Εμπόδια των ΗΠΑ στη διεκδίκηση του λιμένος Αλεξανδρούπολης από τον όμιλο του επιχειρηματία

Φρένο στον Κοπελούζο λόγω Gazprom

Ο διαγωνισμός για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, όπως φαίνεται, έχει πολύ παρασκήνιο και πιέσεις βαρέων βαρών. Πληροφορίες των τελευταίων ημερών που προέρχονται από ιστοσελίδες που έχουν πηγές από τις αμερικανικές υπηρεσίες ασφαλείας υποστηρίζουν ότι οι ΗΠΑ έχουν βάλει στο στόχαστρο τον όμιλο Κοπελούζου, παρότι η αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα φαίνεται να μην παρεμβαίνει στο παρασκήνιο, διακινούνται πληροφορίες που υποστηρίζουν ότι ο Δημήτρης Κοπελούζος έχει αρκετά στενές σχέσεις με τη ρωσική Gazprom και αυτό αποτελεί πλέον σοβαρό πρόβλημα.

Ο επιχειρηματίας ήθελε να αναλάβει τον έλεγχο ενός σημαντικού πλέον λιμανιού για τις ΗΠΑ, την ανατολική Ευρώπη και το ΝΑΤΟ και οι σχέσεις με τη Μόσχα τον θέτουν εκτός παιχνιδιού.

Θυμίζουμε ότι η εταιρία Copelouzos’s Cameron S.A. σε μια σύμπραξη με τις Bollore Africa Logistics και Gold Air Cargo είναι υποψήφιοι για την εξαγορά του 67% του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης.

Υποψήφιο είναι επίσης το αμερικανικό μπλοκ της εδρεύουσας στο Τέξας Quintana-ID και η Proxenos International με βάση την Ουάσινγκτον. Οι υπόλοιποι υποψήφιοι που έχουν δείξει ενδιαφέρον είναι η International Port Investments Alexandroupolis και ο Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης.

Η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού έρχεται μια στιγμή κατά την οποία οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις δίνουν στην Αλεξανδρούπολη όλο και μεγαλύτερη βαρύτητα, έπειτα και από τη συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση.

Τον Δεκέμβριο κατά τη διάρκεια ομιλίας του ο πρώην Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ έδωσε έμφαση στην αξία του λιμανιού: «Η συνεχής και χωρίς προηγούμενο αύξηση του όγκου της στρατιωτικής δραστηριότητας στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης τονίζει τον στρατηγικό ρόλο της περιοχής για την Ελλάδα, τις ΗΠΑ και την ευρύτερη περιοχή».

Από το συγκεκριμένο λιμάνι αποστέλλεται στρατιωτικός εξοπλισμός σε Βουλγαρία, Ρουμανία και Πολωνία, ενώ (όπως τονίζουν αμερικανικοί κύκλοι πληροφοριών) από εκεί οι αμερικανικές δυνάμεις μπορούν να επιτηρούν τις δραστηριότητες στη Μαύρη Θάλασσα.

Σε συνέντευξή του σε ελληνικό σταθμό ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ν. Πεσκόφ είχε κριτικάρει τον Δεκέμβριο τον τρόπο με τον οποίο αποστέλλεται στρατιωτικός εξοπλισμός μέσω του λιμανιού.

Σε κάθε περίπτωση, εξαιτίας της συγκυρίας του πολέμου στην Ουκρανία είναι βέβαιο ότι ο αμερικανικός παράγοντας θα πιέσει με κάθε τρόπο για να αποκλείσει όποιον έχει έστω και μικρή σχέση με τη ρωσική πλευρά.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα