Συμφωνία με προϋπόθεση την αναγνώριση της Γαλάζιας Πατρίδας

Στα σκαριά ελληνοτουρκικό «ντιλ» για μεταφορά ισραηλινού φυσικού αερίου, με βασικό όρο το «ξεπούλημα» του Αιγαίου και της ελληνοκυπριακής ΑΟΖ! Τι θα συζητήσουν απόψε Μητσοτάκης – Ερντογάν. Το παρασκήνιο που προηγήθηκε

Από την Κύρα Αδάμ

Η συμμετοχή της Ελλάδας στη μεταφορά ισραηλινού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω Τουρκίας αναμένεται να συμφωνηθεί σήμερα στη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη. Εκκρεμής παραμένει η ανακοίνωση της τριμερούς συμφωνίας (Ελλάδας, Τουρκίας, Ισραήλ) για την όδευση του αγωγού του ισραηλινού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, με δύο περιπτώσεις:

1 Είτε το ισραηλινό φυσικό αέριο θα οδεύσει στην Ευρώπη με υποθαλάσσιο αγωγό (αντικατάσταση του East Med), που θα διέλθει από την ΑΟΖ του Ισραήλ, της Κύπρου, την «τουρκική» ΑΟΖ της «Γαλάζιας Πατρίδας», μέχρι την Κρήτη και από εκεί στην Ευρώπη.

2 Είτε από το Ισραήλ, στο τουρκικό έδαφος, μέχρι την Αλεξανδρούπολη και από εκεί στην Ευρώπη.

Προτιμά τον υποθαλάσσιο

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες διπλωματικές πληροφορίες, η Τουρκία ευνοεί το σενάριο υποθαλάσσιας όδευσης του αγωγού προς την Κρήτη, διότι με αυτόν τον τρόπο ο Κυρ. Μητσοτάκης θα αναγκαστεί να αποδεχθεί και να αναγνωρίσει όλη την παράνομη τουρκική ΑΟΖ μέχρι τα παράλια της Κρήτης, αν επιθυμεί να συμμετάσχει σε αυτό το ενεργειακό ντιλ της Αν. Μεσογείου, για δύο λόγους:

■ Θα επιχειρήσει να προβάλει στην Ε.Ε. την ελληνική συνεισφορά στην προσπάθεια απεξάρτησης της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο, ευελπιστώντας σε «ανταλλάγματα».

■ Θα υπερπροβάλει στο εσωτερικό της χώρας τη διασφάλιση ενός ήσυχου καλοκαιριού από την Τουρκία, ύστερα από την ενεργειακή συμφωνία, ώστε να… ασφαλτοστρωθεί ο δρόμος της Ν.Δ. προς πρόωρες εκλογές μέσα στον χρόνο.

Τηλεφώνημα Καλίν – Σουρανή

Σύμφωνα με απόλυτα ασφαλείς διπλωματικές πληροφορίες, ο σύμβουλος του προέδρου Ερντογάν, Ι. Καλίν (αφού προηγουμένως είχε «στερεωθεί» η τουρκοϊσραηλινή συμφωνία για τη μεταφορά ισραηλινού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη) τηλεφώνησε και ενημέρωσε σχετικώς την πρώην σύμβουλο αλλά έμπιστη του Ελληνα πρωθυπουργού Ελ. Σουρανή, καλώντας την Ελλάδα να συμμετάσχει στη συμφωνία αυτή.

Ο τηλεφωνικός δίαυλος Καλίν – Σουρανή για τη συνεννόηση των δυο ηγετών, ο οποίος δεν διακόπηκε ποτέ, πήρε φωτιά, όπως αναμενόταν. Η Τουρκία πληροφόρησε την Ελλάδα ότι κατά τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν, που θα είχε αντικείμενο τα ενεργειακά, η Αγκυρα θα έθετε και όλα τα άλλα θέματα του τουρκικού φακέλου των Ελληνοτουρκικών, μεταξύ άλλων αποστρατιωτικοποίηση ελληνικών νήσων, αναγνώριση της «Γαλάζιας Πατρίδας» και εναέριος χώρος.

Η ελληνική πλευρά δέχθηκε καταρχήν τη συζήτηση για τα ενεργειακά, αλλά δεν δέχθηκε τη συζήτηση επί του τουρκικού φακέλου για τις διμερείς σχέσεις. Μπροστά στην απειλή της Αγκυρας να μην υπάρξει καθόλου συνάντηση χωρίς τα Ελληνοτουρκικά, η Αθήνα υποχώρησε σημειώνοντας, για την τιμή των όπλων, ότι δέχεται συζήτηση μόνον για το θέμα υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ.

Όταν έκλεισαν τα τηλέφωνα Καλίν – Σουρανή, ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης ανήγγειλε περίτεχνα στη Βουλή την πρόθεσή του να συναντηθεί με τον Ερντογάν οποτεδήποτε και για οποιοδήποτε θέμα. Η Αγκυρα άδραξε την ευκαιρία και ανακοίνωσε την πλήρη ατζέντα της για τα Ελληνοτουρκικά, προσθέτοντας την ουκρανική κρίση «και τα ενεργειακά».

Η πλευρά Ερντογάν διαμήνυσε στον κ. Μητσοτάκη ότι η Αγκυρα είναι πρόθυμη σε «συνεκμετάλλευση» όχι μόνον του φυσικού αερίου, αλλά και της όδευσης του αγωγού με «μοιρασιά» των εσόδων από «τα διόδια» του αγωγού.

Ο Ερντογάν και η κυβέρνησή του δεν είναι γαλαντόμοι απέναντι στην Ελλάδα για τη μοιρασιά των κερδών από τις διελεύσεις του αγωγού. Πρωτεύων στόχος της Τουρκίας μέσω της όδευσης του φυσικού αερίου με υποθαλάσσιο αγωγό στην ανατολική Μεσόγειο μέχρι την Κρήτη και από εκεί στην Ευρώπη είναι να αποδεχθεί η Ελλάδα και να επικυρώσει διά της υπογραφής της ολόκληρη την παράνομη τουρκική ΑΟΖ, από το Καστελόριζο και τα δυτικά παράλια της Κύπρου μέχρι τις ακτές της Κρήτης.

Σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, η υποθαλάσσια διέλευση αγωγού από την ΑΟΖ μιας χώρας πρέπει απαραιτήτως να έχει τη συναίνεση και την υπογραφή της χώρας αυτής, στην προκειμένη περίπτωση της Τουρκίας, διαφορετικά δεν επιτρέπεται η διέλευση.

Με άλλα λόγια, με την υπογραφή της Ελλάδας στην τριμερή συμφωνία Ισραήλ – Τουρκίας – Ελλάδας για τον αγωγό φυσικού αερίου αυτομάτως η Τουρκία αποκτά και νομιμοποιεί τη «Γαλάζια Πατρίδα», διότι:

■ Η ελληνική κυβέρνηση έχει «παραδώσει» στην Τουρκία την ΑΟΖ από τον 28ο μεσημβρινό και ανατολικά, αφού έχει ήδη «στείλει» επισήμως το Καστελόριζο στην Αν. Μεσόγειο, όπου η Τουρκία έχει 12 ν.μ. χωρικά ύδατα και στραγγαλίζει την ελληνική ΑΟΖ από τις ανατολικές ακτές της Ρόδου μέχρι και τη Μεγίστη.

■ Εχει αποδεχθεί με την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία για την ΑΟΖ ότι το Καστελόριζο και η Ρόδος έχουν 0% ΑΟΖ, η Κάρπαθος 20% και η Κρήτη 40%.

■ Εχει αποκρύψει από τους Ελληνες πολίτες ότι η τουρκολιβυκή ΑΟΖ έχει νομιμοποιηθεί από τον ΟΗΕ και βρίσκεται σε ισχύ (Πίνακας 104), επομένως το τουρκικό τμήμα της τουρκολιβυκής ΑΟΖ βρίσκεται σε ισχύ και περνά ξυστά από τις ακτές της Κρήτης και της Καρπάθου.

■ Χωρίς καμιά αντίδραση της Αθήνας, η Τουρκία έχει τροποποιήσει, επεκτείνει και νομιμοποιήσει στον ΙΜΟ την Περιοχή Ερευνας και Διάσωσης, έτσι ώστε και αυτή να ταυτίζεται με την τουρκική ΑΟΖ και να περνά και αυτή ξυστά από τις ανατολικές ακτές της Κρήτης.

■ Με την τριμερή συμφωνία για το ισραηλινό φυσικό αέριο (Ελλάδας – Τουρκίας – Ισραήλ) η Αθήνα διαγράφει την Κύπρο και την ΑΟΖ της, δεδομένου ότι δεν θα υφίσταται «χώρος για την ελληνοκυπριακή ΑΟΖ, αφού θα την έχει «καταπιεί» η ΑΟΖ της «Γαλάζιας Πατρίδας».

Πρώτη φορά η Τουρκία χρησιμοποιεί S-400 σε ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο

Πέντε λεπτά μετά τις δηλώσεις Μητσοτάκη στη Βουλή ότι είναι έτοιμος να συναντηθεί με τον Τούρκο πρόεδρο ο Ερντογάν προέβη σε κατάληψη ελληνικής κυριαρχίας με τη χρήση S-400 και μετέτρεψε μέρος της διεθνούς θάλασσας του Αιγαίου σε τουρκική επικράτεια. Ολα αυτά συμβαίνουν πρώτη φορά και μάλιστα λίγο πριν από τη σημερινή συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν. Η ελληνική κυβέρνηση τα γνωρίζει, ωστόσο τα αποκρύπτει επιμελώς, επιδιώκοντας μόνο να παρουσιάσει τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν ως επιτυχία.

Η Αγκυρα με τη διεθνή αγγελία Α1332/2022 ενημέρωσε τη διεθνή κοινότητα ότι εκτελεί βολές πυραύλων (S-400) στην περιοχή που φαίνεται με κόκκινο και πράσινο χρώμα στον χάρτη. Ωστόσο στην πράξη και σύμφωνα με τα ελληνικά και τουρκικά έγγραφα, δεν πρόκειται περί τουρκικής άσκησης, αλλά περί κατάληψης ελληνικής κυριαρχίας και μάλιστα με τη συμμετοχή των S-400, του τουρκικού ναυτικού και της αεροπορίας. Η Αγκυρα αρνείται ότι έχει καταλάβει ελληνική κυριαρχία, δεδομένου ότι αυτή την ελληνική κυριαρχία την έχει μετατρέψει (με την ανοχή της Αθήνας για «ήρεμο καλοκαίρι 2022» και στη συνέχεια εκλογές) σε τουρκική κυριαρχία και την έχει εντάξει στην τουρκική επικράτεια. Σύμφωνα με τα επίσημα και έγκυρα ελληνικά και τουρκικά στοιχεία για την περιοχή των τουρκικών βολών με πυραύλους:

1. Η περιοχή με κόκκινο στον χάρτη καταλαμβάνει την ελληνική βραχονησίδα Τζουράφα (φαίνεται με μπλε κουκκίδα στον χάρτη) και τμήμα της κυριαρχίας της Σαμοθράκης. Η περιοχή με κόκκινο εκτείνεται 6 ν.μ. δυτικά, που είναι χωρικά ύδατα της Τζουράφας. Επειδή το θέμα δεν αφορά τουρκική άσκηση αλλά βολές πυραύλων, η Τουρκία εντάσσει την Τζουράφα στην… τουρκική κυριαρχία. (Υπενθυμίζεται ότι μόλις πρότινος τουρκικό αλιευτικό ψάρευε δίπλα στην Τζουράφα και όταν το πλησίασε το σκάφος του ελληνικού Λιμενικού, δήλωσε ότι η Τζουράφα είναι τουρκική και δεν απομακρύνθηκε.)

2. Η «κυριακάτικη δημοκρατία» αποκαλύπτει την τουρκική διεθνή αγγελία Α1370/2022 επισημαίνοντας ότι, πέραν της κατάληψης ελληνικής κυριαρχίας, στην ίδια αγγελία η Τουρκία θέτει πλέον και αμφισβήτηση των ορίων του FIR Αθηνών/ Κωνσταντινούπολης, που το μεταθέτει 10 ν.μ. δυτικά, εις βάρος της Ελλάδας.

3. Με την ελληνική αγγελία Α 0661/2022 η κυβέρνηση αποδέχεται ότι η περιοχή των τουρκικών βολών πυραύλων καταλαμβάνει ελληνική κυριαρχία. Το γεγονός αυτό η κυβέρνηση δεν το δημοσιοποιεί επιμελώς και παράλληλα δεν κάνει τίποτα για να προασπίσει την ελληνική κυριαρχία, την οποία η Τουρκία στα σημεία αυτά την εντάσσει στη «Γαλάζια Πατρίδα». Ετσι η Ελλάδα κινδυνεύει να διασυρθεί για έλλειψη σοβαρότητας και αξιοπιστίας. Και τούτο διότι η ελληνική αγγελία αναγράφει ότι «η περιοχή των τουρκικών πυραυλικών βολών καταλαμβάνει ελληνική κυριαρχία, για την οποία η μόνη αρχή που είναι αρμόδια να εκδίδει Αγγελίες είναι η ελληνική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας». Με την ανεύθυνη αυτή αναγραφή στην ελληνική αγγελία Α 0661/22 η ΥΠΑ απεμπολεί τις αρμοδιότητες που της έχει εκχωρήσει ο ICAO για έκδοση διεθνών αγγελιών για το σύνολο του FIR Αθηνών, δηλαδή και για τον διεθνή εναέριο χώρο, τον οποίο όμως τον στέλνει… στα άγραφα, καθόσον αναφέρει ότι έχει αρμοδιότητες μόνον για τον εθνικό εναέριο χώρο της ελληνικής κυριαρχίας. Πέραν αυτών, η ΥΠΑ δηλώνει ότι ο λόγος που δεν δέχεται την τουρκική περιοχή είναι ότι αυτή καταλαμβάνει ελληνική κυριαρχία, για την οποία μόνον η ΥΠΑ Ελλάδας μπορεί να εκδίδει αγγελίες. Δηλαδή το πρόβλημα για την ΥΠΑ είναι η έκδοση αγγελιών και όχι η ελληνική κυριαρχία, την οποία η Αγκυρα προσάρτησε στην τουρκική επικράτεια.

4. Οι πυραυλικές βολές της Τουρκίας αφορούν τους S-400 και τούτο διότι, σύμφωνα με την τουρκική αγγελία Α1332/22, οι βολές αρχίζουν από την επιφάνεια της θάλασσας και φτάνουν μέχρι απεριόριστο ύψος, αφού η Αγκυρα δεν διαθέτει άλλο πυραυλικό σύστημα εδάφους – αέρος που να ενεργοποιείται – επιχειρεί μέχρι απεριόριστο ύψος εκτός των S-400. Παράλληλα με τις βολές αυτές η Τουρκία δείχνει στη διεθνή κοινότητα ότι μπορεί να προστατεύει τα Στενά από αέρος απειλή, καθώς επίσης να προστατεύει ή και να απειλεί την Αλεξανδρούπολη (βάση των ΗΠΑ) ή και να την προστατεύει στην περίπτωση κατά την οποία η ελληνική κυβέρνηση συμφωνήσει συνεκμετάλλευση με την Τουρκία αγωγού φυσικού αερίου, αν αυτός φτάσει στην Αλεξανδρούπολη.

5. Η Αγκυρα εξέδωσε την αγγελία Β0346/22 για βολές πυροβολικού σε περιοχή με κόκκινο και πράσινο χρώμα μεταξύ Χίου και Λέσβου. Οπως φαίνεται στον χάρτη, με βάση τις συντεταγμένες της αγγελίας το τμήμα με κόκκινο χρώμα της περιοχής εισέρχεται μέχρι και 7,5 ν.μ. στη διεθνή θάλασσα εντός του FIR Αθηνών και στην πράξη η Αγκυρα μετατρέπει τη διεθνή θάλασσα των 7,5 ν.μ. σε τουρκική επικράτεια – κυριαρχία και παράλληλα θέτει στα άχρηστα την οριοθέτηση του FIR Αθηνών / Κωνσταντινούπολης. Σε αντίδραση της Αθήνας ότι η περιοχή καλύπτει μέρος του FIR Αθηνών, η Αγκυρα αντέδρασε ακαριαία δηλώνοντας διεθνώς ότι η περιοχή κείται αυστηρώς εντός του FIR Κωνσταντινούπολης, δηλαδή εντός της τουρκικής επικράτειας.

Από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε να υποστηρίξει πλήρως την κυβέρνηση στη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν, χαρακτηρίζοντάς τη εποικοδομητική, αλλά από πλευράς της αξιωματικής αντιπολίτευσης ουδεμία ενημέρωση ή αντίδραση υπήρξε για τις πρωτοφανείς κινήσεις της Αγκυρας με τη χρήση των S-400 στο Αιγαίο, πράγμα που σημαίνει ότι το κόμμα δεν πήρε χαμπάρι…

{{-PCOUNT-}}31{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα