Παγκόσμιο σοκ από την εκατόμβη στην Μπούκα!

Περίπου 300 πολίτες έχουν χάσει τη ζωή τους μέσα σε έναν μήνα. Διαψεύδουν οι Ρώσοι και κάνουν λόγο για σκηνοθετημένο βίντεο

Σοκ σε όλο τον κόσμο έχουν προκαλέσει οι εικόνες από την Μπούκα της Ουκρανίας που δίνονται από το Σάββατο στη δημοσιότητα. Συνολικά περίπου 300 άμαχοι έχουν χάσει τη ζωή τους από την έναρξη των επιθέσεων τον προηγούμενο μήνα. Δεκάδες πτώματα κείτονται στους δρόμους, ενώ μαζικοί τάφοι έχουν ανοιχτεί για να θαφτούν οι νεκροί. «Αν δεν περάσουν πρώτα οι πυροτεχνουργοί για να εξετάσουν τα πτώματα, δεν πρέπει να τα περισυλλέξουμε επειδή μπορεί να είναι παγιδευμένα με εκρηκτικά» δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης, που ήταν στα χέρια των Ρώσων επί περίπου έναν μήνα.

Η περιοχή έχει υποστεί τεράστια καταστροφή από τις μάχες. Οι δημοσιογράφοι που πήγαν εκεί είδαν τεράστιες τρύπες στα σπίτια, που προφανώς προκλήθηκαν από βλήματα, καθώς και πολλά αυτοκίνητα κατεστραμμένα ολοσχερώς.

Με μια σειρά από επιχειρήματα, πάντως, η Μόσχα απέρριψε τις κατηγορίες της Ουκρανίας για τον σκοτωμό αμάχων στην Μπούκα. Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Αμυνας της Ρωσίας υποστηρίζει ότι τα βίντεο και οι φωτογραφίες που εικονίζουν πτώματα είναι «άλλη μια σκηνοθετημένη προβοκάτσια». Σύμφωνα με την ίδια πηγή, όλες οι ρωσικές στρατιωτικές μονάδες είχαν φύγει από την πόλη στις 30 Μαρτίου. «Δεν αποτελεί έκπληξη ότι όλες οι αποκαλούμενες αποδείξεις εγκλημάτων εμφανίστηκαν μόνο την τέταρτη ημέρα, όταν οι αξιωματικοί της SBU (σ.σ.: Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας) έφτασαν στην πόλη». Αξίζει να σημειωθεί ότι βίντεο που είδαν το φως της δημοσιότητας δείχνουν κάποια από τα πτώματα να κινούνται. Είναι βέβαιο ότι η μάχη της προπαγάνδας εκατέρωθεν κορυφώνεται…

«Μητέρες Ρώσων στρατιωτών δείτε τι μπ@@ μεγαλώσατε» ξέσπασε σε μια ανάρτησή του στο Telegram ο Ουκρανός πρόεδρος. Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε τη Ρωσία για γενοκτονία στη χώρα του σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή «Face the Nation» του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου CBS.

Στο μεταξύ, και οι διεθνείς αντιδράσεις έχουν φουντώσει. Ο Αμερικανός υπουργός των Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν δήλωσε στο CNN ότι οι εικόνες με τον μεγάλο αριθμό των νεκρών Ουκρανών στην πόλη Μπούκα μετά την αποχώρηση των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων «είναι μια γροθιά στο στομάχι».

«Σε κατάσταση σοκ από τις ειδήσεις για τις θηριωδίες από τις ρωσικές δυνάμεις, η Ε.Ε. βοηθάει την Ουκρανία στην τεκμηρίωση της διάπραξης εγκλημάτων πολέμου» ανέφερε σε ανάρτησή του στο twitter ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. Ζοζέπ Μπορέλ, προσθέτοντας ότι όλες οι υποθέσεις είναι αναγκαίο να διερευνηθούν από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Παράλληλα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ανακοίνωσε πως δρομολογούνται περαιτέρω κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας και υποστήριξη της Ε.Ε. στην Ουκρανία. Τις ρωσικές θηριωδίες καταδίκασε και το Βερολίνο, προαναγγέλλοντας νέες κυρώσεις κατά της Μόσχας.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα