Βουλή: Εξόρμηση… για εκλογές

Προεκλογικός πυρετός επικρατεί -και- στη Βουλή. Τα σημάδια ότι οι διπλές κάλπες έρχονται το φθινόπωρο ολοένα πληθαίνουν, μια και δεν φαίνεται να υπάρχει άλλη εναλλακτική για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, υπό το βάρος των επιπτώσεων του πολέμου, της ενεργειακής κρίσης, αλλά και των τουρκικών απειλών.

Ακόμη και οι «γαλάζιοι» βουλευτές πλέον, οι οποίοι μέχρι πριν από μερικές εβδομάδες ήταν «σφίγγες», ομολογούν στα πηγαδάκια του Κοινοβουλίου πως το βασικό σενάριο αυτή τη στιγμή είναι η προκήρυξη εκλογών μετά τη θερινή ραστώνη. Μοναδική τους επιφύλαξη είναι το ενδεχόμενο εκτεταμένων πυρκαγιών τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, που πιθανώς να ανατρέψουν τους σχεδιασμούς του Μαξίμου.

Ποιες είναι, όμως, οι ενδείξεις στη Βουλή ότι έρχονται εκλογές το φθινόπωρο; Πρώτα πρώτα η πληθώρα επιτροπών σεμιναριακού τύπου που συγκαλούνται, προκειμένου να παίρνουν οι βουλευτές μας το 75άρι. Εχει παρατηρηθεί διαχρονικά ότι, όταν πλησιάζουν εκλογές, οι άσχετες επιτροπές της Βουλής αυξάνονται, μια και τα προεκλογικά έξοδα είναι πολλά και επείγοντα, και το επίδομα επιτροπών διόλου αμελητέο. Το αντικείμενο των επίμαχων επιτροπών, βεβαίως, είναι απολύτως θεωρητικό και χωρίς κανένα πολιτικό ενδιαφέρον. Οι περισσότερες είναι, άλλωστε, αμιγώς επιστημονικού αντικειμένου.

Προ ολίγων ημερών, λόγου χάρη, η Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων συνεδρίασε με θέμα την έγκαιρη παρέμβαση στην ψύχωση, με καθηγητές να ενημερώνουν σχετικά. Εντύπωση προκαλούν και οι συχνές συνεδριάσεις της Επιτροπής Προστασίας του Περιβάλλοντος, η οποία, ανάμεσα στα άλλα, συγκλήθηκε για να ενημερώσει τα μέλη της για την περιβαλλοντική και την κλιματική νομοθεσία… των Ηνωμένων Πολιτειών!

Δεύτερος προεκλογικός οιωνός, τα κενά βουλευτικά έδρανα. Τις τελευταίες ειδικά ημέρες, ακόμη και στη συζήτηση σημαντικών νομοσχεδίων, η αίθουσα της Ολομέλειας είναι σχεδόν άδεια. Οπως σχολίασε εύστοχα βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μπορεί στην αίθουσα να ψάχνεις βουλευτή με το… κιάλι, αλλά, όταν ανοίγεις τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όλοι είναι ενεργοί και ανεβάζουν φωτογραφίες από τις περιοδείες στις ιδιαίτερες πατρίδες τους. Ειδικά τις Παρασκευές, το Κοινοβούλιο θυμίζει πλέον Γ’ Λυκείου μπροστά στις πανελλαδικές!

Μετά το μεσημέρι, γραφεία και διάδρομοι αδειάζουν, μια και οι 300 τρέχουν στα χωριά τους για το τριήμερο προκειμένου να συσφίγξουν τις σχέσεις με τους δυνάμει ψηφοφόρους τους. Και οι αρχηγοί των κομμάτων, όμως, δεν επισκέπτονται δα και τόσο συχνά τον «ναό της δημοκρατίας». Οι ομιλίες στην Ολομέλεια τόσο από τον πρωθυπουργό όσο και από τους αρχηγούς της αντιπολίτευσης έχουν περιοριστεί αισθητά, με τους «ταγούς» μας να τρέχουν ανά την Ελλάδα για τις περιοδείες που έχουν ξεκινήσει από την άνοιξη, ευρισκόμενοι ήδη σε προεκλογικό οργασμό.

Ένα ακόμη σημάδι ότι πλησιάζει η ώρα να μιλήσει ο λαός είναι οι… πόζες στους διαδρόμους και στην Ολομέλεια. Την περασμένη εβδομάδα, ξανθιά ευειδής βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας φωτογραφιζόταν για αρκετή ώρα στο περιστύλιο από επαγγελματία φωτογράφο, προκαλώντας λογής λογής σχόλια και ψιθύρους. Δεν είναι η μόνη. Τα «κλικ» στον διάδρομο και στις επιτροπές δίνουν και παίρνουν, και πότε αναρτώνται επιτόπου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πότε μένουν ως «καβάτζα» για τα προεκλογικά φυλλάδια. Εδώ και λίγο καιρό, μάλιστα, οι βουλευτές, ακόμη και όταν απευθύνουν επίκαιρη ερώτηση σε υπουργό, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ζητούν να τοποθετηθούν από το βήμα και όχι από τα έδρανα, ως είθισται, προκειμένου να βγουν καλύτερη φωτογραφία!

Ενδεικτικό του προεκλογικού κλίματος είναι και το σκηνικό που έχει στηθεί με τις άδειες των συνεργατών των βουλευτών. Πριν από λίγες ημέρες, η «Καθημερινή» σε δημοσίευμά της ανέφερε ότι η Νέα Δημοκρατία έχει δώσει εντολή στους εργαζομένους της να πάρουν καλοκαιρινή άδεια μέχρι τις 15 Αυγούστου. Και στη Βουλή το κλίμα είναι ανάλογο. Αρκετοί είναι οι βουλευτές -από όλα τα κόμματα- που έχουν ζητήσει ευγενικά από τους επιστημονικούς τους συνεργάτες να επιστρέψουν στις 20 Αυγούστου, γνωρίζοντας πως σε ενδεχόμενη κάλπη αμέσως μετά τα μπάνια του λαού ο χρόνος για την προεκλογική εκστρατεία θα είναι εκ των πραγμάτων λιγοστός και εξαιρετικά πολύτιμος.

Επιπλέον, έχουν πολλαπλασιαστεί οι ερωτήσεις τοπικού ενδιαφέροντος από κυβερνητικούς και μη βουλευτές. Βεβαίως, οι 300 πάντοτε κατέθεταν, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ερωτήσεις σχετικά με τις εκλογικές τους περιφέρειες, συνήθως και με μπόλικες αιχμές. Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα κατατίθενται δεκάδες τέτοιες ερωτήσεις σε καθημερινή βάση και από πρωτοκλασάτα μέλη του Κοινοβουλίου. Μάλιστα, έχουν αυξηθεί και τα σχετικά δελτία Τύπου.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα