O Ρώσος πρέσβης συνέδεσε την αναγνώριση Κοσόβου με τα Κατεχόμενα!

Χαρακτήρισε «πολύ επικίνδυνη» την απόφαση αποστολής οπλικού υλικού στο Κίεβο.

Στο χειρότερο σημείο ιστορικά βρίσκονται οι ελληνορωσικές σχέσεις λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και την έμπρακτης στήριξης που παρέχει στους Ουκρανούς η ελληνική κυβέρνηση, όπως επιβεβαίωσε χθες και ο Ρώσος πρέσβης στην Αθήνα Αντρέι Μασλόφ κατά τη διάρκεια συνέντευξής του σε Ελληνες δημοσιογράφους, ο οποίος χαρακτήρισε «πολύ επικίνδυνη» την απόφαση αποστολής οπλικού υλικού στην Ουκρανία.

  • Από τον Πάνο Σώκο

Επίσης, έχει ενδιαφέρον η σύνδεση που έκανε της μη αναγνώρισης από την Ελλάδα του Κοσόβου με τη μη αναγνώριση της «λεγόμενης Δημοκρατίας της Β. Κύπρου» από τη Ρωσία. Ερωτηθείς για την πρόσφατη δήλωση του υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ που αποκάλεσε τα Κατεχόμενα «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου», ο Ρώσος πρέσβης διαβεβαίωσε ότι δεν έχει αλλάξει η στάση της Ρωσίας στο Κυπριακό, αλλά βασίζεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ. «Η Ρωσία δεν αναγνωρίζει τη λεγόμενη “Δημοκρατία της Β. Κύπρου”, όπως και η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει το Κόσοβο» είπε.

«Αυτή η προμήθεια είναι πολύ επικίνδυνη, με λίγα λόγια είναι λάδι στη φωτιά, γιατί δεν πρόκειται μόνο για καλάσνικοφ, αλλά και για αντιαρματικούς πυραύλους, γιατί μπορεί να γίνουν λεία των νεοναζιστικών ταγμάτων, των συμμοριών ληστών, και θα είναι υπεύθυνη η πολιτική της Ε.Ε.» είπε και υπογράμμισε ότι δεν μπορούν οι Ευρωπαίοι ηγέτες να μην καταλαβαίνουν τις δυνάμει συνέπειες αυτής της προμήθειας. Απαντώντας στην ερώτηση πώς θα εξελιχθούν οι ελληνορωσικές σχέσεις, απάντησε ότι «το ερώτημα αυτό είναι ρητορικό, οι σχέσεις των δύο χωρών είναι πολύ άσχημες, είδαμε την αντίδραση και του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών αλλά και του ελληνικού υπουργείου Πολιτισμού που διέκοψε κάθε συνεργασία».

Επεσήμανε ότι δεν αμφιβάλλει πως στο μέλλον οι σχέσεις των δύο χωρών θα αποκατασταθούν αλλά η διαδικασία θα είναι χρονοβόρα, ξεκαθάρισε όμως ότι τώρα αυτό είναι «αδύνατον να συμβεί». Για τον θάνατο των 10 Ελλήνων ομογενών στο χωριό Σαρτανά επέμεινε στη θέση της Ρωσίας ότι δεν προκλήθηκαν από βομβαρδισμούς γιατί δεν πετούσαν ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη όταν σκοτώθηκαν οι Ελληνες ομογενείς και ότι τους θανάτους τους προκάλεσαν τα εθνικιστικά Τάγματα Αζόφ, που εκτόξευσαν, όπως είπε, ρουκέτες. Ωστόσο πρέπει να επισημανθεί ότι δεν έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία που να αποδεικνύουν αυτά που υποστηρίζει η ρωσική πλευρά. Σημείωσε μόνο ότι η πρεσβεία ενημέρωσε το υπουργείο Εξωτερικών.

«Εξηγήσαμε στο υπουργείο Εξωτερικών πότε ακριβώς έγινε το έγκλημα. Δώσαμε διευκρινίσεις που βασίστηκαν στις πληροφορίες από το υπουργείο Αμυνας της Ρωσίας. Εξηγήσαμε ότι τα ρωσικά αεροσκάφη δεν επιχείρησαν στις 26 Φεβρουαρίου. Εμείς έχουμε αποδείξεις» είπε, σημειώνοντας ότι το υπουργείο Εξωτερικών δεν έχει. Υπενθυμίζουμε ότι η κυβέρνηση υποστηρίζει πως οι θάνατοι οφείλονται στους ρωσικούς βομβαρδισμούς και ο πρωθυπουργός σε ανάρτησή του έγραψε: «10 αθώοι πολίτες ελληνικής καταγωγής σκοτώθηκαν σήμερα από ρωσικές αεροπορικές επιδρομές κοντά στη Μαριούπολη. Σταματήστε τους βομβαρδισμούς τώρα!»

Ωστόσο διευκρίνισε ότι, παρά τα τρία διαβήματα της ελληνικής πλευράς, υπάρχει καλή διπλωματική επικοινωνία με το υπουργείο. Ο Ρώσος πρέσβης, αν και ρωτήθηκε, αρνήθηκε να σχολιάσει την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή, για να μη διαταράξει, όπως είπε, τις διμερείς σχέσεις. Υπογράμμισε όμως, αφήνοντας σαφείς αιχμές, ότι «οι δηλώσεις του δεν διαφέρουν από τις δηλώσεις των άλλων μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και γι’ αυτό δεν μας εξέπληξαν». «Η Ελλάδα», είπε, «είναι μέλος του ΝΑΤΟ, είναι μέλος της Ε.Ε., τι άλλο έπρεπε να περιμένουμε από την Ελλάδα, υπάρχει πειθαρχία από την ελληνική πλευρά, καταγράφονται οι δηλώσεις και αποστέλλονται».

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του Ρώσου πρέσβη, η ανάρτηση της ρωσικής πρεσβείας κατά πολιτικών και δημοσιογράφων στην Ελλάδα, που προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις, «δεν είναι πιο σκληρή από τις αβάσιμες καταγγελίες κατά της Ρωσίας», όπως είπε, και υποστήριξε ότι και «δημοσιογράφοι μεταδίδουν τα εγκλήματα των Αζόφ». Ο Ρώσος πρέσβης είπε ότι οι διαπραγματεύσεις με το Κίεβο συνεχίζονται και τα αιτήματα της Ρωσίας είναι αναγνώριση της Κριμαίας ως ρωσικού εδάφους, «αποναζιστικοποίηση» της ουκρανικής κυβέρνησης και «ουδέτερο καθεστώς» του Κιέβου, ενώ επεσήμανε ότι «τα σχέδιά μας δεν περιλαμβάνουν την κατοχή ουκρανικών εδαφών».

Διεμήνυσε όμως ότι δεν ήταν η Ρωσία που οδήγησε την κατάσταση στα άκρα αλλά η Δύση και ότι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις θα συνεχίσουν την επιχείρηση μέχρι να επιτευχθούν οι στόχοι τους.

«Όσον αφορά τη δήθεν παγκόσμια καταδίκη της χώρας, η Ρωσία δεν μπορεί να απομονωθεί. Ο κόσμος δεν είναι μόνο η Δύση. Για παράδειγμα, η Ινδία και η Κίνα καταδίκασαν τις κυρώσεις» υπογράμμισε.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα