Αμυδρές ελπίδες για πρόοδο στις συνομιλίες Ρώσων-Ουκρανών

Οι δίαυλοι επικοινωνίας εν μέσω βομβαρδισμών παραμένουν ανοιχτοί ανάμεσα στις δύο πλευρές. Τι λένε οι Αμερικανοί. Ξαναμίλησε ο Πούτιν με Μακρόν – Σολτς

Μια -έστω και μικρή- χαραμάδα ελπίδας ότι ενδεχομένως μέσα στις επόμενες ημέρες θα προκύψουν θετικά αποτελέσματα διαφαινόταν πως υπάρχει χθες όσον αφορά τον πόλεμο που μαίνεται στην Ουκρανία, καθώς Ρώσοι και Ουκρανοί αξιωματούχοι διατύπωναν τις πιο αισιόδοξες έως τώρα εκτιμήσεις τους αναφορικά με την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών.

To κλίμα αυτό ερχόταν να ενισχύσει το βράδυ της Κυριακής και η δήλωση Πεσκόφ, που ανέφερε πως σήμερα, 14 Μαρτίου, θα συνεχιστούν οι συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

Την ίδια ώρα η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Γουέντι Σέρμαν δήλωνε πως η Ρωσία δείχνει σημάδια προθυμίας να δεσμευτεί σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις σχετικά με τον τερματισμό του πολέμου, κατά τον οποίο χιλιάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και περισσότεροι από 2.500.000 Ουκρανοί έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους για να γλιτώσουν από τις εχθροπραξίες.

Το Κίεβο, πάντως, από την πλευρά του, παρέμενε ξεκάθαρο. «Δεν θα υποχωρήσουμε επί της αρχής σε οποιαδήποτε θέση. Η Ρωσία το καταλαβαίνει αυτό τώρα. Η Ρωσία έχει ήδη αρχίσει να συνομιλεί εποικοδομητικά» έλεγε χαρακτηριστικά ο Ουκρανός διαπραγματευτής και σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Μιχαΐλο Ποντόλιακ σε βίντεο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο, σημειώνοντας την εκτίμησή του πως «θα πετύχουμε κάποια αποτελέσματα, στην κυριολεξία είναι ζήτημα ημερών».

Από την πλευρά του, το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA μετέδωσε ότι ο Ρώσος αντιπρόσωπος Λέονιντ Σλούτσκι θεωρεί, επίσης, πως οι συνομιλίες με την ουκρανική πλευρά κατέγραψαν ουσιαστική πρόοδο.

«Βάσει των προσωπικών προσδοκιών μου, αυτή η πρόοδος ενδέχεται να αναπτυχθεί τις επόμενες ημέρες σε μια κοινή θέση και των δύο αντιπροσωπιών, σε έγγραφα προς υπογραφή» τόνισε με νόημα – αν και μια τέτοια σημαντική εξέλιξη μένει τώρα να αποτυπωθεί. Εντούτοις, κι όπως αναμενόταν βέβαια, καμιά πλευρά δεν μπήκε στη διαδικασία να αναφερθεί στο είδος της συμφωνίας που θα μπορούσε να επιτευχθεί.

Σε tweet, ωστόσο, ο Ποντόλιακ έγραψε πως η Ρωσία ακούει προσεκτικά τις προτάσεις της Ουκρανίας, σημειώνοντας συγκεκριμένα ότι «τα αιτήματά μας είναι ο τερματισμός του πολέμου και η απόσυρση των (ρωσικών) στρατευμάτων. Βλέπω την κατανόηση και υπάρχει διάλογος».

Το βράδυ της Κυριακής δηλώσεις έκανε και ο Ολέκσι Αρεστόβιτς, σύμβουλος του Βολοντίμιρ Ζελένσκι. «Οι συνομιλίες με τη Ρωσία συνεχίζονται» δήλωνε στην τηλεόραση της Ουκρανίας, την ώρα που η κατάσταση γύρω από την πολιορκημένη Μαριούπολη ανησυχούσε ιδιαιτέρως τις ουκρανικές Αρχές.

Οι δίαυλοι επικοινωνίας εν μέσω βομβαρδισμών παραμένουν ανοικτοί ανάμεσα στις δύο πλευρές – κι αυτό πια πρέπει να θεωρείται ένα από τα ελάχιστα δεδομένα που υπάρχουν στο «ταμπλό» των εξελίξεων. Μάλιστα και ο ίδιος ο Ζελένσκι έσπευσε την Κυριακή να κάνει λόγο για μία «εκ θεμελίων διαφορετική προσέγγιση» της Μόσχας, η οποία προηγουμένως το μόνο που έκανε ήταν να «θέτει τελεσίγραφα» στις συνομιλίες της με τους Ουκρανούς.

Σε ανάλογο ύφος ήταν και η τοποθέτηση του Ντμίτρο Κουλέμπα, του Ουκρανού υπουργού Εξωτερικών, που τόνιζε κι εκείνος πως η χώρα του είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί για τον τερματισμό του πολέμου.

Εν τω μεταξύ, ανοιχτή παραμένει και η γραμμή διαρκούς επικοινωνίας ανάμεσα στους Εμανουέλ Μακρόν και Ολαφ Σολτς με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, με τον οποίο οι δύο Ευρωπαίοι ηγέτες είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν ξανά τηλεφωνικά.

Ωστόσο, όπως ανέφερε αμέσως μετά αξιωματούχος της γαλλικής προεδρίας, ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου δεν επέδειξε προθυμία για τον τερματισμό του πολέμου με την Ουκρανία.

Σύμφωνα με τον ίδιο, Μακρόν και Σολτς επανέλαβαν την έκκλησή τους για την άμεση εφαρμογή μιας κατάπαυσης του πυρός στην Ουκρανία ως προϋπόθεση για την πλήρη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων, ενώ στη διάρκειας μιάμισης ώρας επικοινωνία που είχαν οι ηγέτες ο Γάλλος πρόεδρος και ο Γερμανός καγκελάριος κάλεσαν επίσης τη Ρωσία να «άρει την πολιορκία» της Μαριούπολης, όπου η κατάσταση είναι «ανθρωπίνως αβάστακτη».

Από τη δική του πλευρά, ο Πούτιν κατηγόρησε τους Ουκρανούς για «κατάφωρες παραβιάσεις» του Ανθρωπιστικού Δικαίου, ενώ οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν να παραμείνουν σε επαφή, ανέφερε το Κρεμλίνο.

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα