Χτυπάνε «κόκκινο» καύσιμα, ενέργεια, αλουμίνιο και χαλκός!

Το πετρέλαιο τραβάει την ανηφόρα, ακολουθεί το φυσικό αέριο, ενώ αυξήθηκε η αγορά χρυσού

Στα ύψη έχουν εκτοξευτεί οι τιμές της ενέργειας και των προϊόντων, με τα απόνερα των κυρώσεων στη Ρωσία να έχουν αρχίσει να φαίνονται στην ευρωπαϊκή -και όχι μόνο- αγορά. Η τιμή του βαρελιού Brent της Μαύρης Θάλασσας πλησίασε το βράδυ της Κυριακής τα 140 δολάρια, κοντά στο ιστορικό υψηλό των 147,5 δολαρίων που είχε φτάσει τον Ιούλιο του 2008.

Χθες το πρωί, την ανηφόρα έπαιρνε και η τιμή του αμερικανικού πετρελαίου WTI, σημειώνοντας άνοδο 7,45%, στα 124,29 δολάρια το βαρέλι, και η τιμή του πετρελαίου Brent Μαύρης Θάλασσας σημείωνε αύξηση κατά 7,86%, στα 127,41 δολάρια το βαρέλι. Αξίζει να σημειωθεί πως, αφότου άρχισε η εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία, η τιμή του Brent έχει αυξηθεί κατά 33%. Λόγω των ανησυχιών για ενδεχόμενα προβλήματα στις εξαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία, που παρέχει το 40% του αερίου που καταναλώνει η Ευρώπη, η ευρωπαϊκή τιμή αναφοράς, το ολλανδικό TTF, έφτασε σε νέο ρεκόρ, στα 345 ευρώ/μεγαβατώρα.

Το ενδεχόμενο δυτικό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο οδήγησε και στην πτώση των χρηματιστηρίων, που ανησυχούν για την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας. Σημαντικές απώλειες κατεγράφησαν στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, που, αφού έκλεισαν με πτώση από 4% ως 6% την Παρασκευή, άνοιξαν και πάλι με πτώση χθες. Περίπου στις 10.50 ώρα Ελλάδας, η Φρανκφούρτη έχανε 4,48%, το Παρίσι 4,25%, το Μιλάνο 5,28% και το Λονδίνο 2,42%. Το χρηματιστήριο του Τόκιο έκλεισε με πτώση 2,94%, στο χαμηλότερο επίπεδό του από τον Νοέμβριο του 2020.

Επίπεδα ρεκόρ, όμως, «χτύπησαν» και οι τιμές του αλουμινίου και του χαλκού. Η τιμή του αλουμινίου ξεπέρασε για πρώτη φορά το φράγμα των 4.000 δολαρίων/τόνο και του χαλκού ανήλθε σε ιστορικό ποσοστό, 10.845 δολάρια/τόνο.

Αφού ξεπέρασε τα 2.000 δολάρια/ουγγιά, για πρώτη φορά από τον Αύγουστο του 2020, η τιμή του χρυσού μειώθηκε στα 1.997 δολάρια, καθώς αρκετοί επενδυτές καταφεύγουν σε αυτό το πολύτιμο μέταλλο θεωρώντας το ασφαλές, εν μέσω των εντεινόμενων ανησυχιών για τον αντίκτυπο του πολέμου στην Ουκρανία στην παγκόσμια οικονομία. Πτώση σημείωσε και το ευρώ έναντι του δολαρίου κατά 0,56%, στο 1,0867.

Μπροστά στην επιδείνωση του πολέμου στην Ουκρανία, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. συζητούν «πολύ ενεργητικά» το ενδεχόμενο απαγόρευσης εξαγωγών του ρωσικού πετρελαίου. Όμως, οι Ευρωπαίοι εμφανίζονται πιο μετρημένοι, καθώς κάποιες χώρες, όπως η Γερμανία, εξαρτώνται πολύ από το ρωσικό πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.

«Ηλεκτροσόκ»: Στα 426,9 € η μεγαβατώρα στο ρεύμα

«Ηλεκτροσόκ» δημιουργεί η νέα εκτόξευση των τιμών της ενέργειας, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Αυξήσεις που ζαλίζουν σημείωσαν και οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας: στην προημερήσια αγορά διαμορφώθηκε στα 426,9 ευρώ ανά μεγαβατώρα, με τη μέγιστη τιμή να φθάνει στα 600,07 ευρώ και την ελάχιστη στα 210,09 ευρώ. Πρόκειται για μια «εκρηκτική» άνοδο των τιμών, αν αναλογιστεί κανείς πως οι επιδοτήσεις της κυβέρνησης έχουν υπολογιστεί με βάση τη μέση τιμή στα 200-220 ευρώ τη μεγαβατώρα.

Μέσα σε λίγες ώρες η τιμή του φυσικού αερίου εκτοξεύθηκε στα 345 ευρώ ανά μεγαβατώρα στο χρηματιστήριο της Ολλανδίας (TTF), για να αποκλιμακωθεί λίγο αργότερα στα 237 ευρώ. Μάλιστα, οι «εξωπραγματικές» τιμές που έχουν οδηγήσει τον πληθωρισμό σε επίπεδα ρεκόρ αφορούσαν την περίοδο του περασμένου Δεκεμβρίου, όταν και είχαν αγγίξει τα 160 ευρώ τη μεγαβατώρα. Οι σημερινές τιμές προμηνύουν νέα εκτόξευση των λογαριασμών του φυσικού αερίου στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι η ζήτηση σήμερα θα καλυφθεί, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, από τις μονάδες φυσικού αερίου σε ποσοστό 48,8%, ενώ αυξημένη είναι (επιτέλους) και η συμμετοχή των λιγνιτικών μονάδων, με ποσοστό 18,8%, στο 22% είναι η συμμετοχή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και μόλις 2,8% οι εισαγωγές. Είναι χαρακτηριστικό ότι τον περασμένο μήνα ο μέσος όρος ημερήσιας χρήσης λιγνίτη στο μείγμα ενέργειας ήταν στο 7% και το φυσικό αέριο στο 55%.

Οι φόβοι για ανατιμήσεις στα βασικά αγαθά, εκτός των συνεπειών από την αύξηση του ενεργειακού κόστους, επιτείνονται και από τις τιμές των σιτηρών. Από την έναρξη του πολέμου έχει σημειωθεί αύξηση κατά 50% και κατά 68% από την αρχή του έτους, κι ενώ χθες έσπασε το ψυχολογικό όριο των 400 ευρώ τον τόνο στο χρηματιστήριο του Σικάγου, με την τιμή να φτάνει τα 430 ευρώ. Με αυτό το δεδομένο, είναι θέμα χρόνου να μετακυλιστεί το κόστος στην τιμή του ψωμιού στη χώρα μας, όπου μετά την αύξηση του περασμένου καλοκαιριού αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω κατά 10% το επόμενο διάστημα. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η τιμή της φραντζόλας, που σήμερα κοστίζει από 80 λεπτά έως 1 ευρώ, μπορεί να φτάσει να πωλείται από 0,88 έως και 1,10 ευρώ.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα