Αίσχος: Η Ε.Ε. αναγνώρισε εμμέσως τα κατεχόμενα

Εγκαινίασε με το γερμανικό ινστιτούτο Γκαίτε γραφείο υποτροφιών για Τουρκοκυπρίους

Την ίδια ώρα που ο Ταγίπ Ερντογάν, πρόεδρος της Τουρκίας, και ο Ερσίν Τατάρ, ηγέτης του Ψευδοκράτους, κάνουν μια προσπάθεια αναγνώρισης των Κατεχομένων σε διεθνές επίπεδο, η Ευρωπαϊκή Ενωση και το Ινστιτούτο Γκαίτε «δίνουν ένα χεράκι», εγκαινιάζοντας νέο γραφείο για πρόγραμμα υποτροφιών για Τουρκοκυπρίους στην… κατεχόμενη Λευκωσία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων, «το γραφείο στην κατεχόμενη Λευκωσία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της βοήθειας που παρέχει η Ε.Ε. στους Τουρκοκυπρίους για να έρθουν πιο κοντά στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Το κτίριο θα είναι ανοικτό στο κοινό και συνιστά σαφή απόδειξη της επένδυσης της Ε.Ε. στο μέλλον των Τουρκοκυπρίων».

Την ίδια, δηλαδή, στιγμή που το ψευδοκράτος σε κάθε τόνο δηλώνει ότι δεν συζητά τίποτε άλλο, παρά αναγνώρισή του, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το γερμανικό Ινστιτούτο Γκαίτε το… στηρίζουν προσφέροντας στα Κατεχόμενα νέες υπηρεσίες. Ακόμα κι αν κανείς θεωρούσε ότι θα έπρεπε αυτές οι πολιτικές να υπάρχουν, είναι ακατανόητο γιατί αυτό το γραφείο δεν άνοιξε στην ελεύθερη Λευκωσία, αλλά στα Κατεχόμενα.

Ακατανόητο, εκτός και εάν κανείς θυμηθεί και παλαιότερα περιστατικά στη Μεγαλόνησο, όταν, π.χ., ο διευθυντής του Ινστιτούτου Γκαίτε σε δημόσια ομιλία του δήλωνε ανερυθρίαστα: «Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω για ποιον λόγο κυματίζει η ελληνική σημαία στο νησί, αντί για την κυπριακή».

Τότε (το 2012), μάλιστα, το Ινστιτούτο Ελληνικού Πολιτισμού είχε εκδώσει μια σκληρή ανακοίνωση με την οποία τού ζητούσε να απολογηθεί, τονίζοντας ότι σε αντίθετη περίπτωση ο κυπριακός Ελληνισμός θα θεωρήσει τη Γερμανία εχθρική δύναμη, η οποία, προφανώς, δεν ενδιαφέρεται για την εδραίωση μιας ευρωπαϊκής Γερμανίας, αλλά μιας γερμανικής Ευρώπης.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα υποτροφιών της Ε.Ε. για την τουρκοκυπριακή κοινότητα έχει προσφέρει σε πάνω από 2.000 Τουρκοκυπρίους τη δυνατότητα να σπουδάσουν και να καταρτιστούν σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση. Σύμφωνα με την ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες, «το εμβληματικό αυτό πρόγραμμα αποτελεί μέρος των προσπαθειών της Ε.Ε. για τη διευκόλυνση της επανένωσης της Κύπρου».

Δεν μπορεί, όμως, να αναρωτηθεί κανείς ποια είναι, άραγε, τα αποτελέσματα που έχει επιτύχει σε αυτά τα 15 χρόνια; Και τι παραπάνω θα πετύχει ιδρύοντας γραφεία στα Κατεχόμενα; Μήπως απλά θα αποτελέσει ακόμα ένα… όπλο στα χέρια αυτών στα Κατεχόμενα που ζητούν την αναγνώριση δύο ξεχωριστών κρατών στο νησί;

Διότι, όταν επιβραβεύονται πολιτικές όπως αυτή που ακολουθούν τα Κατεχόμενα και η Τουρκία όσον αφορά την κυπριακή ΑΟΖ, όταν εγκαινιάζονται παράνομα αεροδρόμια και η Ε.Ε. κάνει ότι δεν είδε τίποτε, όταν η Αμμόχωστος ανοίγει παράνομα και η Ευρώπη δίνει περαιτέρω επιβραβεύσεις, πώς αλλιώς να το ερμηνεύσουν οι Τουρκοκύπριοι, παρά «συνεχίστε όπως πάτε»;

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα