Το ΣτΕ ζητά ασπίδα της ΕΥΠ στα δικαστήρια από κυβερνοεπιθέσεις

Την κυβερνοπροστασία των δικαστηρίων από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ) ζητά το Συμβούλιο της Επικρατείας. Κατά την επεξεργασία του σχεδίου του Προεδρικού Διατάγματος με το οποίο επέρχονται τροποποιήσεις στον οργανισμό της ΕΥΠ, το ανώτατο δικαστήριο, στη σχετική γνωμοδότησή του, κρίνει κατ’ αρχάς νόμιμο το εν λόγω σχέδιο, ωστόσο παρατηρεί ότι τα δικαστήρια και οι γραμματείες τους έμειναν εκτός της «ασπίδας» προστασίας από ενδεχόμενες κυβερνοεπιθέσεις.

Κατά συνέπεια, επισημαίνουν οι σύμβουλοι Επικρατείας στη γνωμοδότησή τους, πρέπει να ενταχθεί στην αντιμετώπιση ηλεκτρονικών επιθέσεων η Δικαιοσύνη και γενικά η «δικαστική λειτουργία», καθώς -όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά-, αποτελούν «κρίσιμο τομέα κυβερνοασφάλειας».

Οι τροποποιήσεις και συμπληρώσεις στον οργανισμό της ΕΥΠ, μεταξύ άλλων, αφορούν τη διάρθρωση και τις αρμοδιότητες της υπηρεσίας του Κέντρου Τεχνολογικής Υποστήριξης, Ανάπτυξης και Καινοτομίας και της Διεύθυνσης Κυβερνοχώρου. Η Διεύθυνση Κυβερνοχώρου είναι αρμόδια για την αντιμετώπιση ηλεκτρονικών επιθέσεων (εθνικό CERT) εντός του εθνικού πλέγματος κυβερνοασφαλείας για τις κυβερνοεπιθέσεις εναντίον των δημόσιων φορέων, όπως είναι για παράδειγμα η Προεδρία της Κυβέρνησης, τα υπουργεία (εκτός από αυτό της Εθνικής Αμυνας), οι εποπτευόμενοι φορείς των υπουργείων κ.λπ., για την πρόληψη, την έγκαιρη προειδοποίηση και την αντιμετώπιση τυχόν κυβερνοεπιθέσεων εναντίον τους.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα