Το «μωσαϊκό» των μαχητών που πολεμούν στην Ουκρανία!

Πολεμιστές από όλο τον πλανήτη λαμβάνουν μέρος στις σκληρές μάχες της φλεγόμενης περιοχής

Aπό τον Κυριάκο Δημάγγελο

Οι εικόνες με τους Τσετσένους μαχητές να πανηγυρίζουν μπροστά από τις κατεστραμμένες πολυκατοικίες της Μαριούπολης, δοξάζοντας τον Αλλάχ, κάνουν από το απόγευμα της Κυριακής τον γύρο του κόσμου. Οι Τσετσένοι, μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος του αρχηγού τους, του πολέμαρχου Ραμζάν Καντίροφ, ισχυρίζονται πως κατάφεραν να «εκκαθαρίσουν το έδαφος των ναζί», εννοώντας προφανώς τις δυνάμεις του Τάγματος Αζόφ.

Στην πραγματικότητα, ο Καντίροφ, μέσω του μηνύματος, επιβεβαίωσε με τον πλέον επίσημο τρόπο πως στο ουκρανικό έδαφος μαίνονται δύο παράλληλοι πόλεμοι, που ενίοτε τέμνονται και άλλοτε, όταν το επιτάσσουν οι συνθήκες, αυτονομούνται. Δίπλα στους συμβατικούς στρατούς της Μόσχας και του Κιέβου εδώ και έναν μήνα διεξάγεται ένας παράλληλος πόλεμος, που περιλαμβάνει και από τις δυο πλευρές παραστρατιωτικές οργανώσεις, τάγματα πολεμιστών, μισθοφόρων και εθελοντών, που περιπλέκουν ακόμα περισσότερο το ήδη περίπλοκο ουκρανικό κουβάρι.

Από τη ρωσική πλευρά, στο πολεμικό μέτωπο της Ουκρανίας έχουν παραταχθεί δεδομένα μισθοφόροι της Wagner, Τσετσένοι μαχητές, αλλά και Σύροι πολεμιστές που πολέμησαν μαζί με τη Μόσχα κατά του Ισλαμικού Κράτους, ενώ πληροφορίες θέλουν ακόμα και τους πλέον έμπειρους μαχητές της Χεζμπολάχ, που θεωρούνται οι εμπειρότεροι στο επίπεδο του ανταρτοπολέμου, καθώς είναι οι μόνοι που έχουν καταφέρει να κερδίσουν τον ισραηλινό στρατό, να έχουν φτάσει στην ανατολική Ουκρανία. Με την ουκρανική πλευρά στα πολεμικά μέτωπα βρίσκονται το Τάγμα Αζόφ, η «λεγεώνα των ξένων», αλλά και μέλη ακροδεξιών οργανώσεων από τα μήκη και πλάτη του κόσμου.

Οι μπαρουτοκαπνισμένοι της Χεζμπολάχ

Και μόνο η πληροφορία πως μαχητές της Χεζμπολάχ μπορεί να βρίσκονται στην Ουκρανία θα έπρεπε να προκαλεί πανικό στα στρατιωτικά επιτελεία του Κιέβου. Οι μαχητές του Χασάν Νασράλα είναι, με διαφορά, ο πλέον έμπειρος, μπαρουτοκαπνισμένος και ικανός στρατός ατάκτων στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

Η Χεζμπολάχ από το 1982, όταν και ιδρύθηκε, έχει στο «παλμαρέ» της επιτυχίες που δεν μπορούν να συγκριθούν με καμία άλλη δύναμη. Η τεράστια νίκη επί του ισραηλινού στρατού κατοχής, το 2001, αρκεί για να αποδείξει πως η Χεζμπολάχ είναι κάτι παραπάνω από μια ισχυρή παραστρατιωτική οργάνωση. Αυτό το γνωρίζει καλά και ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Ασαντ, ο οποίος χρωστά πολλά στη Χεζμπολάχ, καθώς, αν οι Λιβανέζοι μαχητές δεν είχαν μπει στη Συρία μαζικά το 2012 για να τον προστατέψουν και να αποτρέψουν την κατάληψη της Δαμασκού από τους ισλαμιστές, η ιστορία της Συρίας σήμερα θα ήταν διαφορετική.

Ο Νασράλα μπορεί να διαψεύδει μέχρι σήμερα πως οι μαχητές του βρίσκονται στην Ουκρανία, όμως, αν οι πληροφορίες για είσοδο των μαχητών της Χεζμπολάχ επιβεβαιωθούν, τότε θα μιλάμε για παράγοντα που προκαλεί ανισορροπία ισχύος στα μέτωπα των ουκρανικών πόλεων και για ένα υπερόπλο στα χέρια του Πούτιν.

Σκληροτράχηλοι Σύροι έτοιμοι για εμπλοκή

Οι πληροφορίες που έρχονται από τα διεθνή πρακτορεία θέλουν Σύρους πολεμιστές να έχουν στρατοπεδεύσει στην ανατολική Ουκρανία, περιμένοντας το «πράσινο φως» για την εμπλοκή τους στις πολεμικές επιχειρήσεις της Ουκρανίας.

Ωστόσο, ακόμα και σήμερα δεν υπάρχουν ντοκουμέντα που να αποδεικνύουν ότι μαχητές από τη Συρία έχουν φτάσει στο μέτωπο της Ουκρανίας με τρόπο οργανωμένο και μαζικό.

Αν οι πληροφορίες επιβεβαιωθούν και πράγματι οι Σύροι μαχητές γίνουν κομμάτι της ουκρανικής σύγκρουσης, τότε τα πράγματα θα γίνουν ιδιαίτερα δύσκολα για τους Ουκρανούς. Οι Σύροι μαχητές και σύμμαχοι των ρωσικών δυνάμεων στη Μ. Ανατολή είναι επίλεκτο σώμα μαχητών, που έχει σκληραγωγηθεί στα πεδία των μαχών έναντι του Ισλαμικού Κράτους, έχει εξειδικευτεί σε ανορθόδοξο πόλεμο, ενώ χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερη βαρβαρότητα.

Η ομάδα Wagner στην πρώτη γραμμή

Ο στρατός της Wagner, έχοντας αποκομίσει σημαντικές στρατιωτικές εμπειρίες από τα μέτωπα της Συρίας και της Λιβύης, όπου έδρασε ως στρατιωτικός βραχίονας των ρωσικών συμφερόντων, επέστρεψε στην… πατρίδα για να φέρει εις πέρας την πιο σημαντική αποστολή που του έχει αναθέσει ο Ρώσος πρόεδρος.

Η ιστορία της περίφημης Wagner ξεκίνησε με την κατάληψη της Κριμαίας το 2014, όπου η τότε πρωτοεμφανιζόμενη ομάδα με τα πράσινα περιβραχιόνια είχε καθοριστικό ρόλο στις μάχες. Σήμερα, η Wagner επέστρεψε στην Ουκρανία για να… τελειώσει τη δουλειά που άφησε στη μέση. Η Wagner είναι ένας στρατός μισθοφόρων, με επικεφαλής τον Ντμίτρι Ούτκιν και χρηματοδότη τον έμπιστο του Πούτιν, Ρώσο ολιγάρχη Γεβγένι Πριγκοτσίν. Για τον ύπατο εκπρόσωπο της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, πρόκειται για μια παραστρατιωτική ομάδα, με τη δράση της οποίας η Ρωσία προσπαθεί να αποσταθεροποιήσει τρίτες χώρες. «Ο όμιλος Wagner έχει στείλει ιδιωτικές στρατιωτικές μονάδες σε ζώνες συρράξεων σε όλο τον κόσμο για να τροφοδοτήσουν τη βία, να λεηλατήσουν φυσικούς πόρους και να εκφοβίσουν τον πληθυσμό, παραβιάζοντας το Διεθνές Δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Οι Τσετσένοι που σπέρνουν τον τρόμο

Η τροπή που έχει πάρει ο πόλεμος της Ουκρανίας καθιστά τους Τσετσένους μαχητές το «βαρύ πυροβολικό» του Βλαντιμίρ Πούτιν, καθώς θεωρούνται «ιδανικοί» τόσο για τις μάχες εντός αστικών πεδίων όσο όμως και σε συνθήκες ανταρτοπολέμου. Η μακρά εμπειρία που έχει αποκομίσει ο στρατός των ατάκτων του Καντίροφ έναντι των αυτονομιστών από τα πολεμικά μέτωπα του Καυκάσου τούς έχει καταστήσει ένα πολύτιμο «asset» στη μάχη που δίνεται εντός των μεγάλων ουκρανικών πόλεων.

Οι πληροφορίες των διεθνών μέσων ενημέρωσης κάνουν λόγο για 10.000 μαχητές που βρίσκονται ήδη στο ουκρανικό έδαφος και έχουν εντολή για δολοφονία του Ουκρανού προέδρου. Ωστόσο, κάτι τέτοιο μοιάζει περισσότερο με προπαγανδιστικό μήνυμα, παρά με γεγονός που ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Οι Τσετσένοι σκορπούν τον τρόμο, όμως η βασική τους δουλειά δεν είναι η δολοφονία του Ουκρανού προέδρου, αλλά η μάχη «πόρτα με πόρτα» εντός των μεγάλων ουκρανικών πόλεων που πολιορκούνται από τον ουκρανικό στρατό. 

{{-PCOUNT-}}19{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα