Πανηγυρική δικαίωση για τη δημοκρατία! Οριστική και αμετάκλητη απαλλαγή του εκδότη Ιωάννη Φιλιππάκη για τη δήθεν σκευωρία

καταρρίπτονται τα τερατώδη ψέματα του Μιωνή και οι μηχανορραφίες για να θαφτεί το σκάνδαλο Novartis

Τη μεγαλύτερη δικαίωση αποτελεί το οριστικό και αμετάκλητο απαλλακτικό βούλευμα που εκδόθηκε χθες λίγο πριν από τα μεσάνυχτα από το πενταμελές Δικαστικό Συμβούλιο του Ειδικού Δικαστηρίου για τον εκδότη της «δημοκρατίας» Ιωάννη Φιλιππάκη σε σχέση με το σενάριο της δήθεν σκευωρίας στην υπόθεση Novartis, αλλά και τη δήθεν σκευωρία που ισχυριζόταν και περιέφερε ο πρωταγωνιστής της «λίστας Λαγκάρντ» Σάμπυ Μιωνής.

Η απόφαση της Δικαιοσύνης καταρρίπτει με εκκωφαντικό τρόπο όλο το κατηγορητήριο που είχε στηθεί επιμελώς προκειμένου να στοχοποιηθεί η εφημερίδα μας. Φωτίζει παράλληλα πέραν πάσης αμφιβολίας την αλήθεια και καταδεικνύει με τον πλέον ισχυρό τρόπο πως η «δημοκρατία» υπηρέτησε ατρόμητα το δημοσιογραφικό λειτούργημα, τολμώντας αποκαλύψεις για τα τεράστια σκάνδαλα που έφεραν τη χώρα μας στο χείλος του γκρεμού, και γι’ αυτόν τον λόγο επιχειρήθηκε η ανηλεής δίωξή της. Καταδεικνύει, τέλος, όλες τις κατασκευασμένες κατηγορίες που έγινε προσπάθεια να αποδοθούν στον κ. Φιλιππάκη και συνάμα τον τρόπο, τη μεθοδολογία και τους λόγους αυτής της προσπάθειας.

Απαλλακτικό είναι επίσης το βούλευμα για τους δημοσιογράφους Αλέξανδρο Τάρκα και Γιάννα Παπαδάκου, για τον εκδότη της εφημερίδας «Documento» Κώστα Βαξεβάνη, αλλά και για τους πρώην επίκουρους εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς Χρήστο Ντζούρα και Στέλιο Μανώλη. Οι μόνοι που παραπέμπονται στη διαδικασία του Ειδικού Δικαστηρίου είναι ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δημήτρης Παπαγγελόπουλους και η πρώην εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, αλλά μόνο για κάποιες κατηγορίες που αφορούν το σενάριο της δήθεν σκευωρίας στο σκάνδαλο Novartis. Επομένως, και γι’ αυτούς έχει στην πραγματικότητα καταπέσει το μεγαλύτερο μέρος του κατηγορητηρίου.

Το βούλευμα εκδόθηκε σε σκανδαλώδη χρόνο-εξπρές, δηλαδή σε λιγότερο από μία εβδομάδα μετά την κατάθεση στο Δικαστικό Συμβούλιο της πρότασης της εισαγγελέως Ελένης Μετσοβίτου-Φλουρή, μέσα από μία διαδικασία που χαρακτηρίστηκε θρίλερ. Στόχος αυτής της εξπρές διαδικασίας ήταν να εκδοθεί βούλευμα μέχρι χθες τα μεσάνυχτα, καθώς σήμερα αποχωρούν λόγω συνταξιοδότησης τρία μέλη του Δικαστικού Συμβουλίου. Στο ενδεχόμενο μη έκδοσης, λοιπόν, θα έπρεπε να αναπληρωθούν τα μέλη με εκ νέου ψηφοφορία και η διαδικασία απόφασης για παραπομπή ή μη θα έπαιρνε χρονική μετάθεση. Κάτι που, όπως αποδείχτηκε, έγινε τεράστια προσπάθεια να αποφευχθεί.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το βούλευμα ακολουθεί εν πολλοίς την πρόταση της εισαγγελέως του Ειδικού Δικαστηρίου, που είχε επίσης ζητήσει την πλήρη απαλλαγή εκδοτών και δημοσιογράφων. Διαφοροποιείται ως προς αυτή, όπως φαίνεται, στο τμήμα που αφορά τους επίκουρους εισαγγελείς, για τους οποίους η κυρία Μετσοβίτου-Φλουρή είχε ζητήσει να παραπεμφθούν.

Να υπενθυμίσουμε ότι η κυρία εισαγγελέας είχε κρίνει πως οι συγκεκριμένοι εκδότες και δημοσιογράφοι αντλούσαν πληροφορίες -και, μάλιστα, από τις πλέον αξιόπιστες πηγές- προκειμένου να ενημερώσουν το αναγνωστικό κοινό όπως ακριβώς προστάζει η φύση της δουλειάς τους. Είχε κρίνει, ακόμα, πως δεν προέκυψε κανένα στοιχείο που να δείχνει πως τα δημοσιεύματά τους είχαν πρόθεση να πιέσουν προκειμένου να πάρουν συγκεκριμένη τροπή οι παραπάνω υποθέσεις. Η κυρία εισαγγελέας είχε ακόμη επισημαίνει, και μάλιστα εμφατικά, πως έτσι κι αλλιώς υπήρχε καταιγισμός δημοσιευμάτων από όλους τους δημοσιογράφους γι’ αυτές τις υποθέσεις και όχι μόνο από τους προαναφερόμενους, και είχε σημειώσει πως δημοσιεύματα για θέματα που προκαλούν το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης δεν είναι δυνατόν να ποινικοποιούνται και να χαρακτηρίζονται προσπάθεια να δοθούν κατευθυντήριες γραμμές.

Απαλλαγή δημοσιογράφων

Η κυρία Μετσοβίτου-Φλουρή είχε δικαιώσει τους δημοσιογράφους για το σκάνδαλο Novartis, ενώ είχε καταρρίψει συνολικά τους ισχυρισμούς του Ελληνοϊσραηλινού επιχειρηματία και πρωταγωνιστή της «λίστας Λαγκάρντ» Σάμπυ Μιωνή όχι μόνο για τους δημοσιογράφους, αλλά και για τους εισαγγελείς και τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. Και το Δικαστικό Συμβούλιο αποδέχτηκε απόλυτα την πρότασή της σε αυτό το τμήμα.

Να υπενθυμίσουμε ακόμη πως και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε γίνει φορέας όλης της ψευδούς ρητορικής που στόχο είχε τη σπίλωση εκδοτών και δημοσιογράφων, αποκαλώντας τους από το βήμα της Βουλής «υπόκοσμο» και «συμμορία». Είχε εν ολίγοις πέσει στο ατόπημα να προεξοφλήσει την ενοχή τους πριν από την απόφαση της Δικαιοσύνης. Η οποία χθες τον διέψευσε πανηγυρικά.

Να υπενθυμίσουμε, τέλος, πως το τελευταίο διάστημα είχε στηθεί σωρεία «δικαστηρίων» σε μέσα ενημέρωσης, που έκριναν ένοχους εκδότες και δημοσιογράφους, με στόχο την κατατρομοκράτηση της Δικαιοσύνης και τον επηρεασμό της απόφασής της. Όσοι μοίρασαν αυθαίρετα ποινές θα βρεθούν τώρα στη δυσάρεστη θέση να πρέπει να εξηγήσουν όχι μόνο τις πράξεις τους.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα