Κλείδωσε η έξοδος από την ενισχυμένη εποπτεία

Το Eurogroup ενέκρινε και την αποδέσμευση δόσης 748.000.000 € για την ελάφρυνση του χρέους

Τ ο πράσινο φως για το κλείσιμο της 14ης και τελευταίας μεταμνημονιακής αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας έδωσε το Eurogroup, ενώ κλείδωσε και η έξοδος της Ελλάδας από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας στο τέλος Αυγούστου.

«Η Ελλάδα και οι Ελληνες υποδέχονται σήμερα μία σημαντική εθνική επιτυχία: με τη σφραγίδα του Eurogroup, η οικονομία μας απελευθερώνεται, πλέον, από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας. Κλείνει, έτσι, ένας επώδυνος κύκλος, που άνοιξε πριν από 12 χρόνια και ταυτόχρονα ανοίγει μία νέα εποχή αυτόνομων επιλογών για την ανάπτυξη της χώρας και την ευημερία των πολιτών της. Έτσι, μετά την άρση των κεφαλαιακών περιορισμών και την εξόφληση των δανείων του ΔΝΤ επιτυγχάνεται και ο τρίτος στόχος που εξαρχής είχε θέσει η κυβέρνηση, ανοίγοντας τον δρόμο για τον μεγάλο εθνικό στόχο: την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, που ξεκλειδώνει ακόμα περισσότερες ευκαιρίες ευημερίας για όλους» υπογράμμισε σε δήλωσή του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μετά το Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έκανε λόγο για ιστορική ημέρα για την Ελλάδα. «Το Eurogroup σημειώνει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να μην παρατείνει την ενισχυμένη εποπτεία μετά τη λήξη της στις 20 Αυγούστου 2022. Μαζί, η ενδεχόμενη λήξη της ενισχυμένης εποπτείας, η εφαρμογή των μεταρρυθμιστικών δεσμεύσεων, η πλήρης αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ και η κατάργηση νωρίτερα των εναπομεινάντων κεφαλαιακών ελέγχων θα κλείσουν μια περίοδο προκλήσεων από το 2010» αναφέρει η ανακοίνωση του Eurogroup.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης ενέκριναν και την αποδέσμευση της προτελευταίας δόσης, ύψους 748.000.000 ευρώ, για την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους της Ελλάδας.

Σημειώνεται πως εκκρεμεί η αποδέσμευση ακόμα μιας δόσης, ύψους 700.000.000 ευρώ, από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων, η οποία αναμένεται να αποδεσμευτεί τον ερχόμενο Δεκέμβριο, εφόσον η χώρα μας εκπληρώσει μια σειρά από εκκρεμότητες που έχουν απομείνει από προηγούμενες αξιολογήσεις.

Πηγές του οικονομικού επιτελείου ανέφεραν πως αυτή η επιλογή έγινε σε συνεννόηση με την Ευρώπη, καθώς το ενδεχόμενο «διπλής» καταβολής των δόσεων για το χρέος θα συνοδευόταν από ψηφοφορία σε ευρωπαϊκά κοινοβούλια, όπως το γερμανικό. Με το «σπάσιμο» της δόσης αποφεύγεται η διαδικασία της ψηφοφορίας.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα