Θερμαίνονται οι σχέσεις Τουρκίας – Ισραήλ

Ακόμη μια προσπάθεια να χτίσει το προφίλ του… διεθνούς φήμης ηγέτη στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου έκανε χθες ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην ιστορική συνάντηση που είχε με τον Ισραηλινό ομόλογό του Ισαάκ Χέρτζογκ. Οι σχέσεις των δύο κρατών -στον πάγο για σειρά ετών- παίρνουν πλέον εντελώς διαφορετική τροπή, σε μια χρονική στιγμή που, αν μη τι άλλο, και οι δύο ηγέτες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στο δύσκολο διπλωματικό τερέν που έχει διαμορφώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία. Oπως έγινε γνωστό, οι δύο πρόεδροι συζήτησαν ενεργειακά θέματα αλλά και τις εξελίξεις με τη Ρωσία, ενώ δήλωσαν έτοιμοι να συνάψουν ενεργειακή συνεργασία. «Αυτή είναι μια μεγάλη ευκαιρία για μια συνεργασία στον τομέα της ενέργειας» δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας. Επιπλέον, οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις για περιφερειακά ζητήματα, κυρίως για την κατάσταση στην Ουκρανία και την ανατολική Μεσόγειο.

«Νέα εποχή»

«Αυτή η ιστορική επίσκεψη θα σηματοδοτήσει μια νέα εποχή στις σχέσεις Τουρκίας – Ισραήλ» τόνισε ο Ερντογάν, καθώς ο πρόεδρος Χέρτζογκ έγινε ο πρώτος Ισραηλινός ηγέτης που επισκέπτεται την Τουρκία εδώ και πάνω από μία δεκαετία. «Οι σχέσεις μας με την Τουρκία είναι σημαντικές, τόσο για το Ισραήλ όσο και για ολόκληρη την περιοχή» τόνισε ο Χέρτζογκ. «Είναι βέβαιο ότι, όταν κλονίζεται η παγκόσμια τάξη», είπε ο Χέρτζογκ, «είναι σημαντικό να διατηρείται η σταθερότητα στην περιοχή μας».

Ο Χέρτζογκ υπογράμμισε ότι, παρότι ο ίδιος και ο Ερντογάν δεν θα συμφωνήσουν σε όλα και είχαν δύσκολες στιγμές τα τελευταία χρόνια, θα προσπαθήσουν να βελτιώσουν τις σχέσεις και να τις οικοδομήσουν μέσα από θετικές ενέργειες και αμοιβαίο σεβασμό μεταξύ των δύο χωρών».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα