Νέα παράνομη ΝΑVΤΕΧ της Τουρκίας με πραγματικά πυρά!

Επίδειξη δύναμης από την Αγκυρα στην ευρύτερη περιοχή της Αλεξανδρούπολης. Όργιο παραβιάσεων σε αέρα και θάλασσα

Από την Κύρα Αδάμ

Δύο μόλις εβδομάδες μετά την αεροπορική πειρατεία που επιχείρησε η Αγκυρα στην Αλεξανδρούπολη, μέσα στο FIR Αθηνών με υπέρπτηση στην ηπειρωτική Ελλάδα, η Τουρκία επαναλαμβάνει την απόπειρα επίδειξης δύναμης, αυτή τη φορά στη θάλασσα με ναυτική άσκηση, με πυρά στην ευρύτερη περιοχή και πάλι της Αλεξανδρούπολης.

Σύμφωνα με την τουρκική ΝΑVΤΕΧ, η Αγκυρα θα εκτελέσει σήμερα και αύριο ναυτική άσκηση με πυρά του τουρκικού πολεμικού ναυτικού στην περιοχή του κόλπου Ξηρού, σε απόσταση 23 χλμ. από τον Εβρο.

Προκλήσεις

Η τουρκική κυβέρνηση, με τη συνεχή στρατιωτική παρουσία της στην περιοχή του Εβρου, επιχειρεί επίδειξη δύναμης σε αέρα και θάλασσα, ενώ με τις αυξανόμενες μετακινήσεις μεταναστών από την Τουρκία προς τα σύνορα του Εβρου δείχνει διατεθειμένη να αυξήσει και να συντηρήσει την ένταση στην περιοχή αυτή.

Υπενθυμίζεται ότι «στο μάτι του Εβρου», στην Αλεξανδρούπολη, βρίσκεται και λειτουργεί και η αμερικανική βάση, η οποία ως «κράτος εν κράτει» περί άλλα τυρβάζει.

Η τουρκική κυβέρνηση παραλλήλως έχει γεμίσει το Αιγαίο με παράνομες ΝΑVΤΕΧ για υδρογραφικές έρευνες στο μέσο του και για όλο τον Ιούνιο, με δύο υδρογραφικά πλοία της, το «Γιαβούζ» και το «Τσεσμέ».

Επίσης η Αγκυρα δεσμεύει κατ’ εξακολούθηση με ΝΑVΤΕΧ περιοχές για έρευνα και διάσωση στην περιοχή του Καστελόριζου, αλλά και ανατολικά της Κρήτης για όλο τον Ιούνιο.

Όλες αυτές οι κινήσεις δείχνουν ότι η Αγκυρα θα επιχειρήσει καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού να συντηρήσει και να αυξήσει την ένταση στο Αιγαίο, μέσα στο FIR Αθηνών, παραβιάζοντας τον ΕΕΧ, αλλά και σε πολλές περιπτώσεις και τα χωρικά ύδατα, με πρόσθετη χρήση των τουρκικών UAVs, τα οποία οργώνουν ανενόχλητα το Αιγαίο από τη Θάσο μέχρι το Καστελόριζο.

Η Αγκυρα στις προκλητικές και παράνομες κινήσεις της ενθαρρύνεται ιδιαιτέρως από την απραξία και αδιαφορία που δείχνουν το ΝΑΤΟ και η Ε.Ε. για την κλιμακούμενη ένταση στο Αιγαίο, γνωρίζοντας ότι τέτοιου είδους συμπεριφορά αποτελεί πίεση προς την Αθήνα «να κάτσει να τα βρει» διμερώς με την Αγκυρα στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο.

Και ο Λευκός Οίκος νίπτει τας χείρας του

Μετά τους Γερμανούς νίπτουν τας χείρας τους και οι Αμερικανοί αναφορικά με την τουρκική προκλητικότητα, γυρνώντας επιδεικτικά την πλάτη στην Ελλάδα και γεννώντας σκεπτικισμό για την κρυφή ατζέντα τους. Χθες, σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ήταν ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν που κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας του με τον εκπρόσωπο της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν τόνισε την ανάγκη να υπάρξει συνέχιση του διαλόγου και της διπλωματίας για την επίλυση των διαφωνιών στην ανατολική Μεσόγειο. Σύμφωνα με την αμερικανική προεδρία, οι δύο πλευρές συζήτησαν επίσης για την Ουκρανία, την ενταξιακή πορεία της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, καθώς και για την τήρηση των γραμμών εκεχειρίας στη βορειοανατολική Συρία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Τζέικ Σάλιβαν συζήτησε με τον Ιμπραχίμ Καλίν «την υποστήριξη (σ.σ.: των ΗΠΑ και της Τουρκίας) στην Ουκρανία εν όψει της συνεχιζόμενης επιθετικότητας της Ρωσίας και εξέφρασε την υποστήριξή του στις απευθείας συνομιλίες της Τουρκίας με τη Σουηδία και τη Φινλανδία για την επίλυση των ανησυχιών σχετικά με τις αιτήσεις τους για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Επανέλαβε επίσης τη σημασία της αποφυγής κλιμάκωσης στη Συρία για τη διατήρηση των υφιστάμενων γραμμών κατάπαυσης του πυρός και την αποφυγή περαιτέρω αποσταθεροποίησης». Μόνο στο τέλος ο Σάλιβαν θυμήθηκε τα Ελληνοτουρκικά και προέτρεψε τη συνέχιση του διαλόγου και της διπλωματίας για «την επίλυση των οποιωνδήποτε διαφωνιών στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου».

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα