Διάγγελμα-προσβολή για το τέλος της ενισχυμένης εποπτείας

Ο Κυριάκος πανηγυρίζει για την έξοδο από τα Μνημόνια, που άφησαν γυμνή τη χώρα και υποθήκευσαν το μέλλον των παιδιών μας

Ρεπορτάζ
Β. Γαλούπης

A πό το 2010 μέχρι σήμερα μια ολόκληρη γενιά ανέργων και υπο-εργαζομένων 40άρηδων και 50άρηδων γύρισαν στο εφηβικό τους δωμάτιο για να τα βγάλουν πέρα. Γνωρίζοντας ότι δεν θα έχουν ούτε μία ευκαιρία να αποκτήσουν ξανά κανονική δουλειά με αξιοπρεπή μισθό.

Οι 30άρηδες δεν μπορούν να στήσουν σπιτικό, να αποκτήσουν παιδί, να προχωρήσουν στη ζωή τους. Οι 60άρηδες και οι 70άρηδες, όσο σκληρά κι αν δούλεψαν, υποχρεώνονται να μετράνε και το μισό ευρώ με τις συντάξεις πείνας που τους δίνουν. Με το ξαφνικό διάγγελμά του το Σάββατο, ο Ελληνας πρωθυπουργός προσπάθησε να πείσει ότι «καθαρίσαμε» από την ενισχυμένη επιτήρηση των Μνημονίων και ότι πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά. Μάλιστα, «ευχαρίστησε» τον ελληνικό λαό για τις… θυσίες του. Ομως, ο Ελληνας πρωθυπουργός άγγιξε τα όρια της προσβολής απέναντι στον ελληνικό λαό. Και στον ίδιο δρόμο τον ακολούθησαν οι Βρυξέλλες και τα γερμανικά ΜΜΕ με ισχυρές δόσεις υποκρισίας.

Οι θυσίες

Ο ελληνικός λαός δεν δέχτηκε ποτέ να κάνει θυσίες για τους λόγους που ήθελαν το ΔΝΤ, οι Βρυξέλλες, το Βερολίνο και μια χούφτα πολιτικοί της Ελλάδας. Το έδειξε με τον πιο εμφατικό τρόπο στο δημοψήφισμα. Τις «θυσίες» τού τις επέβαλαν με τον πιο βίαιο τρόπο που έχουμε δει σε ευρωπαϊκό κράτος μεταπολεμικά.

Για να σωθούν οι τράπεζες κι ένα νόμισμα-φετίχ υποχρέωσαν σε εξαθλίωση και ταπείνωση δεκαετιών τη χώρα μας. Τη φόρτωσαν με ενοχές. Την υποτιμούσαν και την κορόιδευαν. Και το βασικότερο; Της στέρησαν την προοπτική. Για την οποία προχθές μίλησε ψευδώς και με θράσος ο κ. Μητσοτάκης. Τα 12 έτη Μνημονίων για κάθε Ελληνα σημαίνουν τα πιο μαύρα χρόνια της ζωής του. Του άρπαξαν λεφτά, μισθούς, συντάξεις, καταθέσεις, περιουσία για να τα ρίξουν σε ένα βαρέλι χωρίς πάτο. Αυτή η απώλεια -αν όχι κλοπή- πλούτου αφήνει σήμερα ξεκρέμαστο κι εξαντλημένο έναν ολόκληρο λαό. Αθωράκιστο.

Πανικός στην Ευρώπη

Ολη η Ευρώπη πανικοβάλλεται από τον επερχόμενο χειμώνα. Οι Ευρωπαίοι πολίτες, όμως, έχουν αντοχές. Κανείς δεν πέρασε οικονομική κρίση, κανενός η οικονομία δεν σαρώθηκε, τα κράτη τους έχουν ισχυρά ταμεία. Ο πιο δύσκολος χειμώνας θα είναι πάλι για εμάς.

Το 2009 οι Ελληνες είχαν καταθέσεις 237 δισ. ευρώ. Μέσα σε τρία τέσσερα χρόνια Μνημονίου ξέμειναν με 150 δισ. ευρώ. Σήμερα έχουν αυξηθεί λίγο, αλλά «τρώνε» τα αποθέματα ο πληθωρισμός και οι λογαριασμοί. Σπίτια βγαίνουν σε πλειστηριασμούς, οι μισοί χρωστάνε στη ΔΕΗ, το ιδιωτικό χρέος προς το Δημόσιο φουσκώνει καθημερινά, το δημόσιο χρέος είναι μεγαλύτερο απ’ ό,τι προ Μνημονίων, με την κυβέρνηση να είναι η πιο σπάταλη μεταμνημονιακά.

Τα 12 χρόνια Μνημονίων «ξεπάστρεψαν» κυβερνήσεις, έκαναν συνένοχους Ελληνες πολιτικούς, ροκάνισαν την πολιτική σταθερότητα της χώρας. Τσάκισαν την εμπιστοσύνη στους θεσμούς. Ράγισαν τον κοινωνικό ιστό. Αυτά τα χρόνια δεν ήταν κάποιου είδους «θεραπεία» που θα μας έβγαζε καλύτερους, όπως μας πλάσαραν ο Σόιμπλε, το ΔΝΤ και οι υποστηρικτές των Μνημονίων, ανάμεσα σ’ αυτούς και ο Μητσοτάκης.

Η Ελλάδα δεν έχει λιγότερη διαφθορά από πριν. Εχει χειρότερα, λιγότερα και πιο φιμωμένα ΜΜΕ. Το έλλειμμα δημοκρατίας απασχολεί πλέον διεθνώς. Οι θεσμοί είναι διάτρητοι. Το «νέο» οικονομικό μοντέλο «αλά Φρανκενστάιν» παραπέμπει σε μια ελίτ ολιγαρχικού τύπου.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ έκανε λόγο για «μια επιτυχία που οφείλεται στη δέσμευση του ελληνικού λαού και των Αρχών σε συνδυασμό με την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη». Ο ελληνικός λαός, όμως, ειδικά μέσω του δημοψηφίσματος, αρνήθηκε να αναλάβει τη δέσμευση που εννοεί ο κ. Μισέλ. Ο,τι έγινε συνέβη με τον ελληνικό λαό να διατυπώνει την άρνησή του. Αρα, διά της ψυχολογικής – οικονομικής βίας.
Και, όπως μπορούμε σίγουρα να δούμε σήμερα πλέον, από το σημείο όπου βρισκόμαστε, τίποτα καλό δεν βγήκε από τα Μνημόνια για τον μέσο πολίτη. Δεν υπήρξαν κανενός είδους κάθαρση, κανενός είδους επανεκκίνηση και κανενός είδους πρόοδος. Η Ελλάδα παραμένει μια καταχρεωμένη χώρα «σερβιτόρων των 600 ευρώ» για τουρίστες και η μεγαλύτερη φιλοδοξία του πρωθυπουργού είναι να τη μετατρέψει σε ένα απέραντο Airbnb και σε ένα λούνα παρκ για «ανοιχτομάτηδες» που λανσάρονται ως επενδυτές.

Παράσταση

Το προχθεσινό διάγγελμα «θριάμβου» ήταν μια απελπισμένη, αλλά μη πειστική παράσταση ενός ανθρώπου που ψάχνει απεγνωσμένα από κάπου να πιαστεί για να ξεφύγει από τη σκληρή ατζέντα των υποκλοπών. Για την πλειονότητα των πολιτών, όμως, αυτά τα 12 χρόνια ήταν ένας εφιάλτης που συνεχίζεται και θα συνεχίζεται. Το 2009 φαίνεται όλο και πιο μακρινό.

Κανείς δεν πιστεύει πραγματικά ότι σήμερα, αύριο, έστω σε μερικά χρόνια η ζωή του θα καλυτερεύσει. Οτι η χώρα μας θα είναι περισσότερο ασφαλής σε σχέση με τους εθνικούς κινδύνους. Οτι θα αποκτήσουμε καλύτερη Υγεία και Παιδεία, ισχυρότερη θέση στον κόσμο. Τα Μνημόνια άφησαν γυμνή τη χώρα μας από εξοπλισμούς, από ΜΕΘ, από σχολεία. Με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων κι όλων των κομμάτων που τις στήριξαν.

Η σκληρή αντίδραση των κομμάτων

• ΣΥΡΙΖΑ: «Ο πιο αδίστακτος και χυδαίος πρωθυπουργός της Μεταπολίτευσης, αυτός που θα μείνει στην Ιστορία για το πλιάτσικο στο δημόσιο χρήμα και την κακοποίηση του κράτους δικαίου, απηύθυνε μια προεκλογική ομιλία με ξαναζεσταμένα ψέματα».

• ΠΑΣΟΚ: «Οι διθυραμβικές αναφορές του κ. Μητσοτάκη για “ιστορική μέρα” και ότι δήθεν “ξεπροβάλλει ένας νέος ορίζοντας ανάπτυξης και ευημερίας για όλους” έχουν αποκλειστικό στόχο να στήσουν ένα παραπλανητικό προεκλογικό αφήγημα».

• ΚΚΕ: «Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα του πρωθυπουργού περί “ανάπτυξης και ευημερίας για όλους” καταρρέουν με τον πιο επίσημο τρόπο, συνολικά μπροστά στην πολιτική που με σταθερότητα θυσιάζει τις ανάγκες των πολλών για την εξυπηρέτηση των λίγων».

• Ελληνική Λύση: «Η πανηγυρική δήλωση του πρωθυπουργού για την έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία τεκμηριώνει για άλλη μια φορά ότι έχουμε μια κυβέρνηση εκτός πραγματικότητας και έναν πρωθυπουργό που ζει σε παράλληλο σύμπαν. (…) Δυστυχώς, τον “λογαριασμό” που δημιούργησε θα κληθούν να τον πληρώσουν οι επόμενες γενιές Ελλήνων, όταν ο ίδιος θα αποτελεί ένα θλιβερό παρελθόν».

• ΜέΡΑ25: «Φαίνεται πως ο Αύγουστος είναι για τους μνημονιακούς διαχρονικά ο μήνας της “εξόδου”. “Εξοδο από τα Μνημόνια” βάπτιζε τον Αύγουστο του 2018 ο κ. Τσίπρας, βάζοντάς μας στο 4ο Μνημόνιο μέχρι το 2060. “Εξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία” βαπτίζει τώρα ο κ. Μητσοτάκης τη νέα λιτότητα και λεηλασία που βιώνουν καθημερινά οι πολίτες».

Τα έξι μεγάλα ψέματα που ειπώθηκαν από τα χείλη του αυτοθαυμαζόμενου πρωθυπουργού

1 ΕΙΠΕ: «Κλείνει ένας δωδεκαετής κύκλος που έφερε πόνο στους πολίτες, καθήλωση στην οικονομία και διχασμό στην κοινωνία. Για να ξεπροβάλει, όμως, ένας νέος, καθαρός ορίζοντας ανάπτυξης, ενότητας και ευημερίας για όλους».

Η ΑΛΗΘΕΙΑ: Με το δημόσιο χρέος να έχει αυξηθεί κατά 57 δισ. ευρώ στην τριετία Μητσοτάκη, τα «νέα» ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο να έχουν εκτιναχθεί μόνο το 2020 και το 2021 κατά 6,3 δισ. ευρώ και ένα στα δύο νοικοκυριά να μην μπορεί να αποπληρώσει τους λογαριασμούς ρεύματος, δεν μπορεί να γίνει καμία σοβαρή κουβέντα για προοπτική της οικονομίας. Ισως ο κ. Μητσοτάκης να βλέπει «ευημερία» από τα 7,5 δισ. ευρώ που δόθηκαν με απευθείας αναθέσεις σε «εκλεκτούς» με πρόσχημα την πανδημία και για τα μπόνους των «γαλάζιων golden boys» στις πρώην ΔΕΚΟ.

2 ΕΙΠΕ: «Η σημερινή εξέλιξη σηματοδοτεί το τέλος των Μνημονίων και όσων επιβλήθηκαν στο όνομά τους: δυσβάσταχτοι φόροι και περικοπές μισθών και συντάξεων».

Η ΑΛΗΘΕΙΑ: Για να σηματοδοτηθεί το τέλος των Μνημονίων σε φόρους, μισθούς και συντάξεις θα έπρεπε να έχουν επιστρέψει στα επίπεδα του 2010. Οταν οι μισθοί και οι συντάξεις ήταν διπλάσιοι και τριπλάσιοι από τους σημερινούς, όταν δεν υπήρχαν 1.000.000 άνεργοι κι όταν δεν είχαν επιβληθεί χαράτσια, όπως ο ΕΝΦΙΑ, το τέλος επιτηδεύματος κ.ά. Ακόμα κι έτσι, όμως, δεν θα ήταν θρίαμβος αν εν έτει 2022 λέγαμε ότι… καταφέραμε να γυρίσουμε 12 χρόνια πίσω, αλλά ότι πετάξαμε μια δεκαετία.

3 ΕΙΠΕ: «Η Ελλάδα σήμερα είναι μια άλλη Ελλάδα. Εμφανίζει υψηλή ανάπτυξη και μεγάλη πτώση της ανεργίας, που ήδη μειώθηκε 3 μονάδες από πέρυσι και 5 από το 2019».

Η ΑΛΗΘΕΙΑ: Εν μέρει ο πρωθυπουργός είπε μια αλήθεια. Η Ελλάδα σήμερα είναι πράγματι μια άλλη Ελλάδα – είναι η σκιά του εαυτού της… Η ανάπτυξη που αποτυπώνεται στα χαρτιά δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα και τις μορφές παρα-εργασίας, με χαρτζιλίκια αντί μισθού. Για να γίνουν βολικοί οι δείκτες ανεργίας «καταργήθηκε» ο ΟΑΕΔ και το κοινωνικό ασανσέρ έχει σπάσει. Το αόρατο «συμβόλαιο» που διέπει κάθε κοινωνία, ότι με σκληρή δουλειά ο πολίτης θα βελτιώσει τη ζωή του, δεν υπάρχει πλέον με τέτοιους ψωρομισθούς…

4 ΕΙΠΕ: «Κι όμως, σ’ έναν αβέβαιο κόσμο, η χώρα μας βαδίζει με τη βεβαιότητα της συνέπειας και του αποτελέσματος. (…) Αυξάνοντας τα συλλογικά έσοδα από την υπεραπόδοση της οικονομίας».

Η ΑΛΗΘΕΙΑ: Εν μέσω πανδημίας και τώρα ενεργειακής κρίσης – ακρίβειας, η κυβέρνηση απομυζεί τους πολίτες με ΦΠΑ και τέλη. Πριν για μάσκες και τεστ Covid, τώρα για προϊόντα σούπερ μάρκετ, βενζίνη, ρεύμα. Από εκεί προέρχονται τα υπερέσοδα της οικονομίας, από την επίθεση στο μέσο πορτοφόλι. Οχι επειδή η κυβέρνηση «άνοιξε» δουλειές στην οικονομία.

5 ΕΙΠΕ: «Στα δύσκολα χρόνια που προηγήθηκαν, ο λαός μας υπέφερε πολλά. Ομως απέδειξε και πολλά. Χάρη στις δικές του θυσίες, η πατρίδα στάθηκε γρήγορα στα πόδια της. (…) Οταν χρειάστηκε, οι Ελληνίδες και οι Ελληνες εμπιστεύτηκαν και συστρατεύτηκαν με την Πολιτεία και τις υπεύθυνες δυνάμεις απέναντι στις κοινές απειλές. Τους ευχαριστώ από την καρδιά μου».

Η ΑΛΗΘΕΙΑ: Ο ελληνικός λαός δεν θέλησε να κάνει καμία θυσία σαν αυτές που εννοεί ο κ. Μητσοτάκης. Στο δημοψήφισμα του 2015, και παρά την πλύση εγκεφάλου των ΜΜΕ, το 62% είπε «όχι». Υπήρξε επιβολή των «θυσιών» από ΔΝΤ, Ε.Ε. και υπερμάχους των Μνημονίων, όπως ο σημερινός πρωθυπουργός. Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης δεν χρειάζεται να ευχαριστεί τον ελληνικό λαό. Δεν υπέστησαν όσα υπέστησαν για να προωθήσουν τη δική του καριέρα.

6 ΕΙΠΕ: «Σήμερα η κυβέρνηση, πριν ακόμη κλείσει η πρώτη της τετραετία, γράφει τους τίτλους τέλους σε μια πολυετή δοκιμασία. Ας τους μετατρέψουμε, λοιπόν, σε πρόλογο μιας νέας, συναρπαστικής διαδρομής».

Η ΑΛΗΘΕΙΑ: Η δοκιμασία των Μνημονίων και όποιας επιτήρησης αναμένεται να τελειώσει σε περίπου μισό αιώνα, όταν -ίσως- θα έχουν εξοφληθεί τα μνημονιακά δάνεια. Αν, επίσης, η συναρπαστική διαδρομή που υπόσχεται ο κ. Μητσοτάκης έχει να κάνει με τα δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης, τότε σ’ αυτή την κούρσα οι επιβάτες είναι λίγοι και προκαθορισμένοι. Ο λαός δεν χωράει…

Χυδαία υποκρισία από τη Φον ντερ Λάιεν, τον Ντόναχιου και τα γερμανικά ΜΜΕ

Ξεπέρασε τα όρια της υποκρισίας, αγγίζοντας τη χυδαιότητα, η δήθεν επίθεση φιλίας από την πρόεδρο της Κομισιόν Φον ντερ Λάιεν, τον πρόεδρο του Eurogroup Ντόναχιου και μερίδα των γερμανικών ΜΜΕ. Ο ρόλος της Κομισιόν, του Eurogroup, αλλά και εφημερίδων της Γερμανίας ήταν καταδικαστικός και χλευαστικός για την Ελλάδα από το 2010 και για τουλάχιστον οκτώ εννιά χρόνια.

Με βομβαρδισμό επιθετικών δημοσιευμάτων ειδικά από τη Γερμανία «φτιαχνόταν» ήδη από το 2009 το κλίμα δυσφήμησης του ελληνικού λαού, παρουσιάζοντάς τον ως «τεμπέλη» και «διεφθαρμένο».

Κομισιόν – Eurogroup

Στη συνέχεια έπιασαν δουλειά η Κομισιόν και το Eurogroup, με άλλους επικεφαλής τότε, για να βγάλουν όλο το μένος τους πάνω στην Ελλάδα, κάνοντας ό,τι δεν θα τολμούσαν καν να σκεφτούν για τις δικές τους χώρες.

Στο προχθεσινό tweet ντροπής, η Γερμανίδα Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έγραψε ότι «χάρη στην αποφασιστικότητα και τη δύναμη της Ελλάδας και των Ελλήνων, η χώρα κλείνει πλέον αυτό το κεφάλαιο της ενισχυμένης επιτήρησης και ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία». Ομως, για τα «εγκλήματα» της Κομισιόν και της πολιτικής ηγεσίας της χώρας της ούτε κουβέντα…

Aπό την πλευρά του, ο πρόεδρος του Eurogroup Πασκάλ Ντόναχιου «έγλειψε» τον Μητσοτάκη, μιλώντας με πάνω κάτω τα ίδια λόγια: «Για πρώτη φορά από το 2010, η Ελλάδα αποκαθιστά συνθήκες οικονομικής ομαλότητας βγαίνοντας από την ενισχυμένη επιτήρηση. Ιδιαίτερο φόρο τιμής στους Κ. Μητσοτάκη και Χρ. Σταϊκούρα για τον βασικό τους ρόλο σε αυτή την επιτυχία». Ο κ. Ντόναχιου, όμως, φαίνεται να φαντασιώνεται «συνθήκες οικονομικής ομαλότητας», που ουδείς Ελληνας βλέπει σήμερα.

Η γερμανική «FAZ»

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, προέκυψε και το ρεπορτάζ της γερμανικής εφημερίδας «FAZ» με τίτλο «Ο εφιάλτης των Ελλήνων τελείωσε».

Αν και συνήθως έγκυρο, το γερμανικό έντυπο θέλει να βλέπει μόνο μια «φτιασιδωμένη» για λίγους, αγνοώντας σε τι κατάσταση βρίσκεται η ελληνική οικονομία, με το κύμα ακρίβειας, τους λογαριασμούς ρεύματος, το ιδιωτικό χρέος, την ανεργία και το δημόσιο χρέος να πνίγουν τις προοπτικές.

{{-PCOUNT-}}46{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα