Έφυγε από τη ζωή ο αγωνιστής της ΕΟΚΑ Αυγ. Ευσταθίου

Ο ήρωας «Ματρόζος» που βασανίστηκε

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 88 ετών ο αγωνιστής της ΕΟΚΑ Αυγουστής Ευσταθίου, γνωστός με το ψευδώνυμο «Ματρόζος», που βρέθηκε στο πλευρό του Γρηγόρη Αυξεντίου στην τελευταία μάχη του στον Μαχαιρά.

Γεννημένος το 1934 στο δυτικό άκρο της Κύπρου, στην Πόλη Χρυσοχούς, ήταν το μικρότερο παιδί της οικογένειας. Τον Ιούλιο του 1955 ο Αυγουστής εντάχθηκε στην Εθνική Οργάνωση Κυπρίων Αγωνιστών (ΕΟΚΑ). Υστερα από διαταγή της οργάνωσης εκτέλεσε κάποιον και με διαταγή του τομεάρχη Λευκωσίας βγήκε στο αντάρτικο. Στα βουνά συνάντησε τον Γρηγόρη Αυξεντίου, ετέθη στην υπηρεσία του και έκτοτε έμεινε μαζί του, πλην ελαχίστων διαστημάτων. Λίγο πριν από την αποτρόπαια και στυγερή επίθεση των Βρετανών, κατά την οποία ο Αυξεντίου έγινε θυσία και ολοκαύτωμα στον βωμό της ελευθερίας, ο Αυγουστής Ευσταθίου μαζί με τους άλλους τρεις συναγωνιστές του, Φειδία Συμεωνίδη, Ανδρέα Στυλιανού και Αντώνη Παπαδόπουλο, διατάχθηκε από τον «μάστρο» του να εγκαταλείψει το κρησφύγετο.

Συνελήφθη, βασανίστηκε και ύστερα από τρεις ημέρες μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο για να περιποιηθούν τα εγκαύματά του. Καταδικάστηκε σε φυλάκιση και απολύθηκε με το τέλος του ενόπλου Αγώνα και την ανακήρυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Μιλώντας στη «δημοκρατία» πριν από περίπου έναν χρόνο, ερωτώμενος σχετικά με τις εξελίξεις στο Κυπριακό είχε πει: «Οταν έληξε ο αγώνας της ΕΟΚΑ, εγώ θεώρησα τον εαυτό μου έναντι του Αυξεντίου τυχερό. Ότι έζησα όσα έζησα μαζί του κι επιβίωσα. Τώρα λέω ότι είμαι άτυχος. Ατυχος, διότι τυχερός είναι ο Αυξεντίου που δεν έζησε να δει αυτά τα πράγματα που έχουν γίνει. Αγαπητέ μου, εμείς αγωνιστήκαμε για την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα. Εμάς ο οραματισμός μας ήταν η Μεγάλη Ελλάδα».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα