ΔΕΗ: Ο Στάσσης αγόρασε πάλι στα κρυφά μετοχές 816.814 €

Το πρόγραμμα των bonus συνεχίζεται κανονικά, παρότι δεν μοιράζονται ακόμα στα golden boys. Γιατί δεν το ακυρώνουν;

Του Βασίλη Γαλούπη

Τι κι αν η κυβέρνηση δεσμεύτηκε στις 2 Μαΐου, με ρητή δήλωση του εκπροσώπου της Γιάννη Οικονόμου, ότι «το δικαίωμα δεν πρόκειται να ασκηθεί» για τα χρυσά μπόνους 16.000.000 ευρώ; Τι κι αν ο πρωθυπουργός σύρεται στη Βουλή, σε μια συζήτηση που διαρκώς αναβάλλει από τις αρχές Μαΐου, μετά την επίκαιρη ερώτηση Τσίπρα για το «προκλητικό πάρτι golden boys της ΔΕΗ με υπέρογκα μπόνους»; Ο Στάσσης και η παρέα του συνεχίζουν απτόητοι να «τρέχουν» κανονικά το πρόγραμμα αγοράς μετοχών με λεφτά της επιχείρησης, με σκοπό την προκλητική αυτοεπιβράβευσή τους.

Για ακόμα μια φορά πάνω σε αργία, όπως είχε συμβεί και την παραμονή Χριστουγέννων με την επίσημη έναρξη του συγκεκριμένου προγράμματος, η ΔΕΗ ανακοίνωσε νέα αγορά ιδίων μετοχών, αξίας άνω των 800.000 ευρώ!

Συγκεκριμένα, την Παρασκευή, όταν όλα «νέκρωναν» λόγω Αγίου Πνεύματος, η ΔΕΗ ενημέρωσε ότι αγόρασε ακόμα 145.000 ίδιες μετοχές αντί 816.814 ευρώ. Ετσι, για το πρόγραμμα των υπερμπόνους των στελεχών έχουν ήδη αγοραστεί συνολικά 851.238 μετοχές, με το ποσό που έχει σπαταληθεί ως τώρα να αγγίζει πια τα 7.000.000 ευρώ! Κάτι που σημαίνει ότι σχεδόν το μισό μπόνους έχει διασφαλιστεί, αν και η καταληκτική ημερομηνία είναι τον Ιούνιο του 2023.

Είναι η πρώτη φορά απ’ όταν ξέσπασε ο σάλος, μετά τις αποκαλύψεις της «δημοκρατίας» στα τέλη Απριλίου, που η ΔΕΗ προχωρά ξανά σε αγορά μετοχών. Κάτι που αποδεικνύει ότι ο Στάσσης νιώθει άτρωτος, αλλά και αδιάφορος για το γεγονός ότι προκαλεί με το ανάκτορο στην Τζια, τους εξωφρενικούς μισθούς και τα μπόνους εκτός ελληνικής πραγματικότητας. Σε ένα τάιμινγκ που η ΔΕΗ καταφεύγει σε πιλοτική δίκη -είναι προγραμματισμένη για σήμερα στον Αρειο Πάγο- προκειμένου να φρενάρει τις χιλιάδες προσφυγές στη Δικαιοσύνη απελπισμένων καταναλωτών για τη ληστρική ρήτρα αναπροσαρμογής, η επιχείρηση δημοσίου συμφέροντος και ενδιαφέροντος δαπανά ακόμα 816.814 ευρώ. Επειδή για το μόνο που αγχώνονται, τελικά, τα golden boys της είναι τα μπόνους…

Η διοίκηση Στάσση συνεχίζει να δρα απροκάλυπτα, επειδή έχει κυβερνητική ασπίδα. Και γι’ αυτό ζητά από τη γενική συνέλευση της 29ης Ιουνίου ψήφο ανανέωσης θητείας, ώστε να συνεχίσει το έργο της και την επόμενη τριετία. Εχοντας ήδη τσακίσει τους καταναλωτές και έχοντας εμφανίσει αυξημένα έσοδα ουσιαστικά μόνο από το ξεπούλημα των μετοχών του Δημοσίου και τη ρήτρα αναπροσαρμογής.

Ο Στάσσης αποτελεί προσωπική επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη. Στελέχη της κυβέρνησης, όπως ο Γιάννης Οικονόμου, ο Κώστας Σκρέκας και ο Άδωνις Γεωργιάδης, έσπευσαν από την πρώτη στιγμή να τον στηρίξουν με σκληροπυρηνική ρητορική, όταν τα δημοσιεύματα και τα social media έπαιρναν φωτιά.

Η κυβέρνηση μπορεί να έχει φθορά από τους εξοντωτικούς λογαριασμούς ρεύματος και την ελληνική πατέντα της ρήτρας αναπροσαρμογής, αλλά στηρίζει με νύχια και με δόντια την επιλογή της. Κι ας εκτίθεται και η ίδια, κι ας έχει μηδενιστεί η παραγωγή στις λιγνιτικές μονάδες που θα ελάφρυνε τους λογαριασμούς, σε αντίθεση με τις εξαγγελίες Μητσοτάκη.

Όσο για τη φάρσα με τη φορολόγηση 90% των υπερκερδών των 927.000.000 ευρώ, με τα 730.000.000 ευρώ να αφορούν τη ΔΕΗ του Στάσση; Θα φορολογηθούν… κάποτε. Οσο, άλλωστε, «τρέχουν» οι υπέρογκοι μισθοί, τα μπόνους και οι ανανεώσεις θητειών και όσο συνεχίζεται η αφαίμαξη στα νοικοκυριά ώστε να γεμίζουν τα ταμεία της ΔΕΗ, το νερό παραμένει στο αυλάκι. Το όλο σύστημα δουλεύει άψογα για τα golden boys της ΔΕΗ, αλλά οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής -Μαξίμου και Υπερταμείο- κάνουν πλάτες σε ένα πάρτι που έχει πάει ήδη πολύ μακριά.

Η αύξηση των απολαβών και των μπόνους της διοίκησης Στάσση δεν συνδέεται με την αύξηση της αξίας της εργασίας τους, ούτε με την παραγωγικότητα. Δεν μεγαλώνουν την πίτα της ΔΕΗ, αλλά η κερδοφορία βασίζεται πάνω σε «χαράτσια» για τους καταναλωτές. Γι’ αυτό και η κυβέρνηση δεν προχώρησε νωρίτερα στο μέτρο που είχε προαναγγείλει θριαμβευτικά, την ουσιαστική κατάργηση της ρήτρας. Για να κλείσει πρώτα το εξάμηνο με κερδοφορία της ΔΕΗ. Τι κερδοφορία, όμως, θα είχε να επιδείξει στους μετόχους η διοίκηση Στάσση αν δεν υπήρχαν εφευρέσεις τύπου ρήτρας;

Η ΔΕΗ βγάζει τεράστια υπερκέρδη, αποδεδειγμένα πλέον από τη ΡΑΕ, εκμεταλλευόμενη μια εθνική ενεργειακή κρίση και ξεζουμίζοντας τους πολίτες. Η διοίκησή της δεν έχει προστατεύσει τους καταναλωτές, όπως όφειλε λόγω του δημόσιου χαρακτήρα της, αλλά ούτε και τους μετόχους της με την κατρακύλα της μετοχής ως θα όφειλε ως ιδιωτική επιχείρηση, ώστε να αξίζει τέτοιες αμοιβές και τέτοια μπόνους. Το αντίθετο.

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα