Γεράκι της Αγκυρας δίπλα στο Μαξίμου!

Νέος πρέσβης της Τουρκίας στην Αθήνα ο υμνητής της «Γαλάζιας Πατρίδας» Τσαγατάι Ερτσιγιές

Πρωτοφανές θράσος επιδεικνύει η Αγκυρα, αποφασίζοντας προκλητικά, με απόφαση του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας, να ορίσει νέο πρέσβη της Τουρκίας στην Αθήνα τον Τσαγατάι Ερτσιγιές, υπέρμαχο του αφηγήματος της «Γαλάζιας Πατρίδας» και «κολλητό» του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η αδιανόητη αυτή κίνηση αποτελεί σαφώς κλιμάκωση της εμπρηστικής ρητορικής εκ μέρους του «σουλτάνου», καθώς ο γνωστός στη χώρα μας Τούρκος αξιωματούχος έχει απασχολήσει πολλές φορές στο παρελθόν για τις εθνικιστικές του κορόνες.

Ο μέχρι πρότινος γενικός διευθυντής Πολιτικών Υποθέσεων και Ναυτιλίας του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών είχε αναρτήσει προ διετίας στην επίσημη ιστοσελίδα του υπουργείου ένα αδιανόητο κείμενο, που «συμπυκνώνει» την αναθεωρητική πολιτική της Αγκυρας και τις αξιώσεις της σε βάρος της Ελλάδας, καθώς αμφισβητούσε με τον πλέον σαφή τρόπο το εύρος των εθνικών χωρικών υδάτων και του εθνικού εναέριου χώρου, την υφαλοκρηπίδα, το ιδιοκτησιακό καθεστώς νησίδων και βραχονησίδων του ανατολικού Αιγαίου, κάνοντας ειδική αναφορά στα Ιμια, ενώ αναφερόταν και σε αποστρατιωτικοποίηση των νησιών.

Την ίδια περίοδο, το 2020, ο νέος πρέσβης της Τουρκίας στην Αθήνα ανήρτησε στα κοινωνικά δίκτυα χάρτη που απεικόνιζε το Καστελόριζο και σχολίασε προκλητικά πως «το να πιστεύεις ότι ένα μικρό νησί 10 τετραγωνικών χιλιομέτρων, που βρίσκεται δύο χιλιόμετρα μακριά από την Τουρκία και 570 χιλιόμετρα μακριά από την Ελλάδα, μπορεί να δημιουργήσει θαλάσσια ζώνη 40.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων στην Ανατολική Μεσόγειο, είναι γελοίο».

Λίγους μήνες πριν, την άνοιξη του 2019, είχε απασχολήσει ξανά τον ελληνικό Τύπο, καθώς είχε καλέσει ξένους πρέσβεις στην Αγκυρα για να τους ενημερώσει για τις γεωτρήσεις του τουρκικού «Φατίχ» στην ανατολική Μεσόγειο, ισχυριζόμενος πως η χώρα του δεν παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο, καθώς οι γεωτρήσεις γίνονταν επί της τουρκικής υφαλοκρηπίδας. Μερικούς μόλις μήνες μετά δόθηκε στη δημοσιότητα το «πόνημα» του Τσαγατάι Ερτσιγιές, με τις ζώνες θαλάσσιων δικαιοδοσιών που είχε κηρύξει ή διεκδικούσε η Αγκυρα στην ανατολική Μεσόγειο.

Σημειωτέον πως, σύμφωνα με το επίσημο βιογραφικό του, είναι βαθύς γνώστης των Ελληνοτουρκικών, καθώς ασχολείται επί δεκαετίες με τα σχετικά ζητήματα, ενώ είχε πάρει μέρος και στις διερευνητικές των τελευταίων ετών μαζί με τον Σεντάτ Ονάλ. Επιπροσθέτως, υπήρξε μέλος της τουρκικής αντιπροσωπίας στις διαπραγματεύσεις του ΟΗΕ για το Κυπριακό το 2004.

Στο παρελθόν, μάλιστα, διετέλεσε και πρέσβης της χώρας του στη Βηρυτό. Την ίδια ώρα, στην κατεχόμενη Λευκωσία πρέσβης διορίστηκε ο Μετίν Φεϊζίογλου, πρώην πρόεδρος των δικηγορικών συλλόγων της Τουρκίας, ο οποίος είναι γνωστός τοις πάσι για τα ανθελληνικά του παραληρήματα κατά το πρόσφατο παρελθόν.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα