτηθεί σε επίσημη ιστοσελίδα και κανένα διάβημα δεν πραγματοποιήθηκε. Ας συνέλθουν λοιπόν!».

Στην παραπάνω ανάρτηση απάντησε σε οξύ ύφος ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, αναφέροντας πως η Αθήνα έχει αποδείξεις πως όσα επικαλέστηκε η ρωσική πρεσβεία είναι ψευδή. «Ορθόδοξες βόμβες σκότωσαν ορθοδόξους ομογενείς. Να το θυμόμαστε το πράγμα αυτό. Και αυτά που είπε η ρωσική πρεσβεία είναι ψευδείς ειδήσεις. Έχουμε αποδείξεις» τόνισε ο Αλέξανδρος Παπαϊωάννου.

Η στάση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών εγείρει ερωτήματα, καθώς επικαλείται στοιχεία τα οποία όμως -άγνωστο για ποιο λόγο- δεν παραθέτει. Είναι παραπάνω από σαφές ότι οφείλει να δημοσιοποίησει τα αποδεικτικά στοιχεία βάσει των οποίων αποδίδει τη δολοφονία των δέκα Ελλήνων σε ρωσική επίθεση.

Σημειωτέον πως ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν είχε χθες το απόγευμα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Νίκο Δένδια, εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του για τους Ελληνες που σκοτώθηκαν, ενώ ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν έκανε ανάρτηση στην ελληνική γλώσσα, γράφοντας ότι «δεν είναι μόνο ο λαός της Ουκρανίας που πενθεί σήμερα εξαιτίας του πολέμου που προκάλεσε η Ρωσία, αλλά όλοι οι λαοί της Ευρώπης. Απόψε σκεφτόμαστε με θλίψη την Ελλάδα που έχασε άδικα δέκα ομογενείς που ζούσαν στην Ουκρανία, κοντά στη Μαριούπολη». Τη δολοφονία των δέκα ομογενών μας καταδίκασαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με τον Αλέξη Τσίπρα να εκφράζει τα συλλυπητήριά του, σημειώνοντας ότι «η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία πρέπει να τερματιστεί άμεσα» και πως πρέπει «να σιγήσουν τα όπλα και να ανοίξει ο δρόμος για τη διπλωματία». «Εκφράζουμε τη βαθιά μας οδύνη για τους θανάτους και τους τραυματισμούς Ελλήνων ομογενών στην Ουκρανία. Καταδικάζουμε ακόμη μια φορά την εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων, που προκαλεί ανείπωτο πόνο σε άμαχο πληθυσμό και βυθίζει στην αστάθεια την ευρύτερη περιοχή» ανέφερε το Κίνημα Αλλαγής, ενώ το ΚΚΕ υποστήριξε πως πρόκειται για «τα τραγικά θύματα ενός ιμπεριαλιστικού πολέμου, που παίρνει επικίνδυνες διαστάσεις μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, και που οι λαοί πληρώνουν με το αίμα τους».

Η Ελληνική Λύση ξεκαθάρισε πως οι υπεύθυνοι για τις δολοφονίες Ελλήνων πρέπει να λογοδοτήσουν, σημειώνοντας πως το κόμμα «είχε προειδοποιήσει έγκαιρα την κυβέρνηση για την ανάγκη προστασίας των Ελλήνων ομογενών που βρίσκονται σε κίνδυνο. Δυστυχώς, δεν εισακουστήκαμε». Όσο για το ΜέΡΑ25, ζήτησε να σταματήσει ο πόλεμος και «να πάψουν οι λαοί να πληρώνουν με το αίμα τους τα παιχνίδια των ισχυρών».

Κραυγή αγωνίας των Ελλήνων: «Προσευχηθείτε για εμάς»!

Τις εφιαλτικές και πρωτόγνωρες στιγμές που ζουν στην Ουκρανία, η οποία από την περασμένη Πέμπτη δέχεται το ανελέητο σφυροκόπημα των ρωσικών δυνάμεων, περιγράφουν οι Eλληνες που παραμένουν εκεί, οι οποίοι θρηνούν τον άδικο θάνατο των δέκα συμπατριωτών τους, ανησυχώντας και οι ίδιοι για τη ζωή τους.

«Προσευχηθείτε για εμάς» ανέφερε με σπασμένη φωνή σε τηλεφωνική συνέντευξή της σε τηλεοπτικό σταθμό η Αθηνά Χατζηνόβα, κάτοικος της Μαριούπολης, πόλης που δέχθηκε τη ρωσική επίθεση. Η κυρία Χατζηνόβα αναφέρει χαρακτηριστικά πως τη στιγμή που η Ουκρανία χρειάζεται βοήθεια, «η Ευρώπη σιωπά!»

Oπως είπε, για εκείνη και την 83χρονη μητέρα της, που μένουν μέρα και νύχτα κλεισμένες στο διαμέρισμά τους, δεν υπάρχει τρόπος διαφυγής. «Eχουν βομβαρδίσει τις γέφυρες, δεν πηγαίνουν τα τρένα. Μέχρι να τελειώσει ο πόλεμος, δεν μπορούμε να φύγουμε με το προξενείο. Είμαστε στην άλλη άκρη της Ουκρανίας. Για να φτάσουμε τα δυτικά σύνορα χρειαζόμαστε 30 ώρες με τρένο» τόνισε. Η κυρία Χατζηνόβα είπε πως μέσα στην απόλυτη ησυχία που επικρατεί έξω ακούει μόνο βομβαρδισμούς από τα ανατολικά. «Έξω δεν βγαίνω, δεν βλέπω τίποτα, είναι σκοτάδι» πρόσθεσε. Η γυναίκα μέσα στην απόγνωσή της ζητά από την Ευρώπη και ειδικά από την Ελλάδα σκληρές κυρώσεις «στους Ρώσους τυράννους για να σταματήσει αυτός ο πόλεμος, που μας σκοτώνει».

Σε κλάματα ξέσπασε μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Open για την κατάσταση στο χωριό Σαρτανά, όπου έπεσαν νεκροί ομογενείς, η πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας Ναταλία Παπακίτσα. «Τόσες ημέρες ζητήσαμε βοήθεια για να φύγουν τα παιδιά από εδώ. Χθες (σ.σ.: Σάββατο) πέφτανε βόμβες από τα αεροπλάνα. Εχουν σκοτώσει παιδάκια και οικογένειες. Εχουν γκρεμίσει τα σπίτια. Τι φταίνε οι άνθρωποι;» αναρωτήθηκε η απελπισμένη γυναίκα. Οπως είπε, οι βομβαρδισμοί από αέρος ξεκίνησαν πάλι από τις 6 χθες το πρωί. Η ίδια μαζί με τα παιδιά της, άλλα μικρότερα από το χωριό καθώς και ακόμα 15 άτομα «για 76 ώρες καθίσαμε στο υπόγειο, μέσα στο κρύο, χωρίς ρεύμα και τηλέφωνο».

Μάλιστα, όπως καταγγέλλει, δεν υπήρξε καμία ενημέρωση για το γεγονός ότι είχε ξεκινήσει ο πόλεμος. «Κανείς δεν μας είπε ότι ξεκίνησε ο πόλεμος. Αρχισαν οι βομβαρδισμοί και τρέξαμε να κρυφτούμε. Κανέναν δεν τον νοιάζει ο κόσμος» ξέσπασε.

Στο υπόγειο του κτιρίου στο Κίεβο στο οποίο στεγάζονται τα γραφεία της εταιρίας στην οποία εργάζεται έχει βρει καταφύγιο ο Ελληνας επιχειρηματίας Τάσος Τσιάμης μαζί με ακόμα εννιά μέλη της οικογένειάς του. Οπως είπε σε τηλεοπτική του συνέντευξη, αποφάσισε να μείνει στη χώρα από επιλογή. Στο καταφύγιο, όπως ανέφερε, υπάρχουν προμήθειες τροφίμων για ακόμη τέσσερις πέντε ημέρες, με την ελπίδα να ανοίξουν πάλι τα σούπερ μάρκετ σύντομα έστω για λίγες μέρες. Ο κ. Τσιάμης περιέγραψε πως το Σαββάτο, που έπεφταν βόμβες στα περίχωρα του Κιέβου, ήταν «σαν να έχουμε Ανάσταση».

Σχολιάζοντας την αποχώρηση του Ελληνα πρέσβη του Κιέβου από την Ουκρανία και την επιστροφή του στην Αθήνα αφήνοντας πίσω του τους Ελληνες αβοήθητους, είπε: «Δεν είχα κάποια επικοινωνία με τον πρέσβη. Μίλησα με τον εμπορικό ακόλουθο όχι επίσημα, αλλά επειδή είναι φίλος μου. Μου είπε ότι θα φύγουν και του είπα: “Αφήστε μου το κλειδί να το ανοίξω εγώ το μαγαζί, εάν θέλετε να φύγετε”».

Ο ίδιος βγήκε έξω από το καταφύγιο και για λίγα δευτερόλεπτα κατέγραψε μέσω του κινητού τηλεφώνου του την ερημιά που επικρατεί, μια και οι κάτοικοι έχουν κλειστεί στα σπίτια τους. «Δεν υπάρχει ψυχή, δεν ακούγεται τίποτα, δεν κινείται φύλλο» λέει ο επιχειρηματίας στο βίντεο, δείχνοντας εικόνες από την πόλη-φάντασμα.

{{-PCOUNT-}}20{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα