Δημοσκόπηση-κόλαφος της RealPolls! Σε ελεύθερη πτώση όλα τα κόμματα!

Κόλαφος για το πολιτικό σύστημα και ιδίως για τα κόμματα που διεκδικούν να κυβερνήσουν ξανά τη χώρα μετά τις επόμενες εκλογές, με ή χωρίς συνεργασία, είναι τα αποτελέσματα της νέας δημοσκόπησης της RealPolls, που παρουσιάζει σήμερα η «δημοκρατία».

Η δυσαρέσκεια των πολιτών αποτυπώνεται στη σημαντική μείωση των ποσοστών τόσο της Ν.Δ. όσο και των ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ / ΚΙΝ.ΑΛ. σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση της ίδιας εταιρίας πριν από έναν μήνα. Παρότι η χώρα έχει εισέλθει ουσιαστικά σε προεκλογική περίοδο, τα κόμματα εξουσίας εμφανίζουν αποσυσπείρωση και οι αναποφάσιστοι, αντί να μειώνονται, βρίσκονται στο υψηλό 15,8%.

■ Η Ν.Δ., παρά τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός την περασμένη Πέμπτη, χάνει 1,5% και από το 29% υποχωρεί στο 27,5%, αφού, σύμφωνα με την έρευνα, το 55,6% των ερωτηθέντων τα θεωρεί μη ικανοποιητικά. Με τέτοιο ποσοστό η αυτοδυναμία της Ν.Δ. όχι μόνο στις πρώτες εκλογές της απλής αναλογικής αλλά και στις επαναληπτικές της ενισχυμένης αναλογικής δεν πρόκειται να επιτευχθεί (αν βέβαια κερδίσει τις εκλογές). Και μπορεί ο κ. Μητσοτάκης να δίνει τον υπέρ πάντων αγώνα για αυτοδυναμία, όμως μόνο το 24,8% των ερωτηθέντων προτιμά αυτοδύναμη κυβέρνηση της Ν.Δ. – πιο λίγοι κι από την πρόθεση ψήφου της Ν.Δ.

Η αρνητική υποδοχή των μέτρων στα οποία τόσο πολύ επένδυσε ο πρωθυπουργός είναι μια ψυχρολουσία για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, που φαίνεται ότι χάνει έδαφος μέρα με τη μέρα και αδυνατεί να αντιστρέψει το εις βάρος της κλίμα, ό,τι και να κάνει. Μόνο το 17,6% θεωρεί τα μέτρα ικανοποιητικά, ενώ το 22,1% λέει ότι είναι ικανοποιητικά, αλλά ελήφθησαν πολύ αργά.

■ Ο ΣΥΡΙΖΑ υποχωρεί στο 22,6% από το 24,4% και φαίνεται να πληρώνει εκτός των άλλων την εικόνα διχασμού που παρουσίασε στο πρόσφατο συνέδριό του, αφού το μήνυμα που εξέπεμψε και εξέλαβαν οι πολίτες είναι ότι στην πιο δύσκολη περίοδο για την κοινωνία κυριάρχησε η μάχη για τις καρέκλες, παρά η εποικοδομητική συζήτηση για εξεύρεση πειστικών προτάσεων για την επίλυση των μεγάλων προβλημάτων του κόσμου.

Ωστόσο η τροπολογία που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ να μην πληρώνεται η ρήτρα αναπροσαρμογής μέχρι να κριθεί δικαστικά συγκέντρωσε τη σύμφωνη γνώμη σχεδόν του 73% των ερωτηθέντων, γεγονός που δείχνει την ανάγκη που έχουν οι πολίτες για ουσιαστικές προτάσεις ανακούφισης από την ενεργειακή ακρίβεια. Επίσης, ο στόχος του ΣΥΡΙΖΑ για «προοδευτική κυβέρνηση» με κορμό τον ίδιο δεν συγκινεί τον κόσμο, καθώς κρίνεται αρνητικά από το 50,8% και θετικά από το 31,7%.

■ Το ΠΑΣΟΚ / ΚΙΝ.ΑΛ. μετά τη δημοσκοπική έκρηξη του περασμένου χειμώνα, λόγω της εκλογής της νέας ηγεσίας, υποχωρεί συνεχώς -βρίσκεται στο 9,6% από το 10,2%-, λόγω της πόλωσης που καλλιεργούν τα δύο μεγάλα κόμματα, της απουσίας προτάσεων αλλά και της δικής του θολής θέσης για το αν θα συνεργαστεί και με ποιον μετεκλογικά για σχηματισμό κυβέρνησης.

■ Στασιμότητα καταγράφει η Ελληνική Λύση (με οριακή πτώση 3,3% από 3,5%), ενώ οριακή άνοδο έχουν το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25. Ποσοστό 2,3% καταγράφει το κόμμα του φυλακισμένου Ηλία Κασιδιάρη Ελληνες για την Πατρίδα.

Η σύγκριση μεταξύ Μητσοτάκη και Τσίπρα έχει διακυμάνσεις, με κερδισμένο όμως τον πρωθυπουργό. Ο κ. Μητσοτάκης με 37,4% θεωρείται ακόμα πιο κατάλληλος για πρωθυπουργός από τον κ. Τσίπρα (25,7%), όμως το σχεδόν 37% του «κανένας» είναι αποκαλυπτικό της δυσαρέσκειας του κόσμου για την καταλληλότητα και των δύο. Εκείνο, ωστόσο, που πρέπει να προβληματίσει νυν και πρώην πρωθυπουργό είναι ότι σχεδόν οι μισοί ερωτηθέντες (44,9%) θεωρούν ότι κανένας από τους δύο δεν είναι ασυμβίβαστος απέναντι σε συμφέροντα.

Στη μεταξύ τους σύγκριση όμως ο κ. Τσίπρας θεωρείται ασυμβίβαστος από το 30,3%, ενώ ο κ. Μητσοτάκης έχει το εξαιρετικά χαμηλό 20,2% (καθόλου περίεργο βεβαίως). Ως προς την αξιοπιστία τους προηγείται με μεγάλη διαφορά ο κ. Μητσοτάκης με 38,9%, ενώ τον κ. Τσίπρα τον κυνηγάει, όπως φαίνεται, ακόμα το Μνημόνιο που δεν έσκισε και δεν κατάργησε με ένα άρθρο, καθώς συγκεντρώνει μόλις 17,8%…

Η Ν.Δ. και ο ΣΥΡΙΖΑ συμπίπτουν τουλάχιστον σε ένα αποτέλεσμα, καθώς η νίκη του ενός ή του άλλου κόμματος στις επόμενες εκλογές ενοχλεί το ίδιο ποσοστό ερωτηθέντων, 39,8% και 39,2% αντιστοίχως. Όμως στο ερώτημα «Ποιο κόμμα θα θέλατε να κερδίσει τις επόμενες εκλογές μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ;» η Ν.Δ. προηγείται με 36,8% έναντι 29,6% του ΣΥΡΙΖΑ, ένδειξη ότι το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο έχει ακόμα ρίζες.

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα