Ένα ρομπότ ανέλαβε να διευθύνει 6.000 ανθρώπους

Πρώτη φορά στην ιστορία η Τεχνητή Νοημοσύνη θα ηγείται μιας μεγάλης εταιρίας.

Θα εμπιστευόσασταν ποτέ ένα 5χρονο «παιδί», του οποίου όλη η αίσθηση της πραγματικότητας διαμορφώθηκε με το σερφάρισμα στο διαδίκτυο, να τοποθετηθεί CEO σε μια μεγάλη εταιρία; Φανταστείτε ένα νέο είδος μηχανής, που, επειδή «φορτώθηκε» με τόνους πληροφοριών από το ίντερνετ, θα μπορεί να κατανοεί τον τρόπο που μιλάτε ή φέρεστε.

Λίγο ή περίπου σαν άνθρωπος. Μόνο που αυτή η μηχανή θα είναι στο εξής το αφεντικό σας! Θα κρίνει αν κάνετε για τη δουλειά, θα βαθμολογεί την απόδοση και θα ορίζει αν θα πάρετε αύξηση ή αν θα απολυθείτε.

Πριν από μερικές ημέρες η NetDragon έχρισε διευθύνοντα σύμβουλό της ένα ρομπότ. Συγκεκριμένα, την «κυρία Τανγκ Γιου». Ας μη βιαστεί κάποιος να χαμογελάσει αμήχανα, σκεπτόμενος ότι αυτά είναι σενάρια επιστημονικής φαντασίας, διότι δεν πρόκειται για κάποια διαφημιστική καμπάνια.

Η NetDragon Websoft είναι παγκόσμια υπερδύναμη και η Τανγκ Γιου θα διαχειρίζεται προσωπικό 6.000 ανθρώπων! Ο κινεζικός πολυεθνικός κολοσσός έχει αξία 10 δισ. δολάρια. Κάνει πρωταθλητισμό στην ανάπτυξη και τη μαζική διαχείριση κορυφαίων διαδικτυακών παιχνιδιών και στη δημιουργία δημοφιλών εφαρμογών για κινητές συσκευές.

Η NetDragon ιδρύθηκε το 2002 και συνεργάζεται με πανίσχυρες φίρμες, όπως η Disney. Από το 2010 έχει εμπλακεί στην εκπαίδευση και δουλεύει μαζί με το πανεπιστήμιο του Τέξας για την έρευνα στην τεχνολογία. Είναι 3η στη λίστα Forbes με τις «100 κορυφαίες επιχειρήσεις του διαδικτύου της Κίνας».

«Εμφανισιακά» το νέο ρομπότ-αφεντικό της εταιρίας είναι μια καλοντυμένη γυναίκα. Είναι η πρώτη φορά στην ανθρώπινη ιστορία που ένα ρομπότ θα ηγείται μιας εταιρίας. Η Τανγκ Γιου θα παρεμβαίνει στην οργάνωση της πολυεθνικής για να βελτιώσει τις επιδόσεις της.

Το ανθρώπινο Δ.Σ. όρισε τα καθήκοντα της CEO: Καθημερινή λήψη αποφάσεων, διαχείριση κινδύνου, προσαρμογή μεθόδων εργασίας, διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού 6.000 υπαλλήλων, με στόχο την αύξηση της αποδοτικότητας και τη βελτίωση του εργασιακού περιβάλλοντος.

«Πιστεύουμε ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι το μέλλον της επιχειρηματικής διαχείρισης» δήλωσε ο ιδρυτής της NetDragon Websoft δρ Ντεγιάν Λιου. «Η Τεχνητή Νοημοσύνη παίρνει τον έλεγχο» αντέτεινε με δυσοίωνο τίτλο η γαλλική «Le Figarο» για τη CEO ρομπότ. Η νέα επανάσταση τρομάζει.

Μέχρι τώρα η κουβέντα ήταν ότι τα ρομπότ, η αυτοματοποίηση δηλαδή, θα αναλάβουν συγκεκριμένες χειρωνακτικές δουλειές, εκτοπίζοντας τους εργάτες, προκαλώντας έτσι μαζική απώλεια θέσεων εργασίας. Οπως περίπου έγινε το ’50-’60, όταν η άνοδος του βιομηχανικού αυτοματισμού οδήγησε εκατομμύρια ανθρώπους να χάσουν τη δουλειά τους, από τον εργάτη που έβαζε βίδες σε μια γραμμή παραγωγής εργοστασίου μέχρι τον υπάλληλο που χειριζόταν την αντλία στα βενζινάδικα.

Τότε, το 1962, το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ υπολόγιζε ότι 1.800.000 εργαζόμενοι αντικαθίστανται κάθε χρόνο από μηχανήματα. Ο πρόεδρος Κένεντι δήλωνε: «Η μεγαλύτερη εγχώρια πρόκληση της δεκαετίας του ’60 είναι η διατήρηση της πλήρους απασχόλησης σε μια εποχή που η αυτοματοποίηση αντικαθιστά τους ανθρώπους. Πρέπει να βρίσκουμε 25.000 νέες θέσεις εργασίας κάθε εβδομάδα για να φροντίζουμε όσους εκτοπίζονται από μηχανήματα».

Σήμερα, το νέο, υπερσύγχρονο πια, μοτίβο είναι ότι όλα και όλοι μπορούν να αντικατασταθούν από την Τεχνητή Νοημοσύνη. Σαν να βρήκαν οι εταιρίες μια… μαγική λύση για βελτίωση της παραγωγικότητας με ταυτόχρονη τεράστια μείωση του κόστους. Τα ρομπότ δεν ζητούν μισθό ούτε κοινωνική ασφάλιση. Η «επανάσταση» επηρεάζει πια και δουλειές απαιτητικού, πολύπλοκου κι άκρως εξειδικευμένου επιπέδου που η Βιομηχανική Επανάσταση δεν άγγιξε ποτέ.

Η προοπτική είναι ιδιαίτερα τρομακτική, για όσους καταλαβαίνουν το πώς δουλεύει η Τεχνητή Νοημοσύνη. Πρόκειται για νοημοσύνη μηχανής που προσομοιάζει όλο και περισσότερο με την ανθρώπινη αλλά είναι κάτι εντελώς διαφορετικό. Για να εκπαιδευτεί μια μηχανή «να σκέπτεται με ανώτερο τρόπο» χρησιμοποιούνται τα λεγόμενα «μοντέλα θεμελίωσης της βαθιάς μάθησης». Το ρομπότ «εκπαιδεύεται» με δισεκατομμύρια κειμένων, εικόνων ή αποσπασμάτων ήχου από αχανείς βάσεις δεδομένων. Τα εξελιγμένα συστήματα που προκύπτουν είναι μια νέα μορφή νοημοσύνης, μη ανθρώπινη, αλλά -υποτίθεται- δημιουργική.

Από το 2018 η NetDragon έχει βάλει σε λειτουργία μια ομάδα εικονικών μάνατζερ που «έτρεξαν» περισσότερες από 300.000 εφαρμογές, εξέδωσαν 500.000 αναφορές για την πορεία της πολυεθνικής και μοίρασαν 1.200 ποινές κι επιβραβεύσεις στο ανθρώπινο δυναμικό.

Η δράση της NetDragon δεν είναι τυχαία. Εχει ενταχθεί στο κεντρικό κυβερνητικό πλάνο 2021-’25 του Πεκίνου για την ενσωμάτωση της Τεχνητής Νοημοσύνης και των ρομπότ σε κοινωνικά δίκτυα, διασκέδαση, εμπόριο κ.λπ. Εκτιμάται ότι μόνο στην Κίνα η αξία των εικονικών «εργαζομένων» θα ξεπεράσει μέχρι το 2025 τα 91 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η «νέα» αυτοματοποίηση της Τεχνητής Νοημοσύνης είναι ήδη σε εξέλιξη σε χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Κίνα. Η απειλή για ανθρώπους σε επαναλαμβανόμενες εργασίες ρουτίνας είναι υπαρκτή. Χιλιάδες εργαζόμενοι χάνουν τις δουλειές τους καθημερινά.

Τώρα, όμως, δεν μπορούν να νιώθουν ασφαλείς ούτε οι υψηλόβαθμοι των επιχειρήσεων, οι συγγραφείς ή οι καλλιτέχνες. Το εργασιακό οικοδόμημα τινάζεται στον αέρα. Η περίπτωση της Τανγκ Γιου είναι η πρώτη, αλλά όχι ασφαλώς η τελευταία. Η δύναμη θα μετατοπιστεί σταδιακά σε μια ελίτ που θα επιλέγει με ποια δεδομένα θα «ταΐ-ζονται» τα ρομπότ και για ποιον σκοπό θα εκπαιδεύονται.

Βασίλης Γαλούπης

{{-PCOUNT-}}19{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα