Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο

Πρώτη φορά Ελληνας πρωθυπουργός δεν ανέφερε καν τη βασική απειλή που αντιμετωπίζει η χώρα 

Ο Κ. Μητσοτάκης πέρασε την είσοδο του Λευκού Οίκου στις 22.27 ώρα Ελλάδος, αλλά δεν τον υποδέχθηκε έξω ως είθισται ο Αμερικανός πρόεδρος, αλλά ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Τζορτζ Τσούνης. Οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν στο εσωτερικό, στο Οβάλ Γραφείο, όπου αντάλλαξαν χαιρετισμούς μπροστά στις κάμερες και, παρότι αναφέρθηκαν στα θέματα της συνάντησής τους, ο πρωθυπουργός κατά απαράδεκτο τρόπο δεν είπε λέξη για τις προκλήσεις της Τουρκίας και την αναθεωρητική πολιτική της εις βάρος της χώρας μας, ενώ δεν ανέφερε καν το όνομά της, λες και δεν θα ήταν βασικό θέμα στην ατζέντα της συνάντησης.

Με την απαράδεκτη αυτή στάση του γίνεται ο πρώτος πρωθυπουργός που πήγε στον Λευκό Οίκο και σιώπησε δημόσια ενώπιον του Αμερικανού προέδρου για την Τουρκία, χωρίς να αξιοποιήσει την ευκαιρία της ζωντανής σύνδεσης, ενώ γεννώνται σοβαρά ερωτήματα για το αν υπήρξε αμερικανική παρέμβαση να μην ακουστεί on cαmera και ενώπιον του Τζο Μπάιντεν η προκλητική και απειλητική συμπεριφορά της Τουρκίας. Προς αυτή την άποψη συνηγορεί και το γεγονός ότι δεν επετράπη στους δημοσιογράφους να κάνουν ερωτήσεις, μία απαγόρευση που προκάλεσε τις έντονες διαμαρτυρίες τους, όπως ακούστηκε ξεκάθαρα και στο βίντεο, καθώς ήθελαν να θέσουν ερωτήματα για το βέτο που απειλεί να θέσει το Τούρκος πρόεδρος στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Ερωτήσεις που είναι φανερό ότι ήθελε να αποφύγει ο Αμερικανός πρόεδρος. Δεν είναι τυχαίο ότι λίγες μόνο ώρες πριν από τη συνάντηση ο Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε πιο κατηγορηματικά από κάθε άλλη φορά ότι δεν θα συμφωνήσει με την ένταξη των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ.

Η απαράδεκτη σιωπή Μητσοτάκη έρχεται σε αντίθεση με τη δική του διαφορετική στάση που είχε κρατήσει το 2020 στον ίδιο χώρο, όταν, ενώπιον του Ντόναλντ Τραμπ, είχε αναφερθεί στο παράνομο τουρκολυβικό μνημόνιο. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε εκείνη τη συνάντηση είχαν γίνει ερωτήσεις για 20 ολόκληρα λεπτά από τους δημοσιογράφους και στους δύο ηγέτες, πριν αρχίσουν την κατ’ ιδίαν συνομιλία τους, κάτι που χθες δεν επέτρεψε ο κ. Μπάιντεν να γίνει. Επίσης, δεν πέρασε απαρατήρητο το γεγονός ότι ο κ. Μπάιντεν διάβαζε αυτά που είπε από γραπτό κείμενο, δείχνοντας βιασύνη να τελειώνει. Επίσης, κάποια στιγμή, ενώ διάβαζε, διέκοψε γιατί χτύπησε ένα κινητό, λέγοντας σκωπτικα: «Κάποια μουσική ακούω. ένας ήχος κλήσης; Ωραία, ευχαριστώ. Συμβαίνει συνέχεια, μην ανησυχείτε». Στοιχεία που μόνο τιμητικά δεν είναι για την επίσκεψη, παρότι κυβερνητικές πηγές έλεγαν από πριν ότι είναι αναβαθμισμένη λόγω και του περσινού εορτασμού για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση και σημείωναν ότι ένδειξη αναβάθμισης της επίσκεψης είναι και η δεξίωση που ακολούθησε στον Λευκό Οίκο προς τιμήν του Ελληνα πρωθυπουργού.

Δεν χωρά αμφιβολία πως, αν ο κ. Μητσοτάκης ακολουθήσει και σήμερα στο Κογκρέσο την ίδια τακτική και δεν πει τα πράγματα για την Τουρκία ως έχουν, τότε σημαίνει ότι τα δίνουμε όλα και δεν παίρνουμε τίποτα.

Μπροστά στις κάμερες «άλλα λόγια να αγαπιόμαστε». Ο Τζο Μπάιντεν, υποδεχόμενος τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον ευχαρίστησε για την «ηγεσία» του, τόνισε ότι «τα δημοκρατικά ιδεώδη που μοιραζόμαστε ενέπνευσαν τους δικούς μας προπάτορες» και στη συνέχεια αναφέρθηκε στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ως απειλή για τη δημοκρατία και ευχαρίστησε θερμά τον πρωθυπουργό για την ελληνική στάση. «Έχουμε πολλά να συζητήσουμε, για τον πόλεμο στην Ουκρανία, την εμβάθυνση των εμπορικών και αμυντικών σχέσεων, για την ενεργειακή ασφάλεια, την κλιματική αλλαγή, για τη σχέση φιλίας μεταξύ Ελλήνων και Αμερικανών» είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ και πρόσθεσε απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη: «Βρισκόμαστε στην καλύτερη στιγμή μας. Είστε ένας πολύ καλός φίλος. Καλώς ήρθατε».

Ο πρωθυπουργός, αφού τον ευχαρίστησε, επανέλαβε πως η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και πως είναι έτοιμη να δεχθεί και άλλες αμερικανικές επενδύσεις. Δήλωσε πως θεωρεί προνόμιο το ότι βρίσκεται στον Λευκό Οίκο για να γιορτάσει μαζί με τον πρόεδρο των ΗΠΑ τα 201 έτη από την απαρχή της Εθνικής Παλιγγενεσίας.

«Οι προπάτορές σας εμπνεύστηκαν από τα ιδεώδη της ελληνικής δημοκρατίας και οι εμπνευστές της Ελληνικής Επανάστασης από τα ιδανικά της Αμερικανικής Επανάστασης» είπε στον κ. Μπάιντεν και πρόσθεσε: «Ημασταν πάντοτε μαζί στη σωστή πλευρά της Ιστορίας. Πολεμήσαμε μαζί και τώρα μαζί αντιμετωπίζουμε τη ρωσική εισβολή».

Σημείωσε ακόμα ότι θα συζητήσουν για το εμπόριο, τις επενδύσεις, τον ρόλο της Ελλάδας ως αξιόπιστου εταίρου των ΗΠΑ στην ανατολική Μεσόγειο, καθώς και την ενεργειακή ασφάλεια. Εκτίμησε δε ότι μπορούν να έχουν κοινή θέση και δήλωσε «ευτυχής που είμαι εδώ για να συζητήσουμε και στη συνέχεια να απευθυνθούμε στους πολλούς Ελληνοαμερικανούς φίλους σας».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα