Τι παίρνει ο Ελληνικός Στρατός από τη Γερμανία

Η «ανταλλαγή» με τα οχήματα που θα παραχωρηθούν στην Ουκρανία δείχνει ότι… υπάρχει πρόβλημα!

Tα Τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης (ΤΟΜΑ) Marder 1A3 που θα αποκτήσει το μηχανοκίνητο Πεζικό του Ελληνικού Στρατού (Ε.Σ.), στο πλαίσιο της «ανταλλαγής» με ισάριθμα ΤΟΜΑ BMP-1 που θα παραχωρηθούν στην Ουκρανία, αποτελούν μέρος των 2.100 οχημάτων που παρήχθησαν την περίοδο 1989 -1998. Προέρχονται δε από εκσυγχρονισμό οχημάτων των προγενέστερων εκδόσεων 1A1 και 1A2 που είχαν παραχθεί την περίοδο 1971-1974.

Το σκάφος του οχήματος αποτελείται από συγκολλημένες χαλύβδινες πλάκες, ενώ τόσο η μετωπική όσο και οι πλευρικές επιφάνειες του σκάφους είναι υπό κλίση ώστε να παρουσιάζουν βελτιωμένη βαλλιστική συμπεριφορά. Κατά τον εκσυγχρονισμό στο επίπεδο 1A3 τοποθετήθηκε νέα θωράκιση προκειμένου να αυξηθεί το επίπεδο προστασίας ώστε να μπορεί να αντιμετωπιστούν τα διατρητικά βλήματα του διαμετρήματος 30 χλστ. πυροβόλου των σοβιετικών – ρωσικών ΤΟΜΑ BMP-2.

Ο τοποθετημένος στο κέντρο του σκάφους πύργος του οχήματος έχει διμελές πλήρωμα (αρχηγός πληρώματος και πυροβολητής), ενώ τα έξι μέλη της επιβαίνουσας ομάδας πεζικού κάθονται σε αναδιπλούμενα με μέτωπο προς το εξωτερικό του σκάφους καθίσματα (τρεις ανά πλευρά). Για την ταχεία επιβίβαση – αποβίβαση της εξαμελούς ομάδας διατίθεται οπίσθια θύρα. Το συγκρότημα ισχύος περιλαμβάνει τον εξακύλινδρο, υγρόψυκτο, υπερτροφοδοτούμενο πετρελαιοκινητήρα MTU MB-833 Ea 500, το υδρομηχανικό σύστημα μετάδοσης Renk HSWL-194 (τέσσερις ταχύτητες εμπροσθοπορείας και δύο οπισθοπορείας), το σύστημα πέδησης, το φίλτρο αέρος, το σύστημα προθέρμανσης, το σύστημα ψύξης και το σύστημα προειδοποίησης και κατάσβεσης πυρκαγιάς. Όλες οι παροχές καυσίμου, ψυκτικού υγρού, υδραυλικών και ηλεκτρικής ενέργειας διαθέτουν μηχανισμούς ταχείας αποσύνδεσης, καθιστώντας δυνατή την αφαίρεση ή την επανατοποθέτηση του συγκροτήματος ισχύος σε χρόνο μικρότερο των 20 λεπτών. Το όχημα διαθέτει ανάρτηση τύπου ράβδων στρέψης με διπλής ενέργειας υδραυλικούς απορροφητήρες κραδασμών.

Ο κύριος οπλισμός του Marder 1A3 είναι το διαμετρήματος 20 χλστ. πυροβόλο Rh-202 Mk-20 της Rheinmetall. Μπορεί να περιστραφεί κατά 360 μοίρες (όπως ο πύργος), να καταβιβαστεί μέχρι 17 μοίρες και να ανυψωθεί μέχρι 65 μοίρες. Κατά κύριο λόγο χρησιμοποιείται κατά μη θωρακισμένων στόχων (δραστικό βεληνεκές 2.000 μέτρα), αλλά με τη χρησιμοποίηση ειδικών πυρομαχικών κινητικής ενέργειας μπορεί να προσβάλει ελαφρά τεθωρακισμένα οχήματα σε απόσταση έως 1.000 μέτρα και σε περίπτωση ανάγκης βαρέα τεθωρακισμένα οχήματα σε απόσταση μικρότερη των 600 μέτρων. Επίσης προστέθηκε εκτοξευτής κατευθυνόμενων αντιαρματικών βλημάτων MILAN II που κατέστησε το όχημα ικανό να εμπλέκει άρματα μάχης σε αποστάσεις μέχρι 2.000 μέτρα (όσο το δραστικό βεληνεκές του βλήματος MILAN).

Σε σχέση με τα ΤΟΜΑ BMP-1 που θα αντικαταστήσει σε υπηρεσία, το Marder 1A3 είναι τεχνολογικά πιο σύγχρονο όχημα λόγω των εργασιών αναβάθμισης. Για τον Ε.Σ. αποτελεί πλεονέκτημα η ομοιοτυπία υποσυστημάτων και συγκροτημάτων του με τα άρματα μάχης Leopard 1A5 που βρίσκονται σε υπηρεσία, ενώ και ο κύριος οπλισμός του, το πυροβόλο Rh-202 Mk-20, βρίσκεται ήδη σε υπηρεσία σε μεγάλους αριθμούς ως αντιαεροπορικό όπλο.

Η προμήθεια των οχημάτων θα αποφέρει έργο στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) που ήδη έχουν τη δυνατότητα παραγωγής πυρομαχικών διαμετρήματος 20×139 χλστ. Σήμερα Marder 1A3, προερχόμενα από τα αποθέματα του στρατού της Γερμανίας, βρίσκονται σε υπηρεσία (σε παρένθεση ο αριθμός των οχημάτων) σε Γερμανία (περί τα 250 Marder 1A3 και περί τα 70 Marder 1A5, που αποτελεί και τη νεότερη έκδοση του οχήματος), Ινδονησία (50), Ιορδανία (75) και Χιλή (280).

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα