Στα σκαριά κυρώσεις της Δύσης στον «σουλτάνο»

Ανησυχίες για την αβάντα του Ερντογάν στον Πούτιν. Η Τουρκία θα πληρώνει σε ρούβλια το φυσικό αέριο της Ρωσίας

Μήνες αφότου ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει αφεθεί ανενόχλητος να αλωνίζει στο θέμα της ουκρανικής κρίσης, αλλά και την ώρα που η Δύση παλινωδεί ανάμεσα στην ανάγκη της να επιβάλει κυρώσεις στη Μόσχα και να διασφαλίσει τα συμφέροντά της, δυτικές κυβερνήσεις ανησυχούν τώρα για τις σχέσεις του Ερντογάν με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των «Financial Times», η Δύση παρακολουθεί με μεγάλη ανησυχία την ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων ανάμεσα στην Τουρκία και τη Ρωσία και προειδοποιεί για τον κίνδυνο η Αγκυρα να πληγεί από μέτρα αντιποίνων, αν βοηθήσει τη Μόσχα να παρακάμψει τις κυρώσεις που της έχουν επιβληθεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση και τις ΗΠΑ.

Προειδοποίηση

Σύμφωνα με τους «FT», η ανησυχία εντάθηκε μετά τη συνάντηση των δύο στο Σότσι, όπου Ερντογάν και Πούτιν συμφώνησαν να ενισχύσουν τη συνεργασία τους στους τομείς των μεταφορών, της γεωργίας, των χρηματοοικονομικών και των κατασκευών. Στην έγκριτη εφημερίδα μίλησαν ανώνυμα έξι δυτικοί αξιωματούχοι, οι οποίοι δήλωσαν ότι ανησυχούν για τη συμφωνία αυτή. Στο μεταξύ, στον απόηχο της συνάντησης, ο Τούρκος πρόεδρος επιβεβαίωσε ότι οι παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου στην Τουρκία θα πληρωθούν σε ρούβλια.

Επιβεβαίωση

«Μια θετική πτυχή της επίσκεψής μας στο Σότσι είναι η συμφωνία μας με τον Πούτιν για το ρούβλι. Οι συναλλαγές μας σε ρούβλια θα εξασφαλίσουν οφέλη για την Τουρκία και τη Ρωσία» δήλωσε ο αρχηγός του τουρκικού κράτους σε δημοσιογράφους κατά την πτήση επιστροφής του από το Σότσι, στη νότια Ρωσία.

Οι δύο πρόεδροι συμφώνησαν ότι οι παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου στην Τουρκία «θα πληρωθούν εν μέρει σε ρούβλια» επιβεβαίωσε και ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ. Ο Ερντογάν δεν διευκρίνισε τον όγκο των μελλοντικών συναλλαγών σε ρούβλια, όμως η Ρωσία επιδιώκει εδώ και μήνες να επιβάλει το νόμισμά της σε διεθνείς διακανονισμούς έναντι του ευρώ και του δολαρίου, εν μέσω των άνευ προηγουμένου δυτικών οικονομικών κυρώσεων κατά της Μόσχας για την εισβολή της στην Ουκρανία.

Υπενθυμίζεται πως, ενώ καταδίκασε άμεσα τη ρωσική επίθεση, η Τουρκία επέλεξε να τηρήσει ουδέτερη στάση και να μη συμμετάσχει στις δυτικές κυρώσεις κατά της Μόσχας. Αξίζει να σημειωθεί πως, το 2021, η Ρωσία αντιπροσώπευε περίπου το 1/4 των εισαγωγών πετρελαίου της Τουρκίας και το 45% των αγορών φυσικού αερίου της.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα