Ο Μητσοτάκης παραδέχτηκε κυνικά ότι μοιράζει «ψίχουλα»!

Ομολόγησε ότι τον ενδιαφέρει περισσότερο η επενδυτική βαθμίδα της χώρας από τους Έλληνες που υποφέρουν λόγω της ακρίβειας

Αποσιωπώντας σκόπιμα το γεγονός ότι η ακρίβεια σε όλα τα είδη, και ειδικά στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, απομυζεί το εισόδημα των πολιτών εδώ και έξι μήνες -με την κυβέρνηση και ειδικά τους αρμόδιους υπουργούς να κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν-, ο πρωθυπουργός χθες δικαιολογήθηκε ψευδόμενος ότι οι ανατιμήσεις είναι μόνο εισαγόμενες, λόγω του πολέμου, και ανακοίνωσε μέτρα στήριξης, τα οποία, όπως ανερυθρίαστα ομολόγησε, είναι «ψίχουλα» και σε καμιά περίπτωση δεν αντιμετωπίζουν το μεγάλο πρόβλημα, καθώς οι ανατιμήσεις σε όλα τα βασικά προϊόντα επιβίωσης είναι πολύ μεγαλύτερες.

Πρόκειται για μέτρα ύψους 1,1 δισ. για 3.200.000 «ευάλωτους πολίτες», αλλά και για νοικοκυριά με εισόδημα έως 30.000 ευρώ τον χρόνο. Οπως είπε, οι ρυθμίσεις αφορούν την τόνωση του εισοδήματος με ένα έκτακτο επίδομα στους χαμηλά αμειβομένους και τους χαμηλοσυνταξιούχους, τη στήριξη των οικογενειών με παιδιά, την επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος, τη μερική απορρόφηση των αυξήσεων στα καύσιμα, με την κάλυψη ελάχιστου μέρους του κόστους 180 λίτρων για την κίνηση των οχημάτων. Είπε ακόμα ότι είναι μια πρωτοβουλία η οποία έρχεται σε συνέχεια των 2,6 δισ. ευρώ, που έχουν ήδη διατεθεί από το ξέσπασμα της ενεργειακής αναστάτωσης και αφορούν μέτρα τα οποία θα ισχύουν για τον Απρίλιο, τον Μάιο και τον Ιούνιο. Τα μέτρα θα εξειδικευτούν σήμερα από τους αρμόδιους υπουργούς.

Με βραχνή φωνή λόγω του Covid, ελαφρώς αξύριστος και φορώντας ένα μπλουζάκι (αλά Μακρόν), ο πρωθυπουργός, για να δικαιολογήσει τα «ψίχουλα», δεν είπε μόνο ψέματα, αλλά αποκάλυψε και τις πραγματικές του προθέσεις:

• Τα μέτρα απευθύνονται σε λιγότερο από το 1/3 του πληθυσμού, αφήνοντας έξω πάνω από 7.000.000 πολίτες και το μεγαλύτερο μέρος της μεσαίας τάξης, που πληρώνει τα σπασμένα της νέας κρίσης για άλλη μια φορά. Η επιδότηση βενζίνης θα είναι από 0,15 έως 0,20 λεπτά το λίτρο, δηλαδή 0,2×180=36 ευρώ το τρίμηνο. Αρα 12 ευρώ τον μήνα… Λιγότερο από όσο στοιχίζουν δύο τσίχλες την ημέρα.

• Ομολόγησε ουσιαστικά ότι η ενίσχυση είναι «ψίχουλα», αλλά έσπευσε να προκαταλάβει τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, λέγοντας ότι αυτή θα μιλήσει για «ψίχουλα» και «κοινωνική αναλγησία». Είπε συγκεκριμένα ότι πρώτος αυτός θα αποφάσιζε ένα μεγαλύτερο πακέτο στήριξης, αν ήταν σίγουρος ότι αυτό δεν θα έθετε σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα.

• Το επιχείρημα ότι κινδυνεύει η δημοσιονομική σταθερότητα δεν είναι αληθές, αλλά μια δικαιολογία, γιατί για το τρέχον έτος δεν ισχύει το Σύμφωνο Σταθερότητας στην Ε.Ε., ενώ θεωρείται σίγουρο, λόγω της νέας κρίσης, ότι το ίδιο θα γίνει και το 2023.
Στην πραγματικότητα, ο πρωθυπουργός θέλει να κρύψει τις ευθύνες της κυβέρνησής του για την αποτυχία του τρέχοντος Προϋπολογισμού, που κινδυνεύει ούτως ή άλλως να εκτροχιαστεί, γιατί στηρίχθηκε σε άστοχες και υπεραισιόδοξες προβλέψεις.

• Ομολόγησε ακόμα ότι αυτό που τον ενδιαφέρει πρωτίστως είναι να μπει η οικονομία της χώρας σε επενδυτική βαθμίδα από τους οίκους αξιολόγησης, παρά να ανακουφιστούν αποτελεσματικά οι πολίτες. «Δυστυχώς, η πατρίδα μας δεν έχει ακόμα πλήρως συνέλθει από τη 10ετή οικονομική κρίση. Δεν φτάσαμε ακόμα στην πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα» σημείωσε.

• Είπε ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία προκαλεί τεράστια ενεργειακή κρίση, με πρωτοφανή κύματα ακρίβειας στις τιμές του ρεύματος, των καυσίμων και άλλων προϊόντων. Η αλήθεια είναι ότι οι ανατιμήσεις έχουν ενταθεί λόγω του πολέμου, όμως έχουν ξεκινήσει εδώ και έξι μήνες, με την κυβέρνηση να τις παρακολουθεί απαθής και αρνούμενη να πάρει εγκαίρως δραστικά μέτρα, όπως έκαναν άλλες χώρες στην Ευρώπη, ενώ ο αρμόδιος υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης έλεγε ότι βγάζει σέλφι στα σούπερ μάρκετ. Η ενίσχυση των 2,2 δισ. που είπε ότι είχε δοθεί ήταν και «ψίχουλα» και σε μικρές ομάδες καταναλωτών.

• Υποστήριξε επί της ουσίας ότι δεν προχωρά σε μέτρα μεγαλύτερης ενίσχυσης γιατί δεν θέλει -για να φανεί προσωρινά ευχάριστος- να υπονομεύσει την αναπτυξιακή πορεία του τόπου. Μόνο που οι αναπτυξιακοί δείκτες παραμένουν καθηλωμένοι πολύ πριν από την ενεργειακή κρίση και οι επενδύσεις μέχρι τώρα είναι μόνο στα λόγια.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα