Ο Ερντογάν «σημαδεύει» δύο βραχονησίδες-κλειδιά του Αιγαίου

Σχεδιάζει να θέσει θέμα κυριαρχίας σε Χταπόδια και Μελαμπιούς για να οδηγήσει την Αθήνα σε αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάννης

Από την Κύρα Αδάμ

Eνώ η Αθήνα εντάσσει τις τουρκικές ενέργειες στην επίδειξη ρητορικής και στα αφηγήματα του Ερντογάν, επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι η Αγκυρα έχει ήδη σχεδιάσει προσπάθεια επιθετικής ενέργειας στη βραχονησίδα Χταπόδια, μεταξύ Ικαρίας και Μυκόνου, στις συντεταγμένες 37.41Ν 25.57 Ε, δηλαδή περίπου 30 χλμ. ανατολικά της μέσης του Αιγαίου (25ος μεσημβρινός) καθώς και προσπάθεια στη βραχονησίδα Μελαμπιοί ή Μελάντιοι.

Μια τέτοια τουρκική προσπάθεια -που είναι άγνωστο πότε θα εκδηλωθεί- βασίζεται αποκλειστικά στην επιπολαιότητα της κυβέρνησης, η οποία παράνομα, ψευδώς και από το πουθενά εντάσσει τις βραχονησίδες του Αιγαίου στις Συνθήκες Λωζάννης και Παρισίων.

Από την αρχή του έτους υπάρχει συνεχής τουρκική ναυτική και αεροπορική παρουσία στις δύο αυτές βραχονησίδες, με παράνομες διεθνείς τουρκικές αγγελίες για εκτέλεση ασκήσεων με πυρά.

Παράλληλα και σε μόνιμη χρονικά βάση, τουρκικά UAV’s, F-16 και αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου πετάνε πάνω από αυτές τις βραχονησίδες, οι οποίες απέχουν 28 χλμ. περίπου από τις τουρκικές ακτές και βρίσκονται εντός της εμβέλειας των τουρκικών οπλικών συστημάτων εδάφους – εδάφους.

Όπως φαίνεται στον χάρτη, η Αγκυρα προετοιμάζει προσπάθεια επιθετικής ενέργειας στην περιοχή από τις αρχές του έτους, με μόνιμη τουρκική στρατιωτική παρουσία, πρωτίστως στα Χταπόδια (μεγάλη βραχονησίδα) αλλά και στους Μελαμπιούς, και εκτελεί συνεχείς ασκήσεις με πυρά.

Στόχος του Ερντογάν δεν είναι η κατάληψη των δύο αυτών βραχονησίδων ή και άλλων με μόνιμη παρουσία τουρκικού στρατιωτικού προσωπικού, καθόσον δεν ρισκάρει εμπλοκή σε γενικευμένο πόλεμο.

Στόχος της Αγκύρας είναι να οδηγήσει την Αθήνα στο ΔΔΧ ή στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ή σε διαιτησία ή σε διμερείς διαπραγματεύσεις, για να πάρει αμπάριζα και να θέσει θέμα ιδιοκτησιακού καθεστώτος ορισμένων νήσων, και για να οδηγήσει σε αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάννης.

Τυχόν εκδήλωση τουρκικής προσπάθειας επιθετικής ενέργειας στις δύο βραχονησίδες, και όχι μόνον, έχει στόχο την αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάννης και την αναίμακτη μοιρασιά του Αιγαίου, και βασίζεται στη διαχρονική ελληνική πολιτική του θεατή.

Στα σκαριά ένα νέο θερμό επεισόδιο με άρωμα Ιμίων

Οποια επιθετική ενέργεια θα μπορούσε να εκδηλωθεί με αντιγραφή των Ιμίων είτε με προσάραξη πλοίων στις βραχονησίδες είτε με τοποθέτηση σιδερένιων ιστών με τουρκικά χρώματα είτε με τουρκικές σημαίες, ενώ θα είναι προετοιμασμένη η Αγκυρα για γενική εμπλοκή, ανάλογα με την αντίδραση της Αθήνας. Ετσι, δεν θα πρέπει να θεωρείται τυχαία η αγκυροβόληση μεγάλων τουρκικών αλιευτικών πλησίον των νησίδων το 2021, δήθεν λόγω καιρού.

Η προσπάθεια τουρκικής επιθετικής ενέργειας, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ενέργειες της Αγκύρας στο Αιγαίο, θα μπορούσε να υποστηριχθεί σε πρώτη φάση με UAV’s (έλεγχος, κατασκόπευση περιοχής), με τα οποία έχει κατακλύσει το τελευταίο διάστημα η Αγκυρα το Αιγαίο. Και ανάλογα με την αντίδραση της Αθήνας μπορεί να υπάρξει εμπλοκή του συνόλου των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων μαζί με USV’s (Unmanned Sea Vehicles), τα οποία σχεδιάστηκαν με τη βοήθεια της Ρωσίας και αποτελούν μέγιστη απειλή για το Πολεμικό Ναυτικό (πρόκειται για μη επανδρωμένα μικρά υποβρύχια-τορπίλες).

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα