Το Συμβούλιο Εφετών Χαλκίδας έκρινε ως άκυρη την κατάσχεση του ιρανικού πετρελαίου από το δεξαμενόπλοιο «Lana»

Απόφαση-κόλαφος για την κυβέρνηση

Πρωτοφανής είναι η γελοιοποίηση της κυβέρνησης Μητσοτάκη και των εθνικά επικίνδυνων χειρισμών της, με τη δικαστική απόφαση-καταπέλτη που έκρινε ως άκυρη την κατάσχεση του ιρανικού πετρελαίου από το δεξαμενόπλοιο «Lana». Η απόφαση αφήνει απολύτως εκτεθειμένο το Μέγαρο Μαξίμου, που έφτασε στο σημείο να θέσει εν κινδύνω την ελληνική ναυτιλία, αλλά και τις διμερείς μας σχέσεις με το Ιράν, προς όφελος αλλότριων και συγκεκριμένα αμερικανικών συμφερόντων.

Χθες, το Συμβούλιο Εφετών Χαλκίδας έκανε δεκτές τις αντιρρήσεις που είχε καταθέσει μία ημέρα πριν η πλοιοκτήτρια εταιρία για τις αρχικές διατάξεις της ανακρίτριας Χαλκίδας, με βάση τις οποίες είχε γίνει η κατάσχεση και μετάγγιση 107.000 τόνων ιρανικού πετρελαίου από το δεξαμενόπλοιο «Lana». Επί της ουσίας, με αυτή την απόφαση-χαστούκι στην ελληνική κυβέρνηση το Συμβούλιο Εφετών δικαίωσε την ιρανική πλευρά και ακύρωσε τα περί κατάσχεσης.

Αυτό σημαίνει στην πράξη πως το πετρέλαιο θα πρέπει να μεταφερθεί πίσω στο «Lana», από το μισθωμένο από τις ΗΠΑ «Ice Energy». Η απόφαση, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, προέκυψε ταυτοχρόνως με τις επαφές αξιωματούχων της Ελλάδας και του Ιράν, αναμένεται, εκτός απροόπτου, να οδηγήσει σε αποκλιμάκωση της έντασης με την Τεχεράνη. Το βλέμμα όλων, φυσικά, είναι στραμμένο στα ελληνικά δεξαμενόπλοια που παραμένουν υπό ιρανικό έλεγχο έπειτα από επέμβαση μονάδων των Φρουρών της Επανάστασης και στους Ελληνες ναυτικούς.

Η δικαστική απόφαση είναι, αν μη τι άλλο, κόλαφος για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος έσπευσε να διαρρήξει τις σχέσεις με το Ιράν, δίχως κανένα ουσιαστικό συμφέρον, και χωρίς δεύτερη σκέψη, προφανέστατα υπό την πίεση των Αμερικανών. Σημειωτέον πως στην Ευρώπη δεν υπάρχουν καν μέτρα κατά του Ιράν, παρά μόνο στην Αμερική. Υπενθυμίζεται πως η δέσμευση των ελληνικών δεξαμενοπλοίων, που είχε έρθει ως «απάντηση» στη δέσμευση του φορτίου του δεξαμενόπλοιου «Lana», έγινε στο πλαίσιο δικαστικής συνδρομής προς τις ΗΠΑ, με τους Αμερικάνους να ισχυρίζονται ότι τα έσοδα από την πώληση του πετρελαίου θα κατέληγαν στη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.

Τελικά, μετά τις χθεσινές εξελίξεις οι Αμερικανοί ανέλαβαν να πληρώσουν για το κατασχεθέν πετρέλαιο προκειμένου να αντικατασταθεί.

Η αντιπολίτευση

Μετά τις ραγδαίες δικαστικές εξελίξεις, το παζλ του ευτελισμού της κυβέρνησης συμπλήρωσε η τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου, ο οποίος δεν έδειξε καμιά διάθεση να απολογηθεί, παρά δήλωσε σχετικώς πως «η Δικαιοσύνη στη χώρα μας λειτουργεί ανεξάρτητα, με βάση το πλαίσιο, τα στοιχεία, τις αποφάσεις και τις υποθέσεις πάνω στις οποίες καλείται να αποφασίσει».

Ερωτηθείς, δε, για το αν η απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης ανοίγει τον δρόμο για διαπραγματεύσεις με το Ιράν για την επιστροφή των Ελλήνων ναυτικών, ισχυρίστηκε πως «εμείς δεν συνδέσαμε ποτέ τα δύο περιστατικά. Είπαμε εξαρχής ότι ήταν αδικαιολόγητη και απρόκλητη η συμπεριφορά των ιρανικών Αρχών στα ελληνικά πλοία».

Την ίδια ώρα, σφοδρή υπήρξε η αντίδραση της αντιπολίτευσης, με τον ΣΥΡΙΖΑ να υποστηρίζει πως η χώρα μας εκτίθεται ανεπανόρθωτα λόγω των «παλινωδιών» της κυβέρνησης, που δρα ως δεδομένος σύμμαχος. «Οι παλινωδίες της κυβέρνησης του “πιστού και δεδομένου” Μητσοτάκη εκθέτουν καθημερινά τη χώρα, μετατρέποντάς την σε προκεχωρημένο φυλάκιο της Δύσης, και διακινδυνεύουν τις διπλωματικές της σχέσεις και την ελληνική ναυτιλία» αναφέρει η Κουμουνδούρου, διερωτώμενη «τι θα πει σήμερα ο κ. Οικονόμου, ο οποίος δήλωνε ότι οι ενέργειες που έγιναν έγιναν με βάση τις διεθνείς συμβάσεις και υποχρεώσεις της χώρας;» Ή ο κ. Μητσοτάκης, που τόνιζε πόσο σημαντική δύναμη είναι η ελληνική ναυτιλία, την οποία πρέπει να στηρίζουμε έμπρακτα»;

Σκληρή ανακοίνωση εξέδωσε και η Ελληνική Λύση, σημειώνοντας πως η απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης τεκμηρίωσε ότι οι χειρισμοί της κυβέρνησης στην υπόθεση της κατάσχεσης του φορτίου από το ιρανικό δεξαμενόπλοιο ήταν νομικά εσφαλμένοι και εθνικά επικίνδυνοι. «Η Ελληνική Λύση θα ζητήσει τη διερεύνηση της συγκεκριμένης υπόθεσης σε βάθος προκειμένου να αποκαλυφθούν όλες οι σκοτεινές πτυχές» υπογραμμίζει ταυτοχρόνως το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου, καλώντας την κυβέρνηση του Ιράν να απελευθερώσει άμεσα τους Ελληνες ναυτικούς και να φροντίσει για την ασφαλή επιστροφή τους.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα