Εργαλειοποιούν και τα πυρηνικά εργοστάσια!

Πόλεμος προπαγάνδας μετά τη διακοπή ηλεκτροδότησης στο Τσερνόμπιλ! Υπάρχει πραγματικός κίνδυνος ή σκόπιμη παραπληροφόρηση;

Μνήμες από το όχι και τόσο μακρινό 1986 και παγκόσμια ανησυχία ξύπνησε η χθεσινή διακοπή ηλεκτροδότησης στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ. Οπως ανακοίνωσε η εταιρία Ukrenergo, διαχειρίστρια του ουκρανικού δικτύου ηλεκτροδότησης, διακόπηκε πλήρως η ηλεκτροδότηση του σταθμού και των συστημάτων ασφαλείας του «εξαιτίας των ρωσικών στρατιωτικών ενεργειών». «Ραδιενεργές ουσίες είναι πιθανόν να διαφύγουν από τον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ, επειδή το χρησιμοποιημένο πυρηνικό καύσιμο δεν μπορεί να ψυχθεί μετά τη διακοπή της ηλεκτροδότησης» ανακοίνωσε, από την πλευρά της, η ουκρανική κρατική εταιρία Energoatom, διαχειρίστρια των τεσσάρων πυρηνικών σταθμών της Ουκρανίας, σπέρνοντας τον τρόμο, καθώς αιτία του πυρηνικού εφιάλτη του 1986 ήταν μια βλάβη στο σύστημα ψύξης των αντιδραστήρων.

Σε μια δήλωση στη σελίδα της στο facebook, η Ukrenergo ανέφερε, επίσης, ότι οι γεννήτριες ντίζελ έκτακτης ανάγκης έχουν ενεργοποιηθεί, αλλά το καύσιμο θα διαρκέσει μόνο 48 ώρες. «Οι εφεδρικές γεννήτριες ντίζελ έχουν 48ωρη ικανότητα παροχής ενέργειας στον σταθμό του Τσερνόμπιλ. Επειτα από αυτό, τα συστήματα ψύξης της δεξαμενής αποθήκευσης χρησιμοποποιημένου πυρηνικού καυσίμου θα σταματήσουν να λειτουργούν και οι διαρροές ραδιενέργειας θα είναι επικείμενες» έγραψε στο twitter ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα. «Οι εργασίες για την αποκατάσταση της σύνδεσης με το δίκτυο και της ηλεκτροδότησης του πυρηνικού σταθμού, ο οποίος έχει καταληφθεί από ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις, δεν είναι δυνατές λόγω των εχθροπραξιών» διευκρίνισε η Energoatom, καθώς η τοποθεσία βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ρωσικών στρατευμάτων από την περασμένη εβδομάδα.

Λίγες ώρες νωρίτερα η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής ενέργειας (IAEA) είχε ανακοινώσει ότι η μετάδοση εξ αποστάσεως των δεδομένων από τα συστήματα ελέγχου έχει διακοπεί, αναφερόμενη στις κάμερες και στα άλλα όργανα που έχουν τοποθετηθεί από τον διεθνή οργανισμό στο πλαίσιο της αποστολής ελέγχου του ειρηνικού χαρακτήρα των πυρηνικών προγραμμάτων στον κόσμο. Επιπροσθέτως, στις εγκαταστάσεις είχαν εγκλωβιστεί περισσότεροι από 200 τεχνικοί και φύλακες, που συνέχιζαν να εργάζονται επί 13 ημέρες υπό ρωσική παρακολούθηση. Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας ζήτησε από τη Ρωσία να τους επιτρέψει εναλλασσόμενες βάρδιες, ρεπό και καθορισμένο ωράριο, που είναι βασικά στοιχεία για την ασφάλεια των εγκαταστάσεων.

«Είμαι πολύ ανήσυχος για τη δυσχερή και αγχώδη κατάσταση στην οποία βρίσκεται το προσωπικό στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ και για τους πιθανούς κινδύνους που αυτή η κατάσταση σημαίνει για την πυρηνική ασφάλεια» προειδοποίησε ο επικεφαλής της IAEA Ραφαέλ Γκρόσι.

Στο μεταξύ, το υπουργείο Αμυνας της Ρωσίας έσπευσε να κατηγορήσει τον ουκρανικό στρατό για τη βλάβη, που όπως καθετί σε αυτόν τον πόλεμο έχει εργαλειοποιηθεί, υποστηρίζοντας ότι έπληξε τις γραμμές ηλεκτροδότησης και έναν υποσταθμό που τροφοδοτούν με ηλεκτρική ενέργεια τον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ και κάνοντας λόγο για «επικίνδυνη προβοκάτσια», όπως μετέδωσε το Reuters, επικαλούμενο το Interfax. Ο Κουλέμπα, λίγο αφότου το Κίεβο προειδοποίησε για τον κίνδυνο διαρροής ραδιενέργειας, δήλωσε ότι η Ρωσία θα πρέπει να κηρύξει προσωρινή κατάπαυση του πυρός για να επιτρέψει την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης του σταθμού.

Μόσχα: Κατηγορεί το Κίεβο για βιολογικό οπλοστάσιο

Και ενώ ο πλανήτης τρέμει μπροστά στο ενδεχόμενο ενός νέου παγκόσμιου πολέμου, αλλά και ενός πυρηνικού ατυχήματος, η Μόσχα εξαπολύει κατηγορίες κατά του Κιέβου και για βιολογικά όπλα. Με τη Ρωσία να έχει φέρει το θέμα στην επιφάνεια μερικά εικοσιτετράωρα νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε χθες πως «η Ουκρανία είχε στρατιωτικά βιολογικά προγράμματα, και αυτό αποτελεί ένα σημαντικό ζήτημα για ολόκληρο τον κόσμο».

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών είχε ζητήσει νωρίτερα από τις ΗΠΑ να εξηγήσουν γιατί υποστήριζαν αυτό που η Μόσχα περιγράφει ως ένα πρόγραμμα βιολογικών όπλων στην Ουκρανία, καθώς, σύμφωνα με τις ρωσικές καταγγελίες, το πρόγραμμα σε μεγάλο βαθμό χρηματοδοτείτο από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αναφορικά με το ζήτημα, η Ευρωπαϊκή Ενωση έκανε χθες σαφές πως αμφισβητεί την αξιοπιστία των ρωσικών κυβερνητικών ισχυρισμών περί στρατιωτικού βιολογικού προγράμματος στην Ουκρανία, λέγοντας πως η Μόσχα έχει ιστορικό παραπληροφόρησης για βιολογικά όπλα.

«Η αξιοπιστία των πληροφοριών που παρέχονται από το Κρεμλίνο είναι γενικά πολύ αμφίβολη και χαμηλή» δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Πίτερ Στάνο. «Η ρωσική παραπληροφόρηση έχει ιστορικό προώθησης χειριστικών αφηγήσεων για βιολογικά όπλα και υποτιθέμενα μυστικά εργαστήρια» είπε και πρόσθεσε πως η Ε.Ε. δεν γνωρίζει για οποιαδήποτε ουκρανικά εργαστήρια που δεν συνάδουν με το Διεθνές Δίκαιο.

Παράλληλα, ο Πεσκόφ χαρακτήρισε «δυνάμει επικίνδυνο σενάριο» την πολωνική προσφορά πολεμικών αεροπλάνων MiG-29 προς τις ΗΠΑ προκειμένου να τα στείλουν στην Ουκρανία, ενώ η Μόσχα διατείνεται πως έχει στα χέρια της απόρρητα έγγραφα τα οποία αποδεικνύουν ότι το Κίεβο ετοιμαζόταν να εξαπολύσει επίθεση στο Ντονμπάς εντός του Μαρτίου.

H Πολωνία με κίνηση ματ αποκάλυψε το βρόμικο παιχνίδι των Αμερικανών

Ως υπόδειγμα υπεράσπισης των εθνικών συμφερόντων μιας χώρας θα μείνει -κι απόλυτα δίκαια- στην Ιστορία ο τρόπος με τον οποίο η Πολωνία έσπευσε να απαντήσει στον εκβιασμό των ΗΠΑ, αλλά και του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αναφορικά με την παροχή των πολεμικών της αεροσκαφών στην Ουκρανία.

Πρόκειται φυσικά για την υπόθεση με τα περιβόητα μαχητικά MiG παλαιάς τεχνολογίας, τα οποία υποτίθεται ότι η Πολωνία θα έδινε στην Ουκρανία για να αντιμετωπίσει τη ρωσική εισβολή, που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Όλα άρχισαν έπειτα από τον ισχυρισμό του Ουκρανού προέδρου Ζελένσκι, ο οποίος μιλώντας σε διαδικτυακή σύσκεψη με Αμερικανούς γερουσιαστές τούς διαβεβαίωσε ότι η Πολωνία ήταν έτοιμη να του δώσει τα συγκεκριμένα αεροσκάφη, αλλά η Βαρσοβία περίμενε την έγκριση των ΗΠΑ για να πράξει κάτι τέτοιο. Πηγές των πολωνικών ενόπλων δυνάμεων διέψευσαν τον συγκεκριμένο ισχυρισμό, αυτό όμως δεν φάνηκε να αποθαρρύνει τους Αμερικανούς γερουσιαστές, οι οποίοι άρχισαν άμεσα να πιέζουν την κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν προκειμένου να δώσει τελικώς το λεγόμενο «πράσινο φως» στην Πολωνία για να δώσει τα μαχητικά στην Ουκρανία.

Η Πολωνία διέψευσε για δεύτερη φορά αυτούς τους ισχυρισμούς, ουδείς όμως και σε αυτή την περίπτωση έδωσε σημασία. Αντίθετα, ο Αντονι Μπλίνκεν, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, σε συνέντευξή του δήλωσε ότι πλέον οι ΗΠΑ δίνουν το πράσινο φως στις χώρες του ΝΑΤΟ, δηλαδή στην Πολωνία, να παραδώσει τα αεροσκάφη στην Ουκρανία. Αμέσως τα διεθνή ΜΜΕ έκαναν διθυραμβικά αφιερώματα, υποστηρίζοντας ότι η Πολωνία θα δώσει επιτέλους τα μαχητικά στον Ζελένσκι.

Προφανώς η ακατάσχετη αυτή ψευδολογία και η προσπάθεια των ΗΠΑ και του Ζελένσκι να εμπλέξουν την Πολωνία με το ζόρι σε πολεμική αντιπαράθεση με τη Ρωσία εκνεύρισαν την πολωνική ηγεσία, η οποία έκανε μία μαγική κίνηση: Ανακοίνωσε ότι δωρίζει τα μαχητικά της στο ΝΑΤΟ! Με απλά λόγια, αφού οι ΗΠΑ ήθελαν να εμπλακούν ενεργά, η Πολωνία τούς έδωσε τη δυνατότητα να το κάνουν απευθείας και όχι στις δικές της πλάτες!

Ακολούθησε, βέβαια, πανικός! Η διαβόητη Βικτόρια Νούλαντ αμέσως δήλωσε ότι η πρωτοβουλία αυτή της Πολωνίας δεν ήταν σε συνεννόηση με τις ΗΠΑ! Το Πεντάγωνο απέρριψε την πρόταση της Πολωνίας να διατεθούν τα μαχητικά αεροσκάφη MiG-29 στις Ηνωμένες Πολιτείες για παράδοση στην Ουκρανία, χαρακτηρίζοντάς τη μη υποστηρίξιμη, δήλωσε την Τρίτη ο εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι.

Με απλά λόγια, η Πολωνία απέδειξε ότι οι ΗΠΑ ήθελαν να κάνουν πόλεμο με τη Ρωσία, βάζοντας όμως μπροστά τους Πολωνούς. Τεκμηρίωσαν, επίσης, ότι ο Ζελένσκι είπε ψέματα στους Αμερικανούς γερουσιαστές. Πραγματικά, αριστοτεχνική διαχείριση!

{{-PCOUNT-}}21{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα