Κογκρέσο: Τροπολογία για να μη δοθούν τα F-16 στην Τουρκία

Ομάδα βουλευτών επιχειρεί να «δέσει» τα χέρια του Μπάιντεν

Αποφασισμένοι να μπλοκάρουν την πώληση και την αναβάθμιση του τουρκικού στόλου μαχητικών F-16 της Τουρκίας είναι Αμερικανοί βουλευτές, της ομάδας για ελληνικά θέματα στο Κογκρέσο, οι οποίοι κατέθεσαν τροπολογία προκειμένου να «δέσουν» τα χέρια του Τζο Μπάιντεν, που είχε συμφωνήσει για την αναβάθμιση κατά τη συνάντησή του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη.

Η ομάδα των βουλευτών, ανάμεσα στους οποίους οι Τίνα Τίτους, Κρις Πάπας, Τσάρλι Κριστ, Κάρολιν Μαλόνεϊ, Φρανκ Παλόνε και Τζον Σαρμπάνης, κατέθεσε διακομματική τροπολογία στον αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ (NDAA), η οποία απαγορεύει στον πρόεδρο να μεταφέρει όπλα σε κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ που μέσα στον τελευταίο χρόνο έχει προχωρήσει σε επανειλημμένες παραβιάσεις του εναέριου χώρου ή της κυριαρχίας ή της εδαφικής ακεραιότητας άλλου κράτους-μέλους της συμμαχίας.

Η μοναδική περίπτωση κατά την οποία ο Τζο Μπάιντεν θα είχε τη δυνατότητα να υπερπηδήσει το κοινοβουλευτικό εμπόδιο είναι εάν πιστοποιήσει στο Κογκρέσο ότι κάτι τέτοιο είναι προς το ζωτικό συμφέρον εθνικής ασφάλειας ΗΠΑ. Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρόεδρος θα πρέπει να παρέχει μια λεπτομερή περιγραφή των συγκεκριμένων μέτρων που λαμβάνονται για να διασφαλιστεί ότι τα αμερικανικά όπλα δεν χρησιμοποιούνται για παραβιάσεις της κυριαρχίας άλλου μέλους του ΝΑΤΟ. Μεταξύ άλλων, στην τροπολογία υπενθυμίζεται πως η Τουρκία παραμένει υπό το καθεστώς των κυρώσεων CAATSA, λόγω της απόκτησης του ρωσικού συστήματος S-400, αλλά κυρίως πως έχει επιδοθεί σε μια σειρά ανταγωνιστικών ενεργειών στο Αιγαίο, τόσο με τις συστηματικές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου όσο και με την πραγματοποίηση υπερπτήσεων πάνω από τα ελληνικά νησιά.

Στην κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν οι Αμερικανοί βουλευτές αναγνωρίζουν ότι η υποχώρηση της Αγκυρας στην αντίθεσή της στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ είναι μια ευπρόσδεκτη εξέλιξη. Ωστόσο, υπενθυμίζουν ότι «την τελευταία δεκαετία η Τουρκία δεν ήταν παραγωγικό μέλος του ΝΑΤΟ, ούτε ένας αξιόπιστος σύμμαχος των ΗΠΑ» και επισημαίνουν ότι υπάρχουν ακόμα πάρα πολλά εκκρεμή ζητήματα τα οποία δεν πρέπει να επιτρέψουν τη μεταφορά των F-16 στην Τουρκία.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα