Αναγνώριση της Κριμαίας και «ουδέτερο καθεστώς» στο Κίεβο

Οι όροι που έθεσε ο Πούτιν στον Μακρόν

Πυρετώδεις ήταν ακόμη μία ημέρα χθες οι διαβουλεύσεις και οι συνομιλίες σε επίπεδο ηγετών, ενώ μαίνονταν οι συγκρούσεις στην Ουκρανία. Αυτή που κυριάρχησε βέβαια δεν ήταν άλλη από τη διάρκειας σχεδόν μιάμισης ώρας τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ο Εμανουέλ Μακρόν και ο Βλαντιμίρ Πούτινέγινε έπειτα από αίτημα του Ζελένσκι προς τον Γάλλο ομόλογό του, με τον οποίο είχε συνομιλήσει τη Δευτέρα αρκετές φορές.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας της Γαλλικής Δημοκρατίας, ο Εμανουέλ Μακρόν επανέλαβε το επιτακτικό αίτημα της διεθνούς κοινότητας να σταματήσει η ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας και την ανάγκη να υπάρξει άμεση παύση πυρός.

Για το διάστημα που διαρκούν οι συζητήσεις ανάμεσα στις αντιπροσωπίες της Ρωσίας και της Ουκρανίας ο Γάλλος πρόεδρος ζήτησε επίσης να εφαρμοστούν τα εξής: Πρώτον, άμεση διακοπή όλων των επιθέσεων κατά πολιτών, δεύτερον, προστασία των αστικών υποδομών και, τρίτον, εξασφάλιση των οδικών αξόνων, πρωτίστως δε εκείνων που βρίσκονται νοτίως του Κιέβου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των Ηλυσίων Πεδίων, ο πρόεδρος Πούτιν δήλωσε διατεθειμένος να σεβαστεί αυτούς τους τρεις όρους, ενώ ο πρόεδρος της Γαλλίας ζήτησε επίσης τον σεβασμό του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, την προστασία του αστικού πληθυσμού και την ανεμπόδιστη παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ουκρανία.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας πρότεινε ταυτόχρονα στον Ρώσο πρόεδρο να μείνουν σε επαφή τις επόμενες μέρες, ούτως ώστε να αποφευχθεί οποιαδήποτε επιδείνωση της κατάστασης. Σύμφωνα με τη γαλλική ανακοίνωση, ο πρόεδρος Πούτιν συμφώνησε και σε αυτό.
Λίγες ώρες αργότερα ήρθε και η σειρά της Μόσχας να δώσει στη δημοσιότητα μέρη του περιεχομένου της συνομιλίας των δύο προέδρων.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν, λοιπόν, δήλωσε στον Γάλλο ομόλογό του ότι ζητεί την αναγνώριση της Κριμαίας ως ρωσικού εδάφους, την «αποναζιστικοποίηση» της ουκρανικής κυβέρνησης και ένα «ουδέτερο καθεστώς» του Κιέβου ως προϋπόθεση για τον τερματισμό της εισβολής στο Ουκρανία.

Ο Ρώσος πρόεδρος υπογράμμισε ακόμη ότι η επίλυση της σύγκρουσης «δεν είναι δυνατή, παρά μόνο εάν ληφθούν υπόψη άνευ όρων τα νόμιμα συμφέροντα ασφαλείας της Ρωσίας», σύμφωνα με το Κρεμλίνο. Ο Μακρόν, πάντως, τις τελευταίες μέρες βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με όλους τους ηγέτες που εμπλέκονται στο Ουκρανικό, ενώ διπλωματικές πηγές ανέφεραν επίσης πως ανάλογου χαρακτήρα επαφές είχε ο Γάλλος πρόεδρος και με τους ηγέτες χωρών των ανατολικών Βαλκανίων, με τον πρωθυπουργό της Αρμενίας, με τους ηγέτες του Καζακστάν και του Αζερμπαϊτζάν κ.ά.

Τέλος, ο Μακρόν επικοινώνησε τις τελευταίες ημέρες και με τους ηγέτες της Ινδίας και της Σαουδικής Αραβίας, ώστε να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα