Το καθεστώς Ερντογάν ετοιμάζει «θερμό» επεισόδιο στο Αιγαίο

Η Αγκυρα κλιμακώνει τις παραβιάσεις! Στο διάβημα της Αθήνας «απάντησε» με αποστολή F-16 πάνω από τα νησιά μας

Σε διάβημα διαμαρτυρίας για τις απαράδεκτες υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών πάνω από κατοικημένα ελληνικά νησιά χθες το πρωί προχώρησε η ελληνική πλευρά. Η κίνηση αυτή έγινε λίγες μόλις ημέρες μετά την αποκάλυψη της «δημοκρατίας» για το τουρκικό κατασκοπευτικό που πετούσε επί 4 ώρες ανενόχλητο στο Αιγαίο, με τους Τούρκους ωστόσο όχι μόνο να μη συμμορφώνονται, αλλά να συνεχίζουν τις προκλήσεις, επιμένοντας στην παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου ακόμη και λίγες ώρες μετά το διάβημα!

Όλα ξεκίνησαν χθες το πρωί, όταν τουρκικά F-16 πέταξαν πάνω από συνολικά επτά (!) νησιά σε βόρειο και βορειοανατολικό Αιγαίο, και συγκεκριμένα, πάνω από Φαρμακονήσι, Αρκιούς, Λειψούς, Αγαθονήσι, Σάμο, Φούρνους και Οινούσσες. Το νέο μπαράζ προκλητικών υπερπτήσεων, καθώς και η αφωνία της ελληνικής πλευράς προκαλούν αλγεινή εντύπωση και πολλαπλά ερωτήματα, ειδικώς μετά τις αποκαλύψεις της εφημερίδας μας την περασμένη εβδομάδα που έφερε στο φως ντοκουμέντο, το οποίο αποδεικνύει ότι ένα υπερσύγχρονο τουρκικό κατασκοπευτικό πέταξε πάνω από συνολικά 9 ελληνικά νησιά επί 4 ώρες, με το ΓΕΕΘΑ να μην προχωρά σε αναχαίτιση, παρόλο που το κατέγραψε. Μετά την αποκάλυψη της «δημοκρατίας» αλλά και τη στάση της Ελλάδας τους τελευταίους μήνες, το ερώτημα που πλανάται στον αέρα είναι αν -και, αν ναι, τότε για ποιον λόγο- έχουν παύσει οι αναχαιτίσεις.

Στις χθεσινές απαράδεκτες υπερπτήσεις, πάντως, η ελληνική διπλωματία «απάντησε» απλώς μέσω διαβήματος. Σύμφωνα με ενημέρωση του υπουργείου Εξωτερικών, κατόπιν οδηγιών του Νίκου Δένδια, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών Θεμιστοκλής Δεμίρης πραγματοποίησε έντονο διάβημα διαμαρτυρίας στον εδώ Τούρκο πρέσβη αναφορικά με τις υπερπτήσεις άνωθεν ελληνικού εδάφους, συμπεριλαμβανομένων κατοικημένων περιοχών, από τουρκικά μαχητικά. Σύμφωνα με την ίδια ενημέρωση, ο γενικός γραμματέας τόνισε πως οι ενέργειες αυτές αποτελούν παραβίαση ελληνικής κυριαρχίας, συνιστούν απαράδεκτη πρόκληση και είναι αντίθετες με θεμελιώδεις αρχές του Διεθνούς Δικαίου, καθώς και πως βάζουν σε κίνδυνο τη διεθνή εναέρια κυκλοφορία.

Οι Τούρκοι, ωστόσο, ώρες μόνο μετά το διάβημα, κλιμάκωσαν την ένταση, καθώς δύο F-16 πέταξαν και πάλι πάνω τους Λειψούς και τους Αρκιούς. Συγκεκριμένα, στις 17.17, και ενώ είχε προηγηθεί το διάβημα, ένα ζεύγος τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών πέταξε στα 27.000 πόδια πάνω από τους Λειψούς. Ενα λεπτό αργότερα, τα ίδια δύο τουρκικά F-16 πέταξαν και πάνω από τους Αρκιούς, σε ύψος 14.000 ποδών. Σημειωτέον πως οι δυνάμεις της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας έσπευσαν να τα αναχαιτίσουν. Το μόνο σίγουρο είναι πως η στάση του «σουλτάνου» και η παραβίαση σε καθημερινή βάση σχεδόν κάθε σπιθαμής του Αιγαίου δείχνουν πως απώτερος σκοπός είναι να προκληθεί «θερμό» επεισόδιο.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα