Παπαδημητρίου: Αιχμάλωτη συμφερόντων η κυβέρνηση! Σύρεται στη Βουλή ο Μητσοτάκης

Ο βουλευτής της Ν.Δ. παραδέχτηκε με κυνισμό σε τηλεοπτική εκπομπή πως οι ιδιώτες χαράζουν πολιτική στην ενέργεια

Του Βασίλη Γαλούπη

Με ωμότητα και κυνισμό ο κυβερνητικός βουλευτής Μπάμπης Παπαδημητρίου «πάγωσε» πάνελ και τηλεθεατές χθες τα ξημερώματα στην εκπομπή «Kontra 24» με την Αναστασία Γιάμαλη. Αφήνοντας βαριές -ακόμα και ποινικού χαρακτήρα- υπόνοιες για την ΡΑΕ, μια ανεξάρτητη Αρχή, κατηγορώντας την ευθέως ότι χειραγωγείται από τα συμφέροντα των ιδιωτών παρόχων.

Ο βουλευτής, μάλιστα, επέμενε ότι επί της ουσίας η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας λειτουργεί σαν κράτος εν κράτει και ότι αυτή ήταν που επέβαλε στη ΔΕΗ τη ρήτρα που η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού δεν ήθελε.

Από τα λεγόμενα του κ. Παπαδημητρίου προκύπτει ότι πίσω από της ληστρικές ρήτρες αναπροσαρμογής της ΔΕΗ κρύβεται ένα σκοτεινό παρασκήνιο, με πρωταγωνιστές το Δ.Σ. της ΔΕΗ, που διορίστηκε από το Υπερταμείο, τη ΡΑΕ, της οποίας τα μέλη πρότεινε ο πρώην υπουργός Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, και τους ιδιώτες παρόχους. Με αναπόφευκτο το ερώτημα ποιος κυβερνά τελικά, η κυβέρνηση ή οι ιδιώτες;

Παρά τη σχετική απόφαση της ΔΕΗ, η θέση του κυβερνητικού βουλευτή ήταν ότι «η ΡΑΕ επέβαλε τη ρήτρα και στη ΔΕΗ» το 2019 και ότι η Ρυθμιστική Αρχή ήταν αυτή που είπε «θα κάνετε κι εσείς ό,τι και οι άλλοι». Οταν πιέστηκε περισσότερο ο κ. Παπαδημητρίου, καθώς ο καλεσμένος στο πάνελ και διευθυντής της «δημοκρατίας» Δημήτρης Ριζούλης παρέθεσε τη σχετική απόφαση της ΔΕΗ για τη ρήτρα και την απλή αναφορά της εταιρίας ότι το μέτρο λήφθηκε έπειτα από υποδείξεις της ΡΑΕ, ο βουλευτής της Ν.Δ. είπε: «Οταν λέω κάτι, το ξέρω “τετράγωνα”. Εγώ είπα “πιέσεις” κι επιμένω. Λέω στους τηλεθεατές ότι δεν υπήρξε καμία υπόδειξη. Αυτά είναι ευγενικά. Ηταν πιέσεις των ανταγωνιστών. Έχουν επιρροή. Πίεσαν οι ιδιώτες πάροχοι ώστε να μπει και η ΔΕΗ στον μηχανισμό της ρήτρας αναπροσαρμογής».

Σε νέα ερώτηση της σοκαρισμένης Αν. Γιάμαλη αν επιμένει ότι οι ιδιώτες πάροχοι πίεσαν τη ΡΑΕ ώστε να πιέσει με τη σειρά της τη ΔΕΗ και τελικά η τελευταία υπέκυψε, είπε ο κ. Παπαδημητρίου: «Η ΔΕΗ δεν μπορεί να κάνει διαφορετικά. Η ΡΑΕ τα αποφασίζει αυτά».

Είναι απορίας άξιο πώς έπειτα από αυτή τη σοκαριστική δημόσια τοποθέτηση δεν έχει παρέμβει ο εισαγγελέας αλλά και η Επιτροπή Ανταγωνισμού, ενώ δεν υπήρξε καμία αντίδραση από τη ΡΑΕ.

Ο κ. Παπαδημητρίου εκτόξευσε βαριές κατηγορίες -και για να τις λέει με τέτοιο πάθος κι επιμονή θα διαθέτει, προφανώς, και τα ανάλογα στοιχεία-, ότι η Ρυθμιστική Αρχή παίζει παιχνίδια ανταγωνισμού και ότι χειραγωγείται από τους ιδιώτες παρόχους, με την κυβέρνηση παντελώς απούσα. Ακούγοντας τον βουλευτή θα σχημάτιζε ο οποιοσδήποτε την εντύπωση ότι η χώρα κυβερνάται από ιδιώτες, κι όχι από τον Μητσοτάκη. Και ότι η ΡΑΕ, μια ανεξάρτητη Αρχή της χώρας, λειτουργεί ως μαριονέτα των ιδιωτών παρόχων, προκειμένου να πλήξει τη ΔΕΗ.

Σύρεται στη Βουλή ο Μητσοτάκης

Υπό το βάρος των αποκαλύψεων της «δημοκρατίας» και της επίκαιρης ερώτησης Τσίπρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συγκαλέσει, σύμφωνα με πληροφορίες, συζήτηση στη Βουλή για την ενέργεια μετά την επιστροφή του από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Υπενθυμίζεται ότι η ομιλία του Ελληνα πρωθυπουργού στο Κογκρέσο έχει προγραμματιστεί για τις 17 Μαΐου, κάτι που σημαίνει ότι η συζήτηση στη Βουλή θα γίνει το τρίτο δεκαήμερο του μήνα. Αφότου, δηλαδή, ο Μητσοτάκης έχει ανακοινώσει τα μέτρα για τους λογαριασμούς, με τα 5 δισ. ευρώ από τις τσέπες των φορολογουμένων.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα