Πώς ο Νο 2 της Αμερικανικής Πρεσβείας «σώζει» τον Τζορτζ Τσούνη

Στη Ναύπακτο και στα κοντινά πατρογονικά του χώματα βρέθηκε το Σαββατοκύριακο ο νέος πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζορτζ Τσούνης και οι φωτογραφίες που ανάρτησε στο twitter προκάλεσαν το ενδιαφέρον πολλών άλλων χρηστών.

Όμως η πραγματική είδηση βρίσκεται αλλού. Ο κ. Τσούνης διάλεξε να αναρτήσει και φωτογραφία του με τον Νο 2 της πρεσβείας Ντέιβιντ Μπέργκερ, ο οποίος είναι βραβευμένος πολλάκις από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε κρίσιμα πόστα και αναχωρεί σε λίγες μέρες από την Ελλάδα.

Σύμφωνα με τους παροικούντες την αμερικανική πρεσβεία, ο κ. Μπέργκερ, που έκανε όλη την αφανή δουλειά επί θητείας του απελθόντος πρεσβευτή Τζ. Πάιατ, στήριξε απόλυτα τον κ. Τσούνη κατά τον πρώτο μήνα της θητείας του. Μεταξύ άλλων, διευθέτησε, σε συνεννόηση με την Ουάσινγκτον, το προ δεκαημέρου τηλεφώνημα του υπουργού Εξωτερικών Αντ. Μπλίνκεν προς τον ομόλογό του Ν. Δένδια για το θέμα των δύο τάνκερ που κατάσχεσαν οι Ιρανοί, ενώ ο Ελληνας υπουργός βρήκε την ευκαιρία να θέσει και το ζήτημα των τουρκικών προκλήσεων. Επίσης, ο κ. Μπέργκερ διευκόλυνε την επικοινωνία Ελλήνων διπλωματών με άλλους Αμερικανούς αξιωματούχους που διαθέτουν πείρα στον χειρισμό τέτοιων θεμάτων.

Ταυτόχρονα, ο κ. Μπέργκερ ενημέρωσε τον νέο πρεσβευτή για την πολιτική και οικονομική «χορογραφία» της Αθήνας και φέρεται ότι «έσωσε», προς το παρόν τουλάχιστον, τον κ. Τσούνη από δύο θανάσιμους κινδύνους. Πρώτον, τον ασφυκτικό εναγκαλισμό του από διάφορους Ελληνες πολιτικούς, όπως ο υπουργός Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδης, που χαρακτήρισε, δημόσια, τον πρεσβευτή όχι Ελληνοαμερικανό αλλά Ελληνα. Χωρίς να καταλαβαίνει ο κ. Γεωργιάδης (ή χωρίς να τον νοιάζει) ότι ο κ. Τσούνης θα «καεί» και ο λόγος του δεν θα μετράει στην Ουάσινγκτον, αν φαίνεται ότι δεν εκπροσωπεί πραγματικά τα συμφέροντα των ΗΠΑ.

Ο δεύτερος κίνδυνος, που αποσόβησε ο κ. Μπέργκερ, ήταν η απόρριψη του κ. Τσούνη από τα μόνιμα στελέχη της πρεσβείας και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που είναι πάντα καχύποπτα έναντι των εξωϋπηρεσιακών διορισθέντων. Βέβαια, αυτό μένει να φανεί και στο κοντινό μέλλον, όταν ο κ. Μπέργκερ αντικατασταθεί από την Ε. Ολσον, που λέγεται ότι είναι «σκληρή» και με παγιωμένες απόψεις για τα Ελληνοτουρκικά και τα άλλα ζητήματα της περιοχής μας.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα