Νευρικότητα στην Τουρκία από το αέριο στην Κύπρο!

Τεράστιο κοίτασμα 2,5 τρισ. κυβικών ποδών ανακάλυψαν στο οικόπεδο 6 τα γεωτρύπανα της κοινοπραξίας Eni – Total

Ενεργειακό θησαυρό στον βυθό της Μεσογείου ανακάλυψαν τα γεωτρύπανα της κοινοπραξίας Eni Cyprus Limited και TotalEnergies EP Cyprus B.V., με την είδηση βέβαια να προκαλεί ευλόγως αίσθηση σε παγκόσμιο επίπεδο – και συγχρόνως νευρικότητα στην Τουρκία.

Συγκεκριμένα, χθες με ανακοίνωσή του το υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κύπρου έκανε λόγο για την ανακάλυψη ποσότητας φυσικού αερίου, η οποία, σύμφωνα με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις, ανέρχεται σε 2,5 τρισ. κυβικά πόδια (Tcf) στο τεμάχιο 6 της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Πάντα, δε, σύμφωνα με τους Κυπρίους, έχουν ολοκληρωθεί με επιτυχία και ασφάλεια οι εργασίες της ερευνητικής γεώτρησης Cronos-1, εντός του τεμαχίου 6 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, από την κοινοπραξία των Εni Cyprus Limited και TotalEnergies EP Cyprus B.V. Η γεώτρηση, σημειώνεται στην ανακοίνωση, η οποία διενεργήθηκε από το πλοίο-γεωτρύπανο «Tungsten Explorer» σε βάθος νερού 2.287 μέτρων, κατέδειξε την ύπαρξη στήλης καθαρού φυσικού αερίου 260 μέτρων.

Στη βάση, δε, της εκτεταμένης ανάλυσης των δεδομένων που προέκυψαν, ο ταμιευτήρας που ανακαλύφθηκε έχει χαρακτηριστικά καλής μέχρι και εξαιρετικής ποιότητας και διαθέτει, σύμφωνα με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις, συνολική ποσότητα φυσικού αερίου 2,5 τρισ. κυβικών ποδών (Tcf).

Ανακοινώσεις

Με την κοινοπραξία και το υπουργείο Ενέργειας να επεξεργάζονται ήδη τρόπους για επίσπευση και βέλτιστη αξιοποίηση της νέας αυτής ανακάλυψης στην ΑΟΖ της Κύπρου, μεταξύ άλλων συμβάλλοντας και στις προσπάθειες της Ευρώπης για ενίσχυση της ενεργειακής της ασφάλειας, το «Tungsten Explorer» έχει μεταβεί πλέον στον στόχο «Zeus-1», για μια νέα ερευνητική γεώτρηση στο τεμάχιο 6, προκειμένου να εκτιμηθούν με μεγαλύτερη ακρίβεια οι ποσότητες φυσικού αερίου στο εν λόγω τεμάχιο, καταλήγει η ανακοίνωση.

Σχετικές ανακοινώσεις, εντούτοις, εξέδωσαν χθες και οι δύο εταιρίες-μέλη της κοινοπραξίας.

«Το Cronos-1 εμφάνισε αρκετά καλά διαστήματα καλής ποιότητας ανθρακικών αλατών και επιβεβαίωσε τη συνολική καθαρή αμοιβή αερίου, άνω των 260 μέτρων» αναφέρει η TotalEnergies, την ώρα που η ιταλική εφημερίδα «La Repubblica» έγραφε ότι πρόκειται για τεράστιο κοίτασμα, «ένα από τα μεγαλύτερα του κόσμου», και πως θα χρειαστεί περίπου ένας χρόνος για να μπορέσει να αρχίσει η εκμετάλλευσή του. Προσέθετε, δε, ότι με τον τρόπο αυτόν θα μπορέσει να αυξηθεί η ενεργειακή αυτονομία της Ιταλίας και ολόκληρης της Ευρώπης.

Η «La Repubblica» σημείωσε παράλληλα ότι το Ισραήλ έχει εκφράσει ενδιαφέρον για τη δημιουργία αγωγού φυσικού αερίου ο οποίος θα περνά από την Κύπρο και θα φτάνει στην Ελλάδα και σε διάφορες άλλες χώρες της Ε.Ε. Η ανακάλυψη αυτή έρχεται μετά την ανακάλυψη στο Calypso-1 που έγινε στο ίδιο οικόπεδο, το 2018.

Ο Ερντογάν

Τέλος, την ίδια ώρα χθες ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έδειχνε ακόμη μια φορά τις διαθέσεις του. Κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε συνεδρίαση του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας, ανέφερε πως «στις 8 Αυγούστου αποχαιρετήσαμε το γεωτρύπανο “Αμπντουλχαμίτ Χαν”, το οποίο αποτελεί σύμβολο της βούλησής μας να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας στη Μεσόγειο».

Ακόμα, ο Τούρκος πρόεδρος είπε πως μέσα στην πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιήσει περιοδεία στα Βαλκάνια.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα